نکات ایمنی در کار
نکات ایمنی در کار
از پوشیدن لباس هایی که دارای لبه های برگردان در سر آستین یا پاچه شلوار و جیب هستند، خودداری شود چون احتمال حبس ذرات گداخته جرقه در آنها وجود دارد که منجر به سوختن لباس و پوست بدن خواهد شد.
بهتر است از کفشهای مناسب استفاده کرد تا اولا،ً قسمتی از ضربه ناشی از سقوط احتمالی بر روی پا را بگیرد، ثانیا پا را در مقابل جرقه و ذرات گداخته شده که بر روی زمین میریزند محافظت کند.
لباس ایمنی مناسب جوشکاری
ابزار محافظت چشم
در تمام موارد جوشکاری و برشکاری لازم است از عینک با شیشه مناسب (شیشه تار با درجه تاریکی مناسب) استفاده شود. درجه تاریکی شیشه عینک به روش جوشکاری و شدت جریان بکار گرفته شده بستگی دارد. در جوشکاری با قوس الکتریکی علاوه بر محافظت از چشم باید از ماسک هایی که صورت را نیز می پوشاند استفاده شود. در بیش تر موارد عینک و ماسک با هم همراه می باشند. باید توجه داشت که اشعه های ماوراءبنفش و مادون قرمز در قوس الکتریکی، علاوه بر اثر بسیار خطرناک بر روی چشم، بر روی پوست نیز اثر سوء دارد. برای جلوگیری از خطر تشعشع قوس الکتریکی و نیز جلوگیری از رسیدن جرقه های حاصل از قوس الکتریکی،کلاه دار و دستی صورت و چشم ها را باید با ماسک جوشکاری محافظت نمود. ماسک جوشکاری در دو نوع ساخته می شود. با استفاده از ماسک کلاه دار می توان با یک دست انبر الکترود را گرفت و از دست دیگر برای کارهای متفرقه وابسته استفاده کرد. ماسک جوشکاری باید سبک، مقاوم و احتراق ناپذیر باشد. به منظور محافظت از چشم ها، شیشه ماسک را رنگی در نظر می گیرند. این شیشه ها با درصد تیرگی مختلف ساخته می شود که میزان آن بستگی به قدرت قوس الکتریکی دارد.
البته اخیراً ماسک های جدیدی ابداع شده که برای تیره و روشن کردن آن احتیاج به تعویض شیشه آن نمی باشد بلکه با فشار دادن کلیدهایی، درجه مورد نظر به دست می آید. حتی شیشه های مخصوصی وجود دارد که نسبت به شدت نور عکس العمل نشان می دهد و تیره می شود. به این ترتیب جوشکار می تواند وضعیت جوش را به هنگام شروع قوس کاملاً کنترل کند. برای این که شیشه های رنگی در اثر جرقه های پرتاب شده از حوضچه مذاب صدمه نبینند، بر روی آنها یک شیشه معمولی قرارمیدهند و هرچند وقت یک بار باید آنها را تعویض کرد.
با کمک جدول زیر می توان درجه محافظت (شماره شیشه) ماسک را برای جوشکاری قوس الکتریکی انتخاب نمود:
تعیین شماره عینک و ماسک جوشکاری
دستکش:
استفاده از دستکش چرمی مانع سوختن دست و مچ جوشکار می شود. اگر چه چرم به آسانی نمی سوزد، در صورت تماس یافتن با شعله یا گدازه، نیم سوز می شود و انقباض می یابد. بنابراين انعطاف پذیرترین دستکش انتخاب شود. در هنگام جوشکاری سنگین فولاد ساختمانی به روش قوس الکتریکی لازم است از دستکش ضخیم ساخته شده از چرم گاو یا اسب استفاده شود.
عینک ایمنی:
اگر نمی توانید از عینک ایمنی استفاده کنید، از عهده جوشکاری هم برنمی آیید. فکر نکنید عینک جوشکاری بیش از اندازه مزاحم است. قدرت بینایی ناقص مزاحم تر است. چشمان شما تحمل پذیرش گرما و نور فلز گداخته را ندارند.
کفش:
اگر به کار جوشکاری پل ها اشتغال دارید بایستی از کفش های ایمنی رویه چرمی بلند بنددار استفاده کنید. جرقه و فلز مذاب به این نوع کفش ها وارد نمی شوند. هرگز کفشی با تخت پلاستیکی نپوشید، اگر چنین کفشی در معرض گرمای شدید قرار گیرد تخت آن ذوب می شود و به پای شما می چسبد.
ایمنی دیگران:
در هنگام جوشکاری قوس الکتریکی، وظیفه محافظت از چشمان اشخاصی که در اطراف هستند به عهده شماست. قبل از هر چیز باید در پیرامون محوطه جوشکاری حفاظ مناسبی تعبیه کنید تا نور مستقیم قوس به چشم کسانی که از وسیله مناسب برای محافظت چشم خود استفاده نمی کنند آسیب نرساند. به عنوان حفاظ موقت می توانید یک ورق تخته سه لا یا حلبی موجدار را طوری در جلو محوطه جوشکاری نصب کنید که مانع رسیدن نور مستقیم قوس به چشم اطرافیان شود.
حفاظت های کارگاهی:
1- افرادی که با مصالح فلزی سنگین سروکار دارند باید به دستکش حفاظتی مجهز باشند.
2- تیرآهن باید به ارتفاع کم طوری روی هم انباشته شود که امکان غلتیدن آن نباشد.
3- ورق فلزی باید به طور افقی روی هم انباشته شده و ارتفاع آن از یک متر بیشتر نباشد.
4- دوطرف لوله های فلزی که انبار می شوند باید به وسیله میله آهنی یا وسایل مشابه دیگر مهار شوند که از باز شدن و غلتیدن آن ها جلوگیری گردد.
5- برای بالا بردن تیرهای آهن باید از کابل یا طناب های محکم استفاده شود. برای جلوگیری از خمش بیش از حد باید چوب یا وسیله مشابه دیگری در بین تیرآهن و کابل قرار داده شود و از زنجیر برای بالا بردن تیرآهن
استفاده نشود.
6- در موقع نصب ستونها یا تیرهای حمال و غیره قبل از جداکردن نگهدارنده تیرآهن باید حداقل نصب تعداد پیچ و مهره ها یا جوشکاری های لازم انجام شده باشد.
7- خرپاها باید به وسیله نگهدارنده برروی پایه قرار گیرد و پس از نصب مهارهای لازم و اطمینان کامل از پایدار بودن آن از نگهدارنده جدا شود.
8- قبل از نصب هر تیرآهن برروی تیرآهن دیگر، تیرآهن زیرین باید صددرصد پیچ و مهره و یا جوشکاری شده باشد.
9- در مواردی که تیرآهن در کف طبقه به طور موقت قرارداده می شود کلیه اتصالات طبقه پایین باید انجام شده باشد.
10- تیرها و ستون ها باید بلافاصله پس از نصب، توسط سرکارگر جهت اطمینان از انجام صحیح و کامل کار بازدید شود.
11- در مواقع بارندگی شدید و وزش بادهای سخت و یخبندان باید از نصب و برپاداشتن تیرهای فلزی خودداری شود.
12- افرادی که در ارتفاع بیش از 3 متر کار می کنند و احتمال سقوط آن ها می رود باید مجهز به کمربند حفاظتی و طناب نجات باشند و کلیه اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از سقوط آنان به کار برده شود.