جوش اولیه
جوش اولیه:
چنانچه تیرورقها متقارن باشند، چهار نوار جوش به خوبی در حول محور خنثای مقطع متعادل می شوند و در نتیجه انحنای حاصل از جوشکاری بسیار کم خواهد بود. ترتیب و توالی جوشکاری اتوماتیک جهت انجام چهار نوار جوش، می تواند بدون تأثیر عمده ای در تغییر شکل متفاوت باشد. در بیشتر حالات، توالی و ترتیب جوشکاری تابعی از نوع قالب به کار رفته و روش حرکت تیر از یک موقعیت جوشکاری به موقعیت دیگر در کارگاه می باشد.
در شکل زیر دستگاه مونتاژ دارای دو پایه برای حفظ ورق های مونتاژ شده تحت دو زاویه مخالف می باشد. وضعیت قرارگیری طوری است که جوش بال به جان در وضعیت تخت انجام می شود. از آن جایی که برگرداندن کامل تیر، مشکل و وقت گیر است، لذا توالی و ترتیب جوش ها باید به گونه ای طراحی شود که تعداد برگرداندن تیر تا حد امکان کاهش یابد.
مطابق شکل بالا مجموع تیر مونتاژ شده، نخست بر روی پایه چپ قرار گرفته و جوش 1 اجرا میشود. ساده ترین گام بعدی برداشتن تیر با جرثقیل قلاب شده به بال فوقانی و خواباندن آن بر روی پایه سمت دیگر میباشد. در این مرحله جوش 2 بر روی همان بال اما در سمت دیگر جان انجام میشود. حالا تیر برداشته شده و بر روی زمین قرار گرفته و پس از سر وته شدن، برای اجرای جوش 3 در موقعیت تخت، بر روی یکی از پایه ها قرار داده میشود. بالاخره تیر برداشته شده و جهت انجام جوش 4، بر روی پایه دیگر خوابانده میشود.
در شکل زیر از یک قالب چرخان برای اجرای جوش بال به جان استفاده شده است. بعد از اینکه جوش 1 کامل شد، تیر دوران یافته و جوش 2 انجام می شود. حال باید سر دستگاه جوش به عقب و به سمت دیگر جان تیر برگشته و جوش 3 را اجرا کند، در نهایت دوباره تیر دوران یافته و جوش 4 انجام می گردد. ترتیب های مختلف عبور جوش که در بالا بیان شد، بستگی کامل به قالب و روش به کار رفته و ترجیحاً مقدار تأثیر آن بر تغییر شکل اجزای تیرورق دارد.
جوش طولی به روش زیرپودری
جوش طولی به روش زیرپودری
مونتاژ ثانویه -مونتاژ سخت کننده ها:
معمولاً بعد از تکمیل نوارهای جوش بال به جان، سخت کننده های عرضی مونتاژ شده و به تیر یا ستون جوش می شوند .از مهمترین نکات قبل از مونتاژ سخت کننده ها، تمیزکاری محل مونتاژ ورق سخت کننده است. باید حداقل محدوده ای به پهنای 8 سانتیمتر تمیزکاری شود.
اگر ورق بال لاغر و عریض باشد، امکان ایجاد پدیده افتادگی بال یا هلالی شدن در ورق بال در حین اجرای جوش بال به جان وجود دارد. در صورت وقوع چنین پدیده ای قبل از قرار دادن سخت کننده، ورق بال را باید با فشار به وضعیت اولیه درآورد.
در صورت عدم استفاده از جوش اتوماتیک، سخت کننده های عرضی را قبل از جوشکاری بال به جان(جوش اولیه)، در جای خود قرار می دهند. از آنجایی که بال های جوش نشده کاملاً مسطح هستند (تغییر شکل نداده اند)،این عمل به راحتی انجام می شود. در این حال جوش بال و جان در حد فاصل دو سخت کننده به روش دستی یا نیمه اتوماتیک انجام می شود.
گوشه های سخت کننده ها جهت پیوستگی نوار جوش بال به جان، به صورت 45 درجه بریده (گوشه زنی) می شوند .
مونتاژ وجوه سوم و چهارم ستون های صلیبی شکل :
در خصوص ستون های صلیبی شکل مونتاژ وجوه سوم و چهارم (که از قبل بصورت T شکل آماده شده و جوش بال به جان آن انجام شده است) به طریق زیر انجام می شود.
1- مونتاژ تک مرحله ای:
در این روش ابتدا سخت کننده های ستون که از قبل برشکاری و آماده سازی شده اند با خطکش مناسب مونتاژ می شوند. این کار مطابق نقشه های کارگاهی و با در نظر گرفتن اضافه طول جهت جبران جمع شدگی ناشی از جوش های طولی جان به جان ستون و حتی جوش های نفوذی سخت کننده ها صورت می گیرد. سپس با استفاده از ابزار مناسب مانند زنجیر و جک هیدرولیکی وجه T شکل را در محل خود قرار داده و محکم می کنند. به همین ترتیب وجه دیگر نیز مونتاژ می شود.
2- مونتاژ دو مرحله ای:
در این روش ابتدا وجوه T شکل سوم و چهارم باید در محل خود با دقت مونتاژ گردد و محکم شود. کنترل گونیایی بودن و نداشتن خروج از مرکزیت این وجوه نسبت به وجوه اول و دوم و نیز نسبت به خودشان از نکات بسیار حائز اهمیت می باشند. در این مرحله جوش طولی جان به جان ستون، به روش دستی یا اتوماتیک اجرا می شود. پس از تکمیل جوش جان به جان سخت کننده ها مونتاژ می شوند. در هر دو روش فوق باید دقت شود که در صورتی که اتصالات از نوع پیچ و مهره ای بوده و نیاز به سوراخکاری جان ستون باشد، باید قبل از هر گونه مونتاژ عملیات سوراخ کاری جان ستون انجام شده باشد.
مراحل ساخت ستون های صلیبی شکل
جوش ثانویه - جوش سخت کننده ها:
سخت کننده ها به دو دسته تقسیم می شوند: سخت کننده های ساده و ورق های پیوستگی.
سخت کننده های ساده معمولاً در میانه تراز طبقات و یا در ادامه ورقهای سخت کننده اتصالات نصب میشوند که جوش آنها به ستون اصولاً بصورت جوش گوشه می باشد. ورق های پیوستگی ستون نیز در محل اتصال بال تیرها به ستون در داخل ستون نصب شده و بخصوص در مورد قاب های خمشی باید با جوش نفوذی به بال های ستون جوش شوند، و جوش اتصال دهنده آ نها به جان ستون از نوع جوش گوشه می باشد مگر این که در نقشه ها به شکل دیگری مشخص شده باشد.
بطور کلی ترتیب جوشکاری سخت کننده ها چه در ستون های I شکل و چه در ستون های صلیبی، بصورت اجرای کامل پاس اول جوش کل سخت کننده ها و سپس اجرای کامل جوش با در نظر داشتن نکات پیشگیری از اعوجاج قطعات انجام می شود.
در جوشکاری ستون های صلیبی بهتر است قبل از اجرای جوش کامل سخت کننده ها، جوش طولی جان به جان ستون به طور کامل اجرا شده باشد. در مونتاژ تک مرحله ای این ستون ها، پاس اول جوش کلیه سخت کننده ها و جوش طولی جان به جان ستون اجرا می شود و در مرحله دوم جوش جان به جان در وضعیت جوشکاری تخت انجام می شود و در مرحله آخر جوش نهایی سخت کننده ها نیز با رعایت ترتیب و توالی پیشنهادی جهت پیشگیری از اعوجاج و تابیدگی ستون و همچنین رعایت دستورالعمل های جوشکاری تأیید شده انجام می شود.
مونتاژ نهایی:
پس از اجرای کامل جوش های هسته ستون، سایر اعضای ستون مانند دستک ها یا ورق های زیرسری، و اتصالات بادبندی مطابق نقشه، به ترتیب روی ستون نصب می گردد.قبل از مونتاژ نهایی قطعات، باید هسته ستون، که تحت جوشکاری های مختلفی قرار گرفته، از لحاظ صاف بودن کنترل گردد. در صورت وجود پیچیدگی، کمانش و یا شمشیری تا حد قابل پذیرش صاف گردد. برش انتهای ستون (و سوراخ کاری بال های ستون در اتصالات پیچ و مهره ای) نیز در این مرحله انجام می شود.
تکمیل مونتاژ وجه سوم و چهارم ستون صلیبی
جوش نهایی:
در این مرحله کلیه ملحقات نهایی نظیر دستک، ورق زیرسری، لچکی و ورق اتصال بادبندی مطابق دستورالعمل های تاییدشده جوشکاری می شوند.
فیکسچر مونتاژ نهایی قطعات الحاقی دست کها روی ستون صلیبی شکل
مونتاژ دستک روی ستون در کارگاه ساخت
سنگ زنی درز جوش های شیاری پس از اجرای جوش گوشه پشت آنها
جوشکاری دستک روی ستون توسط دو جوشکار به طور همزمان جهت پیشگیری از پیچیدگی دستک روی ستون