مضرس کردن گرانیت
مضرس کردن گرانیت
مضرس کردن سنگ به روشهای دیگری هم انجام میشود که یکی از آنها سند بلاست (Sandblast) است. چنانچه بخواهید سطح سنگ را به هر دلیلی از حالت سابیده خارج کرده و مضرس کنید میتوانید مثل همان فرایندی که روی شیشه انجام میشود کاملاً سطح سنگ را به وسیله پمپ باد و ماسه سند بلاست کنید.
در این شیوه در صورت تمایل میتوانید شبیه کار نوشتن روی دیوار با رنگ بارش و زینک عکس روی سنگ هم، نقش ایجاد کنید از دستخط گرفته تا خطوط هندسی را روی زینک عکس در میآورید سپس این شابلون را روی سطح مربوطه قرار داده همان فضاهای بریده شده مضرس میشود گاهی هم روی این فضاها را رنگ میکنند و از این اختلاف رنگ سطح به مطلوبترین شکل استفاده میبرند.
زیر کردن گرانیت برای استفاده در کف فضاهای خارجی بسیار پسندیده و مورد تاکید است. برای این کار میتوانید از چند روش استفاده کنید. مثلا همین روش سند بلاست، ولی اگر بخواهید عمق زیادی در سنگ ایجاد کنید و یا سنگ را زیاد زیر کنید به جای سنگ بلاست میتوانید از شات بلاست استفاده کنید در این روش گرانیت در دستگاه شات بلاست قرار میگیرد. سطح گرانیت با ساچمههای فلزی مورد حمله قرار میگیرد تا روی آن زیر شود میزان این زبری بسته به میزان ماندن سنگ در درون دستگاه متفاوت است.
روش دیگر، سوزاندن سطح گرانیت است که اصطلاحا ً به آن «فلیم» (flame) می گویند. این کار هم با روش دستی انجام می شود و هم ماشینی. چنانچه گرانیت در معرض آتش مستقیم و نسبتاً موضعی قرار بگیرد، چون حالت الاستیسیته بسیار کمی دارد، یک پوسته از سطح آن جدا میشود. در نتیجه سطح گرانیت نا صاف می شود. این کار با دستگاه هوا برش، هم روی زمین و هم در محل می تواند انجام شود. با استفاده از دستگاههای فلیم هم می توان این کار را به صورت ماشینی انجام داد.
روش دیگر استفاده از دستگاههای تیشه کاری است. یک پمپ باد به همراه یک نازل و یک ابزار، دستگاهی را تشکیل می دهد که می تواند روی سنگ را در محل، زبر کنند. این کار از روشهای «تیشه ماشینی در جا» است.
آنتیک کاری
همانطور که میشود از اسم آن حدس زد به کاری که سنگ را کهنه و قدیمی نشان میدهد آنتیک کاری میگویند. آنتیک کاری روشهای مختلفی دارد. این کار معمولاًروی سنگ تراورتن انجام میشود ولی قابلیت اجرا روی سنگهای دیگر هم دارند. هر چند زیبایی این عمل با سنگ تراورتن چیز دیگری است.
روش معمول مرسوم و صحیح آنتیک کاری، صورت مکانیکی آن است. یعنی سنگ تراورتن در محفظهای ریخته شود که در آن ساچمههایی از فلز و یا سنگهای محکمتر قرار دارند. فضای مخلوط از سنگ مورد نظر و ساچمهها در مدت زمانی خاص که بستگی به جنس سنگ و دستگاه و میزان توقع ما از آنتیک کاری دارد حول محوری میچرخد و عمل آنتیک کاری انجام میشود. چرا که سطح آن توسط جسم محکمتر خورده میشود و گوشه تیز سنگها نیز تبدیل به حالات ربع دایره میشود که در اصطلاح به آن تامبل میگویند.
روش دیگر آنتیک کاری استفاده از اسید است چنانچه شما سطح روی تراورتن را با اسید شستشو دهید، تبدیل به آنتیک میشود. البته به این دلیل که معمولا اسید به طور کامل از سنگ خارج نمی شود. این خوردگی تا مدتها ادامه پیدا میکند که این یکی از ضعفهای آنتیک کاری با اسید است برای این کار معمولاً از اسید سولفوریک با غلظت کم حدود ۳۰ درصد استفاده میشود.
روش بعدی آنتیک کاری سطح سنگ روشی است که به محصول آن چرمی گویند. تقریبا همه مرمریتها، تراورتنها و گرانیتها را میتوان چرمی کرد. بهترین و بیشترین کاربرد چرمی روی سنگهای تراورتن و بعد از آن مرمریت است. در این روش روی خط ساب به جای لقمههای معمول ساب لقمههای مخصوصی میبندند که قسمتهای ضعیفتر سنگ را تحت تاثیر قرار داده پستی و بلندی مطلوبی به سنگ میدهد و در آخرین مرحله ساب هم میتوان لقمههایی بست که سطح سنگ را نسبتاً براق کند.
سبک چرمی در هر سنگی ظاهر متفاوتی به آن سنگ میدهد. در تراورتنها به دلیل تخلخل زیاد هم میتوان بعد از پر کردن سوراخها سنگ را چرمی کرد و هم بدون پر کردن سوراخها این کار را انجام داد. در مرمریتها که معمولاً دارای رگههای ضعیف هستند. این لقمههای فرچه مانند بیشتر روی همین رگهها اثر میگذارد و آنها را فرو میبرند.
امروزه استفاده از سنگ چرمی در تمام قسمتهای ساختمان از نما گرفته تا محوطه و داخل فضاهای راه پله و داخل فضاهای داخلی ساختمان کابرد دارد. با این شیوه می توان سنگ را زیباتر و طبیعیتر جلوه داد.
ساب یا پولیش(Polish)
چنانچه سنگ بعد از طی مرحله برش وارد دستگاه ساب شود فرآیند پولیش آغاز میشود. ساب یا پولیش در سنگهای مختلف شیوهها و دستور العملهای متفاوتی دارد .
ساب در گرانیت و چینی کاملاً یکسان است و سنگ فقط با لقمه سابهای طراحی شده سابیده و براق میشود ولی در مرمرها و مرمریتها قبل وحین ساب بعضاً نیاز است که کارهای خاصی روی سنگ انجام شود. چنانچه دستگاه اصطلاحاً خرد باشد باید قبل از ورود به دستگاه ساب توری رزین شود به این صورت که پشت سنگ مرمر یا مرمریت را با یک شبکه توری و مادهای که به رزین یا چسب توری معروف است میچسباند. این کار باعث میشود سنگ استحکام و یکپارچگی خود را حین عمل ساب و بعد از آن حفظ کند.
سنگ مرمریت گاهی بعضاً دارای ترکهای ریز و سطحی و یا سوراخهای کوچکی است و به همین خاطر باید رزین شود این ماده پرکننده متفاوتی دارد که به آنها اشاره خواهد شد.
سنگ برش خورده قبل از پولیش و نمایی از یکی از دستگاههای پولیش سنگ در کارخانه فراوری سنگ
رزین کاری
یکی از روشهای پر کردن حفره های سنگ با هدف مقاوم سازی و افزایش کیفیت ظاهری سنگهای بریده شده؛ استفاده از رزینها است. این کار، هم روی بلوک قابلیت اجرا دارد و هم روی سنگ قبل از ساب خوردن .
بتونه کاری معمولا روی سنگ تراورتن بدلیل تخلخل بالا در این سنگ انجام می شود و سنگ های دیگر را به ندرت بتونه کاری می کنند. بتونه کاری تراورتن به سلیقه، جلوه مورد نظر و کاربرد سنگ بستگی دارد. علاوه بر بتونه کاری می توان از ماستیک های اپوکسی و پلی استر هم استفاده کرد که در اصطلاح بازار به هر دو رزین می گویند البته رزین ماده اولیه و سازنده هر دو نوع می باشد.