انواع ترک ها (Crack) (فصل ۱)
انواع ترک ها (Crack):
ترک ها، شکستگی های فلز جوش می باشند که در اثر تنش های داخلی در امتداد خط جوش و یا عمود بر آن به وجود می آیند. ترک ها همچنین ممکن است از فلز جوش به فلز مبنا امتداد پیدا کنند و یا کاملاً در فلز مبنا و در مجاورت خط جوش باشند. ترک ها زیان بارترین معایب جوش هستند.
بعضی ترک ها با شروع سخت شدن جوش شکل می گیرند. گرمایش یکنواخت و سردشدن آرام ، از ایجاد ترک های داغ جلوگیری به عمل می آورد.
همچنین ممکن است در دمای عادی محیط سربسته، تر کهایی به موازات جوش و در زیر آن در فلز مبنا به وجود آید. این تر کها در فولادهای ساختمانی میتواند تحت اثر نفوذ هیدروژن و جلوگیری از انقباض جوش و تا بخوردگی قطعه ایجاد شود. استفاده از الکترودهای کم هیدروژن همراه با پیش گرمایش مناسب، از ایجاد این ترک های سرد پیشگیری می کند.
بطور کلی علل عمده ایجاد ترک در جوش و نواحی اطراف آن عبارتند از:
1. نفوذ هیدروژن
2. نسبت عمق به عرض زیاد
3. تقعر سطح جوش
4. عدم پیش گرمایش مناسب درز جوش
5. وجود چاله ی انتهای جوش پرنشده
6. وجود رطوبت در الکترود یا درز جوش
7. طرح نامناسب درز جوش
انواع ترک در جوش
علل ایجاد ترک
انواع ترک در جوش
عدم پرشدگی شيار:
اين عیب سطحی در اثر کمبود رسوب فلز جوش در مقطع جوش شياری رخ میدهد؛ به عبارتی عدم پرشدگی شيار، زماني ايجاد مي شود که فلز پرکننده رسوب داده شده، جهت پرکردن شيار، کافی نباشد.
عدم پرشدگي شيار
جرقه و پاشش (Spatter):
جرقه و پاشش عبارت است از ذرات فلزی که در حين جوشکاری ذوبي به اطراف پرتاب شده و به عنوان بخشی از فلز جوش محسوب نمي شوند.
جرقه و پاشش، اغلب از اهميت و حساسیت کمی در بین معایب جوشکاری برخوردار است، ولی به هرحال در صورتيکه پاشش به صورت يک قطره بزرگ باشد، گرمای کافی جهت ايجاد حساسیت به ترک را ايجاد خواهد کرد.
پاشش (Spatter)
پاشش (Spatter)