نماهای ساختمانی
نماهای ساختمانی:
نما در لغت نامه دهخدا به معنای صورت ظاهری هر چیزی، آنچه كه در معرض دید و برابر چشم است، آنچه از بیرون سوی دیده می شود، منظره خارجی بنا و عمارت، قسمت خارجی ساختمان و نماسازی، فن روسازی ساختمان و ساختن نمای عمارت است.
نمای کامپوزیت آلومینیوم:
در کامپوزیت عموما دو ناحیه متمایز وجود دارد.
1- فاز پیوسته (ماتریس)
2- فاز ناپیوسته (تقویت کننده)
در یک کامپوزیت به طور کلی الیاف، عضو بار پذیر اصلی سازه هستند در حالیکه ماتریس آنها رادر محل وآرایش مطلوب نگاه داشته و بعنوان یک محیط منتقل کننده بار بین الیاف عمل می کند، به علاوه آنها را از صدمات محیطی دراثر بالارفتن دما و رطوبت حفظ می کند.
مشخصات فنی ورقهاي كامپوزيت آلومينوم:
ورق کامپوزیت آلومینیومی از 3 لایه عمده تشکیل می شود که 2 لایه آلومینیوم در دو طرف ورق به ضخامت 0.5 میلیمتر و یک لایه از جنس پلی اتیلن غیر سمی و غیر قابل احتراق به نام PVDF به ضخامت 3 میلیمتر در میان دو ورق آلومینیوم قرار دارد. این لایه نقش عمده ای در انعطاف پذیری وعایق سازی ورق کامپوزیت آلومینیومی در مقابل صدا وحرارت ایجاد می کند. این ورق ها را می توان به اشکال مختلف درنما وداخل ساختمان به کاربرد .
طول ورقهای آلومینوم 1800 تا 3660 میلیمتر و پهنای 1200 تا 1220 میلیمتر و ضخامت 3 الی 6 میلیمتر می باشد.
عرض استاندارد: 1220 میلیمتر و عرض ماگزیمم : 1550 میلیمتر
طول استاندارد: 2440 میلیمتر و طول ماگزیمم : 6000 میلیمتر
ضخامت: از 3 الی 6 میلیمتر
رنگ متناسب با سفارش مشتری می باشد.
اندازه نامتعارف بنا به درخواست مشتری قابل تهیه می باشد.
هر مترمربع از پانل آلومینوم فقط 3.5 الی 5.5 کیلوگرم وزن دارد که عامل مهمی درمسائل زلزله و حمل و نقل می باشد.
مزایای ورق پانل کامپوزیت آلومینوم:
1- سبکی وزن- ورق های کامپوزیت دارای وزن کمی حدود 8-5 کیلوگرم در هر مترمربع می باشند که در مقایسه با دیگر مصالح از قبیل سنگ، شیشه و سیمان دارای پایین ترین وزن ممکن می باشد. (کاهش وزن سازه باعث کاهش ضریب زلزله در محاسبات می باشد)
2- خواص آکوستیک- فضای خالی پشت ورق های کامپوزیت باعث ایجاد خاصیت آکوستیک می شود یعنی همان ایجاد ایزولاسیون صوتی و حرارتی بوجود می آید.
3- وجود روش های مختلف ساخت و امکان تولید اشکال پیچیده و متنوع - بوسیله ابزار زوایای مختلف با لبه تیز تا 135 درجه را می توان با این ورقها ایجاد کرد در حالیکه برای مصالح رایج دیگر فاقد سیمان، سنگ و شیشه این امر امکان پذیر نمی باشد.
4- تنوع رنگ فوق العاده و تقریبا نامحدود.
5- زیبایی و درخشندگی نمای ساختمان.
6- امکان اجرای نصب سریع و دقیق.
7- ثبات فوق العاده و عمر طولانی در مقابل شرایط گوناگون جوی از جمله آتش سوزی
8- مقاوم در برابر شوک های حرارتی
9- عملکرد غیر یکپارچه در زلزله- با توجه به اینکه این ورق ها بصورت ثابت به نمای ساختمان متصل نمی شوند، هنگام وقوع زلزله ورق ها در جای خود حرکت کرده و امکان فرو ریختن آن به حدأقل می رسد.
10- امکان آب بندی نما - از ویژگی های نمای کامپوزیت، امکان آب بندی آن می باشد به گونه ای که امکان نفوذ آب به زیر نما وجود نداشته باشد و آب ناشی از باران و برف پس از هدایت به شیارهای تعبیه شده از محل معینی خارج می شوند. همچنین این ورق ها در مقابل خوردگی ناشی از آب و هوا و باران های اسیدی کاملاً مقاوم است و عوامل جوی هیچگونه تأثیری به زیبائی و کیفیت نما نخواهد داشت.
11- نگهداری آسان نما - از دیگر ویژگی های این ورق ها تمیز ماندن آن است. دلیل این امر نوع رنگ مصرفی است که در اثر جریان هوا الکتریسیته ساکن در ورق ایجاد نمی شود که گرد و غبار معلق در هوا جذب نشده لذا سطح آن تمیز مانده و هرگونه گرد و غبار احتمالی نیز با اولین باران از روی سطح کاملاً شسته می شود.
12- مقاوم در برابر لرزشهای ناشی از باد و صداهای ناخواسته آن.
13- قابلیت تعویض پانل ها- در صورت بروز هرگونه مشکل در یکی از پانل ها به دلایل مختلف، این قابلیت وجود دارد که بتوان بدون خرابی کل نما تنها پانل آسیب دیده را عوض کرده و یک پانل نو جایگزین آن کرد.
انواع روش های نصب:
سیستم ثابت ( fix ):
در این سیستم ورقها به صورت ثابت با اتصالات پیچ و پرچ و نبشی به سازه آهنی اتصال داده می شود ، که بر دو نوع است : فیکس آهن و فیکس آلومینیوم.
سیستم ریلی (hang):
در این روش ورق های کامپوزیت بعد از برش و مونتاژ شیارهای چکمه ای خورده و بر روی ریل های آلومینومی قابل رگلاژ نصب شده وامکان برداشت هر پانل به صورت جداگانه می باشد.
سیستم فیکس آهن (Fixing):
در این سیستم جهت اجرای کمربندی های اصلی زیر سازی از پروفیل های آهنی با مقطع مشخص و متناسب با ابعاد ساختمان و طرح مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین جهت ساخت شبکه ای از آکس بندی های افقی و عمودی متصل به کمربندی که محل نصب ورق های کامپوزیت و یا نمای شیشه را مشخص می کنند نیز از پروفیل های آهنی مشابه استفاده می گردد.
با توجه به نوع سیستم فیکس آهن کلیه اتصالات آهنی بوسیله جوش انجام می پذیرد و تنها جهت نصب ورق های کامپوزیت بررسی پروفیل ها از نبشی های آلومینیومی استفاده می گردد.
آب بندی در این سیستم توسط چسب سیلیکون و یا نوارهای لاستیکی صورت می پذیرد.
سیستم فیکس آلومینیوم:
در این سیستم جهت جلوگیری از خورندگی بین آهن و آلومینیوم از لاستیک دی الکتریکال استفاده می گردد.
این سیستم دارای قابلیت رگلاژ بیشتری نسبت به سیستم فیکس آهن و همچنین به علت استفاده از آلومینیوم، سازه سبک تر نسبت به فیکس آهن می باشد.
آب بندی در این سیستم مانند سیستم فیکس آهن توسط چسب سیلیکون و یا نوارهای لاستیکی صورت می پذیرد.
توضیحات تکمیلی در ارتباط با روش فیکس:
در این سیستم کلیه زیر سازی ها اعم از کمربندی ها و عمودی ها از پروفیل آهن می باشد و ورقهای کامپوزیت به صورت ثابت پس از شیار و برش و مونتاژ کاری به سازه آهنی متصل می شود.
الف) روش دو لب برگشت:
در این روش برای درزبندی شیارهای موجود در نما که در ورقهای کامپوزیت کنار هم به صورت افقی و عمودی دیده می شوند را با ورق کامپوزیت به صورت یکطرفه شیار و برش می زنند و درزها را به طوری که در تمامی درزها ورق کامپوزیت را با همان رنگ نما می بینیم و مشهود است می پوشانند.
ب) روش استفاده از تسمه:
در این روش پس از نصب تایلهای ورق، از جنس خود ورق هم از همان رنگ نما و هم از رنگهای دیگر تسمه ای بریده شده و در بین تایلهای ورق نصب و آب بندی میگردد.
ج ) روش L و H:
این روش زیر سازی های کاملا آهنی دارد ورق ها برش خورده با استفاده از زواره های آلومینیومی بصورت H و L به روی زیر سازی آهنی متصل می شوند، که این روش سرعت اجرایی بالایی را دارد ولی برای دسترسی به پشت نمای کامپوزیت باید نما کاملا شکافته شود تا به محل مورد نظر دست پیدا کنیم و تایل ها را جداگانه نمی توانیم جدا کنیم.
اجرای نمای آلومینیوم کامپوزیت باسیستم هنگ (Hanging):
در این روش، ورق ها با استفاده از شیار های چکمه ای تعبیه شده، به صورت ریلی روی پروفیل های مخصوص آلومینیومی نصب می شوند. پس از اجرای کمربندی های آهنی زیرسازی، با هدف رفع خطاهای احتمالی سازه، نبشی های آهنی با شیارهای لوبیایی روی کمربندی های مطابق با آکس بندی ارائه شده در نقشه های اجرایی، نصب می گردند. در مرحله بعد، ریل های آلومینیومی با مقطع مشخص در آکس نبشی های آهنی بوسیله براکت های آلومینیومی با دو سوراخ لوبیایی به زیرسازی متصل می شوند. در این روش جهت جلوگیری از خوردگی بین آهن و آلومینیوم، از لاستیک های دی الکتریکال PVC بین براکت آلومینیومی و نبشی آهنی استفاده می گردد. نهایتاً ورق های آلومینیوم کامپوزیت بوسیله اتصالاتی آلومینیومی U شکل (موسوم به بچه ناودانی) که در داخل لامل های آلومینیومی قرار می گیرند، بر روی لامل ها نصب می گردند.
مزایای سیستم هنگ:
با توجه به اینکه تمام اجزای زیر سازی و رو سازی از یک جنس (آلومینیوم) می باشند، انقباض و انبساط اجزا در اثر تغییر دما مشابه هم بوده که این امر از دفرمه شدن و خرد شدن جلوگیری می کند.
آب بندی در این سیستم بصورت مکانیکال بوده و نیاز به استفاده از چسب های سیلیکون و یا لاستیک آب بندی نمی باشد، که با توجه به کوتاه بودن عمر چسب های سیلیکون و لاستیک های آب بندی استفاده نکردن از موارد فوق از نقاط قوت این سیستم به شمار می آید.
قطعات متناسب با وزن خود روی بولتها قرار می گیرند که به علت فرم خاص مونتاژ ورق ها در هنگام زلزله و یا وزش باد های شدید از محل خود خارج نمی گردند و از پایداری بالایی در برابر نیروهای جانبی برخوردار می باشند.
توضیحات تکمیلی در ارتباط با روش هنگ:
روش ATS-101 (هنگینگ)
یکی از رایج ترین روش های نصب آلومینیوم کامپوزیت در اجرای نمای کامپوزیت در دنیا روش هنگینگ می باشد در این روش لبه های برگشت ورق های آلومینیوم کامپوزیت پانچ می شود. بنابراین برای حفظ زیبایی می بایست در اجرای نمای کامپوزیت، ورق ها با دقت بالایی پانچ شود.
مزیت های این روش این است که
1.انقباض و انبساط ورق ها در نمای کامپوزیت به علت تغییرات دمای محیط به سهولت امکان پذیر است.
2. پیل الکتریکی به وجود نمی آید و در نتیجه ذرات گردو غبار جذب پانل ها نمیشود نمای کامپوزیت تیره نمیشود.
3. در این روش اجرای نمای کامپوزیت به استفاده از چسب های سیلیکون برای آب بندی نیازی نیست.
4. امکان تعویض ورق ها در صورت آسیب احتمالی و تخریب نمای کامپوزیت وجود دارد.
5.به دلیل استفاده از بولت های استیل در زیر سازی و آلومینیوم حتی در صورت نفوذ آب به زیرسازی نمای کامپوزیت زنگ زدگی اتفاق نمی افتد.
6.در اجرای نمای کامپوزیت با این روش می توان پانل ها را عمودی نصب نمود.
7. تعریق در پشت ورق ها ایجاد نمیشود زیرا در اجرای نمای کامپوزیت با این روش در پشت پانل ها جریان هوا وجود دارد.
روش ATS-102
این روش درست مشابه روش هنگینگ میباشد و تمام مزایای آن را داراست با این تفاوت که در اجرای نمای کامپوزیت با این روش برخلاف روش هنگینگ قطعات پانچ شده آلومینیومی به برگشت ورق ها به وسیله پرچ متصل می گردد و در صورت وجود خطا در نصب قطعات پانچی، اصلاح خطا به آسانی امکان پذیر است.
روش ATS-103 (فیکس)
این روش نصب در اجرای نمای کامپوزیت که به روش فیکس نیز مرسوم است، ساده ترین و محبوب ترین روش نصب در جهان می باشد. در این روش ورق های کامپوزیت بعد از برش و مونتاژ به صورت ثابت با پیچ ویا بر روی زیر سازی متصل شده که از لحاظ اجرایی بسیار ساده و سبک می باشد و از سرعت بالایی در نصب بر خوردار است که برای مصالح زیرسازی آن می توان از پروفیل های قوطی آهنی یا آلومینیمی استفاده کرد.در بین فاصله ورق های نصب شده جهت ایجاد نمایی زیباتر و ضد آب شدن نما از چسب سیلیکون و دزدگیر های لاستیکی استفاده می گردد.
روش ATS-104 (سوپر هنگینگ)
این روش در حقیقت تلفیقی از روش دوم و سوم می باشد در اجرای نمای کامپوزیت زمانی این روش مورد استفاده قرار می گیرد که از ورق های عریض در نمای ساختمان استفاده می شود.
مزیت های این روش این است که
1- برای ساختمان های بلند در اجرای نمای ساختمان آن ها از پانل های بزرگ استفاده می شود مناسب است.
2- برای اجرای نمای ساختمان هایی که در طراحی نمای ساختمان از پانل افقی استفاده شده کاربرد دارد.
3- در ساختمان های بلند یا فضاهایی که نیروی فشار باد در آ نها زیاد است استفاده می شود.