نمای کرتین وال
نمای کرتین وال:
کرتین وال نوعی دیگر از نمای شیشه ای بوده که به جای استفاده از فریم آهنی از پروفیل های آلومینیوم استفاده و نما به صورت مشبک بوده وتلفیقی ازآلومینیوم و شیشه می باشد. کرتین وال خود یک سازه محسوب می شود.
شیشه های استفاده شده در این سیستم 18 الی 40 میلیمتر ضخامت دارد و ایزولاسیون حرارتی و صوتی ساختمان را به صورت کامل انجام می دهند. طراحی زیبا و استاتیکی این سیستم علاوه بر زیبایی و دید بسیار عالی باعث بالارفتن ضریب مقاومت و آبندی و هوابندی شده است. کرتین وال را می توان در دو نوع رده اصلی Facecap و Full Frameless طبقه بندی نمود.
نمای کرتین وال شیشه ای در انواع گوناگونی تولید میشود که میتوان به دو گروه اصلی آن یعنی سیستم یونیتایزد و سیستم لامل اشاره کرد. قابل ذکر است که در اکثر نقاط دنیا سیستم لامل را به نام سیستم استیک (Stick) می شناسند.
نمای شیشه ای لامل یا فیس کپ(Stick):
استراکچر آلومینیومی نمای کرتین وال، یا در واقع همان پروفیل های آلومینیومی که شیشه بر روی انها سوار می شوند لامل نامیده می شوند.
در نمای کرتین وال ،لامل ها در دو بخش افقی و عمودی ارائه می شوند. لامل های افقی ترنسم و لامل های عمودی مولیون نام دارند. لازم به ذکر است که در اجرای سیستم های نمای کرتین وال، به طور معمول ترنسم (لامل افقی) در سایز طولی کوچکتری نسبت به مولیون (لامل عمودی) ارائه میشود اما می بایستی که عرض لامل ها با یکدیگر برابر باشند. وجود این اختلاف سایز در طول لامل ها به این خاطر بوده که بیشتر بار شیشه بر روی لامل های عمودی خواهد بود، اما در افق دید بعضی از طراحان و آرشیتکت ها و به دلیل بالا رفتن سطح زیبایی بصری نما از داخل، اندازه طولی ترنسم و مولیون را با یکدیگر برابر در نظر می گیرند که این بسته به ظرافت در طراحی نما می باشد.
شیشه ها در این نما از سمت نمای خارجی روی شبکه ی ساخته شده از پروفیل های لامل قرار گرفته و توسط پروفیل های شیشه خور ثابت می شوند. در انتها شیشه خورها با روکوب ها پوشیده می شوند. نمای لامل با وجود پیشرفت نما ، هنوز هم در کشورهای اروپایی و آمریکایی استفاده می شود.
مشخصه و مزایای لامل:
1- دارای بازشو مخفی و غیر مخفی
2- امکان نصب بازشو به سمت داخل و یا دو جهته
3- درپوش های مختلف با قطرهای مختلف 50 میلیمتر تا 80 میلیمتر که از سمت بیرون قابل رویت باشد.
4- قابلیت ریگلاژ سازی
5- امکان در نظر گرفتن شبکه ها با ابعاد بزرگتر
6- دارای لاستیک EPDM جهت آب بندی وهوابندی
7- استفاده از شیشه های دو و چندجداره در ضخامت های مختلف
8- لامل های ارتفاعی توسط لقمه هایی موسوم به سینی با فواصل 2سانتی جهت عملکرد مستقل روی هم قرار می گیرند.این سینی ها به یکی از لامل ها پیچ و در دیگری آزاد می باشد.
9- لامل چند سایز مختلف دارد که از ساختمان هایی با 1 طبقه تا طبقات بیشتری را می توان با آن اجرا کرد.
انواع کرتین وال:
عموما کرتین وال از دو متریال اصلی تشکیل می شود که عبارت است از سازه اصلی نگهدارنده و مصالح پر کننده امروز این نوع نما از پروفیل های آلومینیومی اکسترود شده طراحی می گردد که عموما از شیشه به عنوان مصالح پر کننده بین فریم های آلومینیومی استفاده می گردد، گرچه میتوان از سایر مصالح شامل ورق کامپوزیت، فایبر سمنت برد، چوب و پلی کربنات و ... نیز استفاده نمود.
کرتین وال را می توان در دو گونه دسته عمدهFace cap و Full Frameless جای داد. به کارگیری از درپوش های خاص در Face cap و نبود این درپوش ها در Full Frameless از آشکارترین صورت های متمایز دو سیستم نمای کرتین وال است.
سیستم درپوش دار فیسکپ Face cap:
در اجرای نمای شیشه ای کرتین وال که خطوط آن ها به صورت نمایان طراحی شده از سیستم درپوش دار یا فیس کپ استفاده می شود. در سیستم فیس کپ، قاب آلومینیومی دور شیشه وجود ندارد و شیشه مستقیما بر روی استراکچر آلومینیومی کرتین وال لامل قرار می گیرد و یک پروفیل نگهدارنده یا زهوار که بر روی پایه لامل پیچ میگردد شیشه را نگه داشته و مانع واژگونی آن می شود و نما را هم کاملا آب بند و هوا بند می کند. لاستیک های EPDM استفاده شده در این سیستم شیشه ها را در محل های اتصال کاملا هوابندی و آب بندی می نماید.
روی این نگهدارنده هم درپوش های متنوعی با عرض 5 سانت و طول ها و فرم های متفاوت نصب می گردد.
سیستم فیس کپ خود به دو بخش نیمه درپوش دار (افقی و عمودی) و درپوش دار کامل (افقی و عمودی) تقسیم می شود.
در سیستم های نیمه درپوش دار اجرای نمای کرتین وال تنها یکی از خطوط عمودی و یا افقی با درپوش آلومینیومی پوشانده می شود و در جهت باقیمانده پوشش توسط لاستیک های درزگیری آب بندی و هوابندی می شود.
نمای فریم لس:
یکی از پرکاربردترین نماهای ساختمان، نماهای فریم لس می باشد که زیبایی، آب بندی مناسب، نصب ساده و بار گذاری مناسب را به صورت یکجا ارائه می دهد. در این سیستم ابتدا سطح نما بصورت شبکه بندی کامل زیر سازی شده و پروفیل های آلومینیومی فریم نما روی این شبکه بندی قرار می گیرند.
وجود لاستیکهای هوا بندی و آب بندی در اطراف فریم و شیشه باعث گردیده سطح نما کاملا ایزوله (آب بندی و هوا بندی) گردد و از نکات بسیار مهم این سیستم آن است که در سطح نما بیشتر شیشه دیده شده و آلومینیوم با ظرافت خاصی در کنار شیشه قرار می گیرد و در ضمن پنجره های باز شو نیز قابل رویت نمی باشد،همین امر باعث گردیده تا این سیستم مورد توجه اکثر طراحان ساختمان قرار گیرد.
در نماهای فریم لس شیشه ای، قابهای آلومینیومی نگهدارنده شیشه (شیشه ها می توانند تکجداره و یا دوجداره باشند) بر روی یک فریم فولادی که از پروفیل هایی با سایزهای متفاوت ساخته شده نصب و فیکس می گردند. فواصل شیشه ها با یکدیگر چنان نزدیک بوده که فریم فولادی حائل قابهای آلومینیومی از نمای روبرو دیده نخواهد شد.
مزيت های سيستم Frame Less:
- ظرافت دید فریم نگهدارنده شیشه از خارج
- امکان بهره گیری از باز شو مخفی در نما
- آسانی تعویض شیشه
- عدم انتقال تنش های سازه اصلی بنا بر شیشه
- عملکرد مستقل هر یک از فریم ها در برابر زلزله
- امکان استفاده از رنگهای متفاوت در نما
شيشه دو جداره:
شیشه دو جداره از ترکیب دو لایه شیشه و یک لایه جدا کننده آلومینیوم (اسپيسر) که با رطوبت گیر (سليکاژل پر شده است ساخته می شود. بین دو لایه شیشه را می توان با گاز آرگون عايق حرارتی) یا SF6 (عايق صوتی یا ترکیبی از این دو پر نمود از مزایای این نوع شیشه در پنجره ساختمانها:
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- کاهش تولید گاز های آلاینده تا حدود ۷۰%
- کاهش آلودگی صوتی
اجرای نمای فريم لس Frame Less:
ابتدا سطح نما توسط پروفیل های فلزی 40*40 با دقت شبکه بندی گردیده و سپس فریم نما در داخل این شبکه ها قرار می گیرد. وجود لاستیک های هوابندی و آب بندی در اطراف فریم و شیشه باعث گردیده سطح نما کاملاً ایزوله گردد. از مزیت های سیستم های فریم لس ظرافت دید فریم نگهدارنده شیشه از خارج و همچنین امکان بهره گیری از باز شو مخفی در نما می باشد. این فریم هم به صورت باز شو و هم به صورت فيکس قابل اجرا می باشد.
در روش نمای کرتین وال شیشه ای فریم لس اگر به سطح شیشه بنگریم شاهد یک سطح یکدست خواهیم بود اما فریم های شیشه به شکل سایه از زیر شیشه مشخص خواهد بود. از مزایای این شیشه میتوان سهولت در نگه داری و نظافت و همچنین سرعت نصب بالا (به علت ازادی استفاده از سیستم یونیتایز) اشاره کرد. کرتین وال های فریم لس دو روش متفاوت برای نصب دارند:
1.سیستم کرتین وال فریم لس U-channel:
در انواع سیستم های نمای شیشه ای کرتین وال U-channel عموما به عنوان یکی از سیستم های سبک و مقرون به صرفه شناخته شده که به لحاظ فنی، اجرای آن در ساختمان های با ارتفاع بالا توصیه نمیشود و با توجه به نوع اتصال شیشه و میزان تحمل بار در این سیستم ابعاد مدول ها می بایست به صورت محدود و حدالامکان با ارتفاع کم در نظر گرفته می شود.
در این روش اسپیسر های شیشه ای به شکل u در امده تا مانند پازل روی وادارهای آلومینیومی که روی لامل قرار دارند توسط لقمه های مخصوص فلزی glass holder فیکس شوند، همچنین فواصل خالی بین شیشه ها توسط چسب های مخصوص سیلیکونی پوشانده خواهد شد. این سامانه به دلیل نداشتن کاست از روش دیگر یعنی step-unite مقرون به صرفه تر است. همچنین زیر سازی و دیتیل های کار لازمه کار فنی بوده و در بحث معرفی این سازه ها نمی گنجد.
2. سیستم کرتین وال فول فریم لس step -unite:
در این سیستم شیشه درون کاست ها فیکس می شود و کاست ها با پیچ یا پرچ به ترنسم و مولیون فیکس شده و به جهت عایق شدن در آنها از لاستیک های EPDM و چسب های مخصوص سیلیکونی استفاده می شود. اکنون شیشه ها اسمبل شده اند و برای نصب بر روی سازه اصلی ساختمان آماده می باشند .
این سیستم در انواع نماهای فریم لس کرتین وال به عنوان یکی از روشهای با استحکام بالا و مورد اطمینان شناخته شده و با توجه به این که در این سیستم شیشه ها در کارخانه تولید شیشه بر روی فریم های الومینیومی اماده شده متصل و به صورت پنل های اماده در محل پروژه بر روی مدول های تشکیل شده توسط لامل های افقی و عمودی نصب می شود، به لحاظ تسریع در اجرای نما نیز نقش بسزایی دارد. شایان ذکر است در طراحی برخی شرکت های تولید کننده پروفیل های الومینیومی امکان تبدیل هر یک از مدول ها به بازشوی مخفی تنها با اضافه کردن یراق الات لازم امکان پذیر بوده و نیازی به تولید مجدد این بازشوها نیست.
روش اجرای کرتین وال استیک ( STICK):
این روش ابتدائی و اولین تکنولوژی سیستم نماهای شیشه ای می باشد. در این روش نما قطعه به قطعه ساخته می شود. روش استیک بدین صورت است که اجزای مختلف شامل پروفیل عمودی و افقی در محل پروژه برش کاری شده، اعضا عمودی ابتدا نصب می گردند، پس از آن اعضا افقی و در نهایت قطعات شیشه یا سایر مصالح پر کننده روی سیستم نصب می گردند.
سیستمهای STICK از نوع ارزانترین سیستمهای نما می باشند. در این نوع نما کلیه قطعات در داخل کارگاه اندازه گیری و ساخته میشود که در این حالت از هزینه های حمل قطعات بزرگ ساخته شده کاسته میشود. از طرفی بدلیل اندازه گیری همزمان در سایت و ساخت قطعات دیگر نیازی به کنترل های عملیات ساخت در کارخانه نمی باشد. اما این روش نیازمند زمان بیشتر اجرا می باشد. با آمدن روشهای نصب نظیر یونیتایزد امروزه روش استیک کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
روش اجرای کرتین وال یونیتایزد (UNITIZED):
بهترین روش هوابندی و آب بندی در این روش صورت میگیرد، این سیستم در واقع برای تکنولوزی مدرن اختراع شد در این روش از نما کاملا برای قابهای بزرگ پیش ساخته در کارخانه تولیدی طراحی شده است. اساس کار در این روش ساخت قاب با اعضا افقی و عمودی و شیشه ها در کارخانه می باشد. (تمامی عملیات ماشین کاری و مونتاژ سازه اصلی نمای کرتین وال و حتی مونتاژ اتصالات .یراق آلات و واشرها در داخل کارخانه صورت می گیرد و شیشه ها بر روی فریم های آلومینیومی آماده شده متصل می شوند).
روش ساخت پنلها به این صورت می باشد که کلیه پروفیلهای به کار رفته به صورت نر و ماده ساخته شده و مثلا اگر در یک پانل پروفیل نر کار شده است در پانل کناری در همان نقطه اتصال پروفیل ماده مولیون به کار رفته که در نهایت موقع نصب داخل هم یک پروفیل مجزا را تشکیل می دهند. این پانلها در اندازه هایی که قابل حمل به کارگاه بوده ساخته و سپس به کارگاه حمل می شوند.
براکت های مخصوص اتصال این سیستم در کف و سقف پیش بینی شده و اجرا شده که پانلها به این براکت ها متصل می شوند. مولیونها و ترانزوم های نر و ماده به هم متصل می شوند و پس از اطمینان از هوابندی و اب بندی کامل پروسه اجرای نما به اتمام می رسد.
از مزیات سیستم فیس کپ نسبت به سیستم فریم لس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. سرعت بیشتر اجرای نما تاحدود ۲برابر
2. امکان نصب بازشوی به داخل بازشو و یا دو جهته
3. هزینه پایین تر
4. امکان استفاده از درپوش های دکوراتیو بین شیشه ها در امتداد افقی و عمودی
5. امکان دید متفاوت خطوط عمودی و افقی بین شیشه ها با تغییر رنگ و نوع درپوش ها ویا حدف یکی از آن ها در عمود یا افق با این قابلیت آرشیتکت میتواند در نماهای شیشه ای تاکیدی متفاوت بر یکی از خطوط عمودی یا افقی نماید. به طور مثال در نماهایی که ارتفاع بسیار بیشتری نسبت به عرض ان دارند میتوان با نصب در پوش رنگ روشن و یا بزرگتر در خطوط عمودی و حذف کامل آن در خطوط افقی میتوان با تاکید بیشتر بر روی خطوط عمودی القای ارتفع بیشتر نما را نمود و یا بالعکس در نماهایی که عرض بسیار بیشتری نسبت به ارتفاع ان دارند میتوان با نصب در پوش رنگ روشن و یا بزرگتر در خطوط افقی و حذف کامل آن در خطوط عمودی میتوان با تاکید بیشتر بر روی خطوط افقی القای طول بیشتر نما را نمود. و یا با استفاده از درپوش های کوچکتر، یکسان، با رنگ تیره و نزدیک به رنگ شیشه، به یک سطح نمای شیشه ای یک دست رسید.