شوره آجر و روشهای رفع آن (بخش اول)
شوره آجر و روشهای رفع آن (بخش اول)
مقدمه
1- آجر بهعنوان ماندگارترین و جذابترین پوشش نمای ساختمان در طی اعصار گذشته شناخته شده است.
2- تنوع رنگ و سهولت در اجرای مدلهای مختلف و نیز سازگاری با محیطزیست و دسترسی آسان به آجرنما باعث شده است تا شاهد استفاده روزافزون آن در ممالک مختلف باشیم.
3- یکی از عوامل مخرب نمای ساختمان شوره یا سفیدک است که منجر به فرسودهشدن نما در مدتزمان کوتاهی میشود.
4- (تعریف): شوره، رسوب نمکهای محلول در آب است که در اثر تبخیر آب بر روی سطح دیوارهای بنایی باقی میماند. این ماده معمولاً همزمان با ساخت ساختمان یا مدتی پس از اتمام ساخت بر روی نمای ساختمان ظاهر میشود.
5- بسته به نوع نمک موجود در محل شوره میتواند به رنگهای سفید، سبز، قهوهای و زرد روی سطح ظاهر گردد. معمولترین نوع آن، شوره سفید یا سفیدک است.
6- در پستهای آتی مکانیسم ایجاد شوره و روشهای جلوگیری از ایجاد، حذف آن در صورت پدیدار شدن و همچنین برخی از انواع لکههایی که بر روی دیوارهای آجری ظاهر میشوند موردبررسی قرار خواهد گرفت.
منابع مؤثر در ایجاد شوره
1- وقتی شوره بر روی دیوار ظاهر میشود اغلب بهاشتباه عامل آن، تنها آجر شناخته میشود. درحالیکه نمکهای محلول در ملات و دوغاب، شن و آب مورد استفاده نیز ممکن است باعث ایجاد شوره شوند.
2- در ادامه به طور خلاصه به نقش ملات و آجر در ایجاد شوره اشاره شده است:
نقش ملات در تشکیل شوره
1- اولین و آشکارترین منبع که باعث آلوده شدن آجر به شوره میشود ملات است.
2- آجر حداقل از چهار طرف و گاهی از 5 طرف با ملات در تماس است.
3- رطوبت موجود در ملات زمینه لازم برای انتقال نمکهای محلول از ملات به آجر فراهم میکند.
4- اگر میزان نمکهای محلول ملات، قابلتوجه باشد به تناسب مقدار رطوبت انتقال یافته، نمکهای محلول ملات به سمت آجر حمل خواهند شد.
نقش آجر در ایجاد شوره
1- در آجرهای رسی که ماده اولیه آنها خاک رس است معمولاً پتانسیل ایجاد شوره وجود دارد.
2- چنانچه میزان این شوره کم باشد و منجر به پوسته شدن آجر نشود و زیبایی نما را تحت تأثیر قرار ندهد، مشکل ساز نخواهد بود و میتوان آن را به راحتی برطرف کرد.