تلفن سایت

نقش مدیریت شهری در بهبود محیط کسب و کار شهر تهران

تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۶

سید مناف هاشمی
دکترای برنامه‏ ریزی شهری و متخصص در حوزه مدیریت شهری

در سال‏های اخیر ورود مدیریت شهری تهران به موضوع محیط کسب و کار اهمیت بیشتری یافته است. مطابق ماده 75 برنامه پنجم، به منظور تبادل نظر دولت، بخش خصوصی و تعاونی و تسهیل فعالیت‏های اقتصادی این بخش‏ها و به بیانی دیگر، بهبود محیط کسب و کار در کشور، تشکیل شورای گفت‏وگوی دولت و بخش خصوصی پیش‌بینی شده است. نکته مهم آنکه، شهردار تهران یکی از اعضای 26 گانه این شورا محسوب می‏شود که این موضوع نیازمند توجه و برنامه‏ریزی ویژه‏ای در سطح مجموعه نظام مدیریت شهری کشور به منظور پیگیری مطالبات شهرداری‏ها است. همچنین، در چند سال اخیر اسناد مختلف برنامه‌ریزی کشور به ویژه برنامه پنج ساله توسعه و نیز سیاست‏های کلی برنامه پنجم، موضوع بهبود فضای کسب و کار را مورد تایید قرار داده‏اند. در مقیاس محلی نیز طرح‏ها و برنامه‏های شهری، گاه به ابعاد مرتبط با این موضوع توجه کرده‏ اند.

اگرچه در شکل‏گیری محیط اقتصاد محلی و فضای کسب و کار، عوامل مختلفی چون شرایط جهانی و بین‏ المللی‏، ثبات سياسي كشور، امنيت اقتصادي، عوامل فناوري، نيروهاي بازار (‏رقابت)، عوامل فرهنگي و اجتماعي، فرهنگ و نگرش مديران، فرهنگ جامعه شرايط اقتصادي كشور و ... که عمدتا متاثر از محیط جهانی و ملی می‏باشند، دخیل هستند اما مطابق با تجارب موفق جهانی، با توجه به نقشی که شهرها و به ویژه کلان‏شهرها به‏عنوان موتورهای رشد و توسعه ملی ایفا می‌کنند، در سال‏های اخیر نقش‏آفرینی و مشارکت فعال مدیریت محلی و شهرداری‏ها در حوزه توسعه اقتصادی به‏عنوان یکی از ماموریت‏های نوین مدیریت شهری پذیرفته شده است. با چنین رویکردی، بسیاری از مجموعه‏های مدیریت شهری، از یکسو در صدد ارتقای توان خود در جذب سرمايه‏گذاري‏ها و به تبع آن افزايش سطح كيفي مكان‏ها برآمده‏اند و از سوی دیگر به منظور ارتقای محیط کسب و کار شهری، دست به تحول و تجدید ساختار در رویکردهای برنامه‏ریزی توسعه و حکمروایی خود زده‏اند تا بتوانند در عرصه رقابت‏پذیری شهری و توسعه اقتصاد ملی و محلی از توفیق بیشتری برخوردار شوند.

از جمله این‏گونه اقدامات باید به تدوین استراتژی توسعه اقتصادی (EDS) در مقیاس شهری، اعمال معافیت‏ها و مشوق‏های لازم برای فعالان اقتصادی توسط مدیریت شهری، تامین و ارتقای زیرساخت‏های لازم به منظور فعالیت‏های اقتصادی در شهرها و موارد دیگری از این دست اشاره کرد که بخشی از این اقدامات- هرچند به‏صورت مقدماتی- در شهر تهران گاه تجربه شده است. روشن است که رویکرد فعال مدیریت شهری در حوزه ارتقای رقابت‏پذیری شهری، توسعه اقتصاد شهری و بهبود محیط کسب و کار، از یکسو می‏تواند مدیریت شهری را به عاملی بسترساز برای توسعه اقتصاد ملی و محلی بدل سازد و از سوی دیگر آرمان تامین منابع درآمدی پایدار را در نتیجه منافع غیرمستقیم توسعه فعالیت‏های اقتصادی و کسب و کار در شهر تهران محقق‌کند. نقش ‏آفرینی فعال‏تر مدیریت شهری تهران در عرصه اقتصادی، می‏تواند در تحقق اهداف کلان نظام و چشم‏انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران و نیز سیاست‏های اقتصاد مقاومتی و نیز منویات مقام‌معظم‌رهبری درخصوص تولید ملی که در تدوین برنامه ششم توسعه نیز تاثیرگذار بوده است، موثر افتد و بستری مناسب برای بهبود معیشت و ابعاد اقتصادی حیات شهروندان فراهم آورد. ضمن تاکید بر تدوین نقشه راهی در این خصوص در مدیریت شهری و شورای پنجم تهران، به‏طور اوليه و به منظور ایفای نقش فعال مدیریت شهری در تحقق توسعه اقتصاد شهری و بهبود معیشت شهروندان، پيگيري راهبردهاي زير توسط مدیریت شهری تهران پیشنهاد می‏شود:

- ارتقای سطح مشاركت زنان و توانمندسازی آنان جهت مشارکت فعال در عرصه توسعه اقتصاد محلی

- تدوین برنامه‏ های لازم به منظور توسعه اقتصاد شهری مبتنی بر توسعه توان نوآوري و خلاقيت شهري

- توسعه زيرساخت‏هاي شهري و ارتقای كيفيت محيطي شهرها به منظور افزایش جذابیت‏ها برای سرمایه ‏گذاران و ارتقای سطح رقابت‏پذیری شهری

- توسعه فرصت‏هاي گردشگري شهري (افزايش فرصت‏ها و جاذبه‏ هاي گردشگري شهری)

- فرهنگ‏سازي، توانمندسازی و آموزش شهروندان در زمينه ابعاد حماسه اقتصادی، اقتصاد مقاومتی و توليد ملي

- گسترش برنامه‏ های کارآفرینی شهری و حمايت از آموزش نيروي كار محلي (توسعه و ارتقای کیفی آموزش عالي و حرفه‌اي به منظور ورود سهل‏تر دانش ‏آموختگان به بازار كار ملي و بين المللي)

- محرومیت‌زدایی از پهنه ‏های خاص شهر و افزایش تلاش‌های در حوزه نوسازی و بهسازی شهری

- مقررات‏ زدايي و اصلاحات نهادي و قانونی در حوزه مديريت شهري با رويكرد تمركز‌زدايي و کاهش بوروكراسي در فرآيند كسب و كار شهري

- نقش‏ آفريني فعال‌تر شهرداری در عرصه برنامه‌ريزي توسعه اقتصادي شهر

منبع: دنیای اقتصاد


نظر بدهید:

پایتخت ایران چه شهری است؟
telegram
طراحی سایت با طراحی سایت توسط آتی سایت