تلفن سایت

اعمال ضابطه جهت نماهای ساختمانی در تهران

تاریخ ۵ بهمن ۱۳۹۱

اعمال ضابطه جهت نماهای ساختمانی در تهران

شورای شهر در طرحی كه برای اصلاح نماي شهر تهران تهيه كرده، استفاده از نمای «آجر» را بر ساير نماهای رايج در ساختمان‌های كنونی ترجيح داده و برای ساخت‌ و سازهايی كه در نمای آنها از آجر استفاده می شود، پنج‌درصد تخفيف در عوارض ساخت در نظر گرفته است. در اين طرح كه يك فوريت آن به تصويب شورا رسيده، كاربرد كامپوزيت و اشكالی كه نماد‌های صهيونيسی، فراماسونری و مسلك‌های ضددينی را در نمای ساختمان منعكس مي‌كند، ممنوع اعلام شده و شهرداری از صدور پايان‌كار برای چنين ساختمان‌هايی منع شده‌است.

ممنوعيت كاربرد نمادهای فراماسونری و مسلك‌های غيردينی در نمای ساختمان‌ها از سال آينده
اعمال قانون بر«نما» در تهران
 تخفيف 5 درصدی در عوارض ساخت‌وساز به شرط استفاده از نمای كامل «آجر»؛ اعمال جريمه برای نماهاي كامپوزيت
 شرط صدور پايان‌كار، استتار تجهيزاتی همچون آنتن، كولر، لوله بخاری و سيم و كابل در نمای ساختمان است
نمای ساختمان‌های شهر تهران از ابتدای سال آينده مشمول اعمال قانونی كه هم‌اكنون در شهرداری و شورای شهر در دست تدوين است، خواهد شد.
شورای شهر در طرحی كه براي اصلاح نمای شهر تهران تهيه كرده، استفاده از نمای «آجر» را بر ساير نماهای رايج در ساختمان‌های كنوني ترجيح داده و برای ساخت‌ و سازهايی كه در نمای آنها از آجر استفاده مي‌شود، 5درصد تخفيف در عوارض ساخت در نظر گرفته است.
در اين طرح كه يك فوريت آن به تصويب شورا رسيده، كاربرد كامپوزيت و اشكالی كه نماد‌های صهيونيستی، فراماسونری و مسلك‌های ضددينی را در نمای ساختمان منعكس می كند، ممنوع اعلام شده و شهرداری از صدور پايان‌كار برای چنين ساختمان‌هايی منع شده است.
شهرداری تهران برای تكميل طرح در دست تصويب شورای شهر، لايحه‌ای نيز برای الگوی نماسازی ساختمان‌ها تهيه كرده كه براساس آن، تنوع رنگ در نما محدود خواهد شد؛ طوری كه در ساختمان‌هايی كه از سال آينده ساخته می شوند، فقط استفاده از يك رنگ خاص در نمای آنها مجاز است و برای نماهای تركيبی نيز حداكثر از سه‌رنگ می توان استفاده كرد.
همچنين، در لایحه اصلاح نماسازی ساختمان‌های پایتخت، بر مواردی همچون «حذف عناصر زاید از نمای ساختمانی و همچنین اعمال محدودیت در کاربرد رنگ‌ها در نما» تاکید شده است.
براساس آنچه در طرح شورا آمده است، به محض تصویب این طرح در میان اعضا، شهرداری تهران مکلف می‌شود کلیات ضوابط نما را ظرف مدت دو ماه ابلاغ کند.
این در حالی است که معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران دیروز خبر داد: ضوابط مربوط به کلیات نماسازی ساختمان‌های پایتخت با همکاری تیم کارشناسی، در شهرداری تهران آماده شده و هم اکنون در مسیر فراهم کردن مقدمات تقدیم لایحه نماسازی به شورای شهر است.
علیرضا جاوید گفت: دو روز پیش ضوابط مربوط به اصلاح نماسازی ساختمان‌ها در پایتخت که از سوی تیم کارشناسی مربوط تهیه و تدوین شده بود با حضور مسوولان امر در شهرداری تهران، مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توافق مجموعه معماری و شهرسازی شهرداری تهران هم اکنون در حال آماده شدن برای ارسال به شورای شهر در قالب لایحه اصلاح نماسازی ساختمان‌ها قرار دارد.
وی افزود: لایحه اصلاح نماسازی ساختمان‌ها پس از طی مقدمات موردنیاز تا پایان سال به منظور بررسی و تصویب به شورای شهر تهران ارسال می‌شود.
نماهایی که ارتباطی با نقشه ساختمان ندارند!
عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی تهران و از اعضای تیم کارشناسی تهیه و تدوین ضوابط مربوط به اصلاح نمای ساختمان‌ها با انتقاد از بی‌نظمی‌های گسترده در منظر شهری تهران در نتیجه عدم اعمال ضوابط مشخص در این زمینه، گفت: تهیه ضوابط و الگوی کاربردی برای اصلاح نماسازی ساختمان‌های تهران موضوعی بسیار مهم است که تاکنون از چشم سه قطب موثر در ساخت و سازهای پایتخت پنهان مانده است.
حیدر جهانبخش ادامه داد: مالکان، مجموعه مدیریت شهری تهران و مهندس ناظر سه قطب مهم ساخت و ساز هستند که هیچ کدام توجه خاصی به نماسازی ساختمان نداشته اند و همین امر باعث شده است که با گسترش ساخت و سازها ظرف یک دهه اخیر بی‌نظمی‌ها در منظر و سیمای شهری با سرعت هر چه تمام‌تر گسترش یابد.
وی افزود: مالکان، اغلب، هزینه‌های مربوط به نماسازی را هزینه اضافه می‌دانند، مهندسان تنها به طراحی پلان اکتفا می‌کنند و شهرداری هم در زمان صدور پروانه تنها به بررسی پلان‌ها توجه می‌کند و هر نمایی که مالک ارائه کند، آن را تایید می‌کند.
جهانبخش تصریح کرد: در بسیاری از نقشه‌های ساختمانی که از سال‌های قبل تاکنون مجوز ساخت گرفته‌اند دیده می‌شود که «نقشه نما» هیچ ارتباطی به پلان ندارد.
وی افزود: با این وجود از حدود دو سال قبل شهرداری تهران با تشکیل کمیته تخصصی با عنوان کمیته تخصصی ساماندهی نماهای شهر تهران، برای برخی مناطق شهر تهران به عنوان مناطق پایلوت طرح اصلاح نماها را آغاز کرد، به این صورت که قبل از صدور مجوز ساخت، بررسی اولیه از سوی کمیته تخصصی نام برده شده روی نماها صورت گرفته و در صورت تایید این نما در کمیته تخصصی، مالک اجازه ساخت پیدا می‌کرد.
حذف نماد، شیشه و آلومینیوم
جهانبخش با بیان اینکه کلیات مربوط به لایحه اصلاح نماهای ساختمان در تهران از حدود دو هفته پیش توسط تیم کارشناسی تهیه و تکمیل شده است، گفت: با تایید نهایی مسوولان شهری تهران در معاونت شهرسازی و معماری، این لایحه برای تصویب نهایی به شورای شهر تهران ارجاع می‌شود.
وی افزود: لایحه نماسازی ساختمان‌های پایتخت با تکیه بر دو اصل کلی تدوین شده است.جهانبخش ادامه داد: اصول منتج از حقوق اسلامی شهروندی همچون همسایگی و... همچنین اصول اساسی معماری مربوط به زیبایی‌ها، نمادها و... دو اصل پایه در لایحه نماسازی را به خود اختصاص می‌دهد.
وی با تاکید براینکه براساس ضوابط جدید نماسازی، کلیه عناصر زاید در نما همچون کانل کشی کولرها، مجسمه ها، نمادهایی که با الهام از طرح‌های فراماسونری و شیطان پرستی و... در نما مورد استفاده قرار گرفته است، حذف می‌شود، خاطرنشان کرد: براساس آنچه در لایحه پیش‌بینی شده است نماهای تمام شیشه و تمام آلومینیوم حذف می‌شود و ساختمان‌ها تنها مجاز به استفاده حداکثر 40 درصدی از این دو متریال در نما هستند.
استفاده از یک رنگ خاص
جهانبخش با اشاره به اینکه در لایحه اصلاح نمای ساختمان‌های پایتخت، در مورد رنگ ساختمان‌ها هم محدودیت‌هایی اعمال شده است گفت: براساس ضوابط جدید نماسازی در صورت تصویب در شورای شهر تهران، سازنده تنها مجاز به استفاده از حداکثر سه‌رنگ با محدودیت یک رنگ غالب در نمای ساختمان می‌شود.
وی تاکید کرد: نمای ساختمان‌ها در تهران باید به سمتی رود که تقریبا ریخت یکسان داشته باشد هر چند هنوز در مورد رنگ غالب پایتخت تصمیم‌گیری مشخصی انجام نشده است.
نظام مهندسی، کجای نمای تهران؟
جهانبخش با انتقاد از بی‌توجهی مسوولان شهری به نقش و جایگاه حرفه ای نظام مهندسی در تدوین ضوابط نماسازی پایتخت، گفت: متاسفانه در تهیه و تدوین این ضوابط حلقه مفقوده ای به نام سازمان نظام مهندسی وجود دارد که کوچک‌ترین دخالتی در همکاری مشترک به منظور اصلاح نمای ساختمان‌های پایتخت ندارد.
وی افزود: درخواست ما از مجموعه مدیریت شهری تهران توجه به جایگاه این سازمان و تاثیر مهندسان در ایجاد هماهنگی در نمای ساختمان‌های شهر است.
جهانبخش تصریح کرد:‌ نظام مهندسی از این منظر که مجری نماسازی در پایتخت است حتما باید به جریان موجود برای اصلاح نماها وارد شود چرا که هم اکنون مهندسان ناظر هر کدام نگاه موردی به ساختمان‌های در دست احداثی دارند که خود طراحی می‌کنند بدون اینکه ضوابط مشخصی در دست داشته باشند یا به نمای ساختمان‌های مجاور اهمیتی دهند.

طرح اصلاح نما سازی ساختمان‌ها
مقدمه: با توجه به درهم ريختگی و نامناسب بودن بسياری از نماهای ساختمان‌ها و دخالت‌هايی كه بعد از اتمام ساختمان در نماها صورت می پذيرد، ناهنجاري‌های زيادی را به وجود مي‌آورند كه مورد انتقاد همگان است. بر اين اساس ساماندهی نمای ساختمان‌ها نيز ضروری است و بايستی به صورتی گسترده و همه جانبه تهيه و ارائه شود، ولی بعضی موارد آن كاملا واضح و ادامه آن اصولا باعث گسترش ناهنجاری های بيشتر است. بر اين اساس چند نمونه ضروری از اين ساماندهی برای آغاز اين اصلاحات در اين طرح ارائه شده است.
ماده يكم (1): به منظور حفظ هويت معماری، تاريخی، فرهنگی و هماهنگی با اقليم و شرايط جغرافيايی و آب و هوايی منطقه، در بهره‌گيری بهينه از عوامل سرما، گرما، نور و حرارت به ويژه در نمای ظاهری ساختمان‌ها، مالكين ساختمان‌ها موظفند از مصالح هماهنگ و بوم‌آور استفاده نمايند و شهرداری تهران موظف است با بررسی نقشه‌های نما قبل از صدور پروانه جزئيات نما را مورد تاييد قرار دهد.
ماده دوم (2):ضمن تاكيد بر مصوبه دور دوم شورای اسلامی شهر تهران در سال 1385 تحت عنوان «بهينه‌سازی مصرف سوخت در اماكن و استفاده از مصالح مناسب در نمای ساختمان‌ها» ابلاغی به شماره 22203/802/160 و در جهت تشويق و ترغيب استفاده از مصالح بومی در ساخت ابنيه در صورت استفاده از آجر به صورت كامل در نما، به ميزان 5 درصد از عوارض ساختمانی مشمول بخشودگی می شود. همچنين در صورتی كه در بخشی از نما از اين مصالح استفاده شود به ميزان درصد استفاده شده نسبت به كل نما معادل 5 درصد مشمول بخشودگی در عوارض خواهد بود.
ماده سوم(3): هر گونه استفاده از مصالح ‌نماسازی (کامپوزیت) در کاربري‌های مسکونی ممنوع است.
تبصره: از مبدا اول فروردین ماه سال 1392 در صورت استفاده از مصالح نماسازي (کامپوزیت) در سایر کاربري‌ها (غیرمسکونی) و به ازای هر متر مربع یکصدهزار ریال عوارض وضع می‌شود که مبلغ این عوارض سالانه مطابق نرخ تورم که همان سال اعلام می‌شود تعدیل می‌شود.
ماده چهارم(4): استفاده از نمادها و نقش‌های مغایر با فرهنگ اسلامی و ملی به نحوی که موجب بروز شائبه و اشاعه نمادهای صهیونیستی، فراماسونری و مسلک‌های ضددینی و هتک حرمت شود در نمای ساختمان‌ها ممنوع است.
شهرداری تهران موظف است از صدور هرگونه پروانه ساخت یا پایان کار برای این قبیل اماکن جلوگیری به عمل آورد.
ماده پنجم (5): به منظور سامان‌بخشی نمای ساختمان‌ها هرگونه نصب تجهیزات در نما و منظر ساختمان‌ها مي‌بايست به گونه‌اي در نقشه‌هاي معماري پيش‌بيني گردند كه اختلالي از جهت جلوه‌هاي بصري و زيبايي نماي ساختمان‌ها ايجاد ننمايد و در این خصوص موارد ذیل می‌بایست رعایت شوند.
الف: همه دستگاه‌های سرمایشی و گرمایشی ودیگر تجهیزات مربوط تا جای ممكن در بام ساختمان‌ها نصب شده و با پیش‌بینی کانال‌ها و لوله‌های مربوط در داخل ساختمان به واحدهای ساختمانی مرتبط شوند. به گونه‌ای که در دید و منظر عمومی قرارنگیرند.
ب: در مواردی که دستگاه‌ها و تجهیزات سرمایشی و گرمایشی را نتوان در بام‌ها تعبیه نمود، مقتضی است که طراحی و نصب به شیوه‌ای دربالکن‌ها انجام شود که شبکه و حفاظ لازم درجهت استتار تجهیزات مورد استفاده پیش‌بینی گردد.


نظر بدهید:

مرقد مطهر امام رضا (ع) در کدام شهر است؟
telegram
طراحی سایت با طراحی سایت توسط آتی سایت