دستفروشي، پارازيت نيست
کمال اطهاری اقتصاددان:
دستفروشي،پارازيتنيست
دست فروشی سد معبر ایجاد میکند یا مالها که با تغییر کاربری ایجاد میشوند؟ در قلهک روی رودخانه را میپوشانند و بازار ایجاد میکنند که منجر به ازدحام جمعیت میشود و دیگر حتی نمیتوان طبیعت را هم دید. کسانی که کوهنوردی میکنند میدانند که روددرهها، کانالهای تهویه کوه به دشت هستند. در گذشته که علمالاشیا میخواندیم؛ می گفتند شبها از کوه باد به طرف دشت میآید و صبحها از دشت به کوه. این یک تهویه طبیعی است که ساختمانهای بلندمرتبه جلوی این اتفاق طبیعی را گرفتهاند.
در شرایط بسیار نامساعد اقتصادی، بخشی از مردم دچار بیکاری شدید هستند. بین ١٣٨٥ تا ٩٠ به شهر تهران حدود ٣١٠ هزار نفر جمعیت اضافه شده و ٣١٠ هزار شغل کم شده است. کسانی که شغلشان را از دست دادهاند باید چه کاري انجام دهند؟ بخشی از این افراد از سر ناچاری مشغول به دستفروشی میشوند. در این وضعیت، نمیتوان مطرح کرد دستفروشها سد معبر ایجاد میکنند.
در اینجا باید به حلقهای اشاره کنم که بارها از آن یاد کردهام. شهرداری که رانتجویی میکند، این اقتصاد پایدار را پشتیبانی نمیکند. سیستم بانکی که به پشتوانه مستغلات، رانتجو شده، به بخش صنعت وام نمیدهد و بخش صنعت از همه جهات دچار مشکل شده و نمیتواند رقابتی شود. آغاز بروز غول مستغلات به شهرداری برمیگردد؛ اما پشتیبانی از طرف دولت مرکزی است که تراکمفروشی را در شورایعالی شهرسازی و معماری قانونی میکند و بهاینترتیب سرمایهها به سمت رانتجویی میروند.