معماری آرکیتایپی (کهن الگویی)
انتشار کتاب معماری آرکیتایپی (کهن الگویی)
دکتر محمود گلابچی استاد معماری دانشگاه تهران
کتاب "معماری آرکیتایپی (معماری کهنالگویی)" که توسط پروفسور محمود گلابچی استاد برجسته دانشکده معماری دانشگاه تهران، استاد نمونه دانشگاههای کشور و چهره ماندگار جمهوری اسلامی ایران در مهندسی راه و ساختمان و معماری تالیف گردیده است بوسیله انتشارات دانشگاه تهران در 320 صفحه با چاپ رنگی و تصاویر بسیار منتشر شد.
در معماری آرکیتایپی، والاترین هدف انسان است، چراکه فضای آرکیتایپی، فضای حضور انسان است. معماری براساس کهنالگوها، معماری آرکیتایپی (کهنالگویی) را بهوجود میآورد. این معماری، در عین ثبات و ایستایی، پویا است؛ در عین عینی بودن ذهنی است، درعین بیزمانی در زمان زنده و جاودانه است و در عین کرانهمندی، بیکرانه است. تعداد کهنگوها بهعنوان نمونههای اولیه و الگوهای پایهمحدود است، ولی تنوع آنها در فرمها بیشمار است.
معماری آرکیتایپی درصدد تقلید از معماری گذشته نیست. نیرویی است زنده که از درون، دوباره متولد میشود، حیات دارد و با وجود تفاوتها و تنوعهای بیشمار، جوهرۀ وجودی خود را حفظ میکند و با رویای پر کردن خلأ بین زمین و عالم ماوراء، هدف و مقصد خود را به زمین محدود نکرده و به اعماق کیهان توجه دارد؛ بدین جهت، نام دیگر معماری آرکیتایپی را میتوان معماری کیهانی نهاد.
کتاب معماری آرکیتایپی (Archetypal Architecture) به شناخت و بررسی ویژگیهای این معماری و نحوۀ بهره گرفتن از مفاهیم معماری آرکیتایپی و الگوهای پایدار بنیادین در معماری گذشته، حال و آینده میپردازد. در فصل نخست کتاب، علل مرگ تدریجی برخی آثار معماری، تفاوتهای معماری خودویرانگر و معماری ماندگار و علل آشفتگی موجود در حوزۀ معماری بررسی شده است؛ سپس بر اهمیت نقش انسان، تأثیر ناخودآگاههای فردی و جمعی انسانها و نقش کهنالگوها در مقبولیت و ماندگاری یک اثر معماری پرداخته شده است.
در فصل دوم، تفاوت نمادهای آرکیتایپی با دیگر نمادها، برخی ویژگیهای مهم معماری آرکیتایپی و تمایز الگوهای آرکیتایپی با دیگر الگوهای پایدار مورد بررسی قرار کرفته است. در فصل سوم، کهنالگوهای مهمی چون گذار قدسی، پرواز، ماندالا، ستون کیهانی، کوه کیهانی، اسپیرالکیهانی، درختکیهانی، گنبد کیهانی، طاقکیهانی، تعیین قلمرو و خانه، نور، بهشتگمشده و نقش آنها در معماری گذشته، حال و ماندگاری آنها در معماری آینده بررسی میگردد. در فصل چهارم، تحت عنوان سخن آخر ویژگیهای الگوهای پایدار آرکیتایپی برای دستیابی به اصول معماری ماندگار و جهانی مطرح میگردند و ویژگیها و عناصر مهم معماری آرکیتایپی و تأثیر عمیق آنها در معماری ایران و جهان به تفصیل بیان شده است.
بخشهای مختلف کتاب معماری آرکیتایپی عبارتند از
مقدمه
فصل اول: زیستن در فضا
فصل دوم: ویژگی الگوهای پایدار بنیادین
فصل سوم: تاثیر آرکیتایپها در معماری، شامل:
گذار قدسی
آرکیتایپ پرواز
ماندالا
ستون کیهانی
کوه کیهانی
اسپیرال کیهانی
گنبد کیهانی (فضا و زمان)
درخت کیهانی
تعیین قلمرو، شهر و خانه
نور
تاق کیهانی
بهشت کمشده
فصل چهارم: سخن آخر (اصول بنیادین در طراحی معماری آرکی تایپی)
در بخشهای انتهایی کتاب منابع و مآخذ، کتابشناسی، اسامی ساختمانها، مکانها، مجامع و اشخاص و سپس نمایه (فهرست موضوعی) ارائه شده است تا امکان جستجوی نامها و عناوین اصلی و مهم در کتاب فراهم گردد. انتشار این کتاب در راستای تحقق اهداف دانشگاه تهران بهعنوان قطب علمی فناوری معماری کشور و در جهت تدوین کتب مورد نیاز جامعه در زمینههای معماری، مهندسی عمران و تکنولوژی معماری صورت میگیرد. آین کتاب میتواند موجب آشنایی بیشتر و دقیقتر دانشجویان، معماران، مهندسان و دانشآموختگان رشتههای معماری و مهندسی عمران با آخرین یافتهها در زمینه معماری در جهان شود.
علاقهمندان میتوانند جهت تهیه کتاب به فروشگاههای انتشارات دانشگاه تهران (خیابان انقلاب، مقابل دانشگاه تهران) مراجعه نموده و برای خرید اینترنتی کتاب به سایت انتشارات دانشگاه تهران با آدرس http://www.press.ut.ac.ir مراجعه نمایند.
کتاب معماری آرکیتایپی (کهن الگویی) دکتر محمود گلابچی