احداث واحدهای مسکونی استیجاری در تهران
احداث واحدهای مسکونی استیجاری در تهران
در صورت تصويب طرح، عرضه آپارتمانهای اجارهاي در تهران قوت ميگيرد
ریيس اداره راهوشهرسازي استان تهران در تشريح جزئيات طرحي كه سه ماه پيش، از پيشنهاد آن توسط يك كميته كارشناسي خبر داده بود، اعلام كرد: اين طرح به زودي براي بررسي نهايي به وزارت راهوشهرسازي ارائه ميشود و در صورت تصويب، نوعي همكاري سهجانبه بين دولت، شهرداريتهران و انبوهسازان براي «ساخت مسكن استيجاري» آغاز خواهد شد.
فريبرز واحدي با اشاره به تاكيدي كه قانون ساماندهي مسكن بر احداث واحدهاي مسكوني استيجاري دارد، افزود: طرح مدنظر اداره راهوشهرسازي استان تهران از يكسو تكليف مربوط به قانون ساماندهي و حمايت از توليد و عرضه مسكن مصوب سال87 را اجرا ميكند و از سوي ديگر باعث عرضه انبوه آپارتمان به بازار اجاره براي اولينبار در تاريخ بازار مسكن خواهد شد.
اجارهبهاي مسكن در تهران در دو تابستان گذشته به صورت جهشي افزايش پيدا كرد و در حالي كه مسكنمهر به تعداد انبوه در اين سالها ساخته و به متقاضيان پيشفروش شده بود، اما بيبرنامگي در بازار اجاره، سرنوشت اجارهنشينها را به صورت انحصاري در اختيار موجراني كه براي تامين مخارج ماهانهشان وارد اين بازار شدهاند، قرار داد.
چالش اصلي در بازار اجاره، كمبود آپارتمان است طوري كه كمتر از 10 درصد واحدهاي نوساز در هر سال، از سوي مالكانشان وارد بازار اجاره ميشود. اين در حالي است كه حداقل 30 درصد از خانوارهاي پايتختنشين مستاجر هستند و در عين حال بيش از 75 درصد از كساني كه براي اولينبار در نقش متقاضي وارد بازار مسكن ميشوند –زوجهاي جديد- مستقيم به سمت اجارهنشيني ميروند.
براين اساس، طرح ساخت مسكناستيجاري در نظر دارد انحصار در بازار اجاره را بشكند و با نظارت دولت، شبكهاي منظم براي اجارهداري در شهر تهران راهاندازي كند.
در اين طرح پيشنهاد شده است، زمينهاي شهرداري با حمايت دولت در اختيار انبوهسازان براي ساخت آپارتمانهاي اجارهاي قرار بگيرد و واحدها به مدت 3 تا 5سال به متقاضيان مسكنمهر اجاره داده شود تا بعد از اتمام دوره اجاره، ساكنان اين آپارتمانها به واحدهاي ملكيشان در مناطق مسكنمهر منتقل شوند.
فریبرز واحدی در این باره گفت: یکی از مواردی که در قانون ساماندهی تولید و عرضه مسکن بر آن تاکید شده موضوع ساماندهی مسکن استیجاری است.
وی افزود: در این راستا هم اکنون در حال رایزنی با وزیر راه و شهرسازی و بحث و بررسی پیرامون اجرای مجدد این طرح هستیم.
واحدی در پاسخ به این سوال که مگر مسوولان مسکن این طرح را شکست خورده نمی دانند؟ گفت: در مورد اینکه آیا در گذشته ساخت مسکن استیجاری شکست خورده یا نه نمیتوان به صورت مطلق نظر داد. ممکن است این طرح در جایی جواب داده باشد و در جایی نه.
وی با اشاره به اهمیت ساخت مسکن استیجاری به خصوص برای شهر تهران ابراز کرد: باید شهرداریها را در این زمینه تشویق کنیم تا این واحدها را در قالب طرحهای مشارکتی با انبوهسازان در سطح پایتخت و سایر شهرهای استان تهران در مرحله اول، احداث کنند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران خاطرنشان کرد: سیاستی که خود من در نظر دارم آن است که کسانی که در شهر تهران قرار است سکونت کنند در نتیجه مشارکت انبوهسازان و شهرداری برای ساخت واحدهای استیجاری به مدت 3 تا 5 سال در این واحدها ساکن شوند و همزمان با سکونت در این واحدها در طرح مسکن مهر هم ثبتنام کنند؛ به این صورت این افراد پس از اتمام مهلت سکونت در واحدهای استیجاری، واحد مسکن مهر خود را تحویل گرفته و در آن ساکن میشوند.
واحدی ادامه داد: هم اکنون به دنبال جلب و اختصاص مشوقهایی برای شهرداریها هستیم که این بحث را دنبال کنند؛ مشوقهایی که دولت در قالب تسهیلات یا اراضی میتواند در اختیار آنها قرار دهد یا تهاترهایی که دولت و شهرداری میتوانند با استفاده از اختیارات قانونی خود از آن استفاده کنند مواردی است که هم اکنون در وزارت راه و شهرسازی در دست بررسی و کارشناسی است.
وی درباره میزان قطعیت اجرای مسکن استیجاری در تهران گفت: این پیشنهاد فعلا در مرحله بررسی طرحهای قبلی و هدایت پیشنهادهای موجود در این زمینه به سمت فعالیتهای عملیاتی است.