ضوابط ساخت و ساز (۱۲)
الف: مراحل صدور پروانه
1- مراجعه مالك به شهرداري و اخذ دستور تهيه نقشه.
2- انتخاب طراح توسط مالك از بين طراحان واجد شرايط (درصورت تمايل مالك به يكي بودن طراح و ناظر، طراح معرفي شده در صورت داشتن صلاحيت نظارت و ظرفيت ميتواند به عنوان طراح و ناظر معرفي شود. درهرصورت پرداخت حقالزحمه ناظر از سوي نظام مهندسي صورت خواهد گرفت).
3- ارائه نقشههاي فاز يك معماري به شهرداري جهت كنترل، تأييد و تعيين واخذ عوارض توسط شهرداري.
4- ارائه نقشههاي مرحله دوم معماري و محاسباتي و تأسيساتي به سازمان نظام مهندسي جهت بررسي.
5- معرفي ليست ناظرين واجد شرايط از سوي نظام مهندسي به شهرداري برحسب ميزان نياز.
6- معرفي ناظر بر ساختمان از سوي شهرداري براساس فهرست اعلامي از سوي نظام مهندسي موضوع بند 5 متناسب با ظرفيت و معرفي نظام مهندسي براي عقد قرارداد با نظام مهندسي.
7- معرفي مجري ذيصلاح توسط مالك به شهرداري.
8- واريز عوارض صدور پروانه براساس اعلام شهرداري توسط مالك به شرح زير:
1-8- واريز عوارض مربوط به هزينههاي نظارت و صدور شناسنامه فني و ملكي به حساب نظام مهندسي.
9- صدور پروانه ساختمان توسط شهرداري با درج مشخصات طراح، ناظر و مجري درپروانه و ارسال يك نسخه الكترونيكي از آن به سازمان نظام مهندسي ساختمان استان جهت اطلاع.
10- ارائه گزارشات مرحلهاي توسط ناظر به شهرداري و سازمان نظام مهندسي و پرداخت مرحلهاي حقالزحمه ناظر از سوي نظام مهندسي پس از بررسي وتأييد گزارش ناظر در هر مرحله.
11- تكميل دفترچه اطلاعات و شناسنامه فني و ملكي و نقشههاي چون ساخت ساختمان به وسيله مجري و كنترل و تأييد و صدور آن توسط سازمان نظام مهندسي.
12- صدور پايان كار توسط شهرداري پس از اخذ شناسنامه فني و ملكي ساختمان و نقشههاي چون ساخت.
ب: تبصرهها
1- انتخاب طراحان، ناظرين و مجريان در چارچوب صلاحيتها و ظرفيتهاي آنان که براساس قانون نظام مهندسي مشخص شده است صورت خواهد گرفت.
2- به منظور اجراي مطلوب آييننامه فوقالذكر در تهران در مرحله اول اين توافقنامه جهت ساختمانهاي با مساحت زيربناي ناخالص بيشتر از 3000 مترمربع از ديماه 1386 تا خرداد 1387 اجرايي گردد، و پس از آن طي 6 مرحله در فواصل زماني 3ماهه و در هر مرحله به ميزان 500 مترمربع كاهش خواهد يافت، به نحوي كه آخر سال 1388 كليه ساخت و سازهاي تهران زير پوشش اعمال فرايند اين توافقنامه قرار گيرند.
3- پس از اعمال اصلاحات در آييننامه و شيوهنامه ماده 33 و استفاده از شركتهاي كنترل و بازرسي ساختمان، بيمه مسئوليت حرفهاي (بيمه كيفيت ساختمان) اين توافقنامه نيز متناسب با تغييرات مذكور انطباق خواهد يافت. (39068/86/80- 6/8/86)
ارائه خدمات مهندسي براي پروژههاي با زيربناي ناخالص بيش از 3000 مترمربع :
نظر به انعقاد توافقنامه چند جانبه مورخ 17/7/86 فيمابين وزارت محترم مسکن و شهرسازي، سازمان محترم نظام مهندسي ساختمان و مديريت محترم شهري (شوراي اسلامي شهر تهران، شهرداري تهران) جهت تسهيل در فرآيند اجراي آييننامه اجرايي ماده 33 قانون نظام مهندسي و کنترل ساختمان و با اهداف "ارتقاءکيفيت ساخت و ساز" و "روانسازي گردش کار صدور پروانه ساختمان" مقتضي است دستور فرماييد از تاريخ 1/10/86 ارائه خدمات مهندسي براي کليه پروژههاي با زير بناي ناخالص صرفاً تخريب و نوسازي يا پروانه ساختمان (زمين باير يا باغات) بيش از 3000 (سه هزار) مترمربع به شرح ذيل و طبق گردش کار پيوست اقدام گردد:
الف) مرحله صدور پروانه:
1- همراه دستور نقشههاي صادره دفترچه راهنماي متقاضيان پروانه ساختمان (پيوست 1) را به کليه مراجعين تحويل گردد.
2- نقشههاي معماري ميبايست توسط دفاتر مهندسي طراحي يا اشخاص حقوقي که داراي پروانه اشتغال از وزارت مسکن شهرسازي ميباشند، تهيه شود و ذيل طرح مذکور توسط طراح حقيقي آن و مديرعامل شخصيت حقوقي و يا مسئول دفتر مهندسي امضاء و ممهور گردد. در صورت نياز درخصوص توضيحات نقشه، شخص طراح ميبايستي مراجعه نمايد.
1-2- قبل از اعلام عوارض، در صورت لزوم، استعلامات مرتبط با نقشه معماري انجام پذيرد.
3- درفرم اعلام عوارض همزمان تعرفه مصوب هزينههاي نظارت و صدور شناسنامه فني و ملکي جهت واريز به حساب نظام مهندسي نيز اعلام ميگردد و همچنين دستورالعمل نحوه اقدام طراحان در جهت ارائه نقشههاي فاز 2 معماري، سازه، برق و مکانيک و اخذ تائيديه از سازمان نظام مهندسي تحويل مالکين گردد.
4- پس از پرداخت عوارض متعلقه، مهندسين ناظر از طريق سيستم مکانيزه به مالکين معرفي ميگردند، نام ناظران حقيقي يا حقوقي رشتههاي معماري، سازه، تاسيسات برقي و تاسيسات مکانيکي وفق ليست اعلامي سازمان نظام مهندسي ساختمان ميباشد نام ناظران تعيين شده به صورت مکانيزه، به سازمان ارسال تا از آن طريق با مهندسان منتخب ناظر انعقاد قرارداد شده و مراتب به شهرداري منعکس گردد. ضمناً ناظر هماهنگ کننده توسط سازمان نظام مهندسي ساختمان استان تهران از ميان ناظر معماري و يا ناظر سازه معرفي ميگردد.
5- ارائه تاييديه سازمان نظام مهندسي ساختمان استان تهران در مورد نقشههاي فاز 2 معماري (با تاکيد بر اجراي مباحث مقررات ملي ساختمان)، سازه (منضم به گزارش ژئوتکنيک زمين محل وقوع پروژه که توسط مشاور ذيصلاح تهيه شده باشد) تاسيسات برقي و تاسيسات مکانيکي که صرفاً توسط اشخاص حقوقي يا دفاتر مهندسي طراحي مجاز (منضم به مهر و امضاء طراح حقيقي آن) تهيه شده و به همراه لوح فشرده نقشههاي کنترل شده با فرمت DWG.
6- معرفي مجري ساختمان توسط مالک که صلاحيت و ظرفيت آن به تاييد سازمان رسيده باشد به انضمام فرم تعهد مجريان به شهرداري منطقه مربوطه (پيوست شماره 3)
تبصره: مشخصات کليه مجريان ذيصلاح جهت اطلاع عموم در سايت سازمان نظام مهندسي درج گرديده است.
7- به هنگام صدور پروانه، اخذ امضاء مالک، ناظر هماهنگ کننده و مجري ساختمان در ظهر پروانه الزامي بوده و يک نسخه از نقشههاي مصوب به هريک از نامبردگان تحويل گردد.
تبصره 1): برگ اعلام شروع عمليات ساختماني نيز تحويل مجري گردد.
تبصره2): يک نسخه از پروانه ساختمان به صورت الکترونيکي به سازمان نظام مهندسي استان تهران ارسال ميگردد.
ب) مرحله اجراي عمليات ساختماني:
1- قبل از شروع عمليات ساختماني، ارائه برگ اعلام شروع عمليات ساختمان با امضاء و مهر مجري و تائيد ناظر هماهنگکننده ساختمان به شهرداري منطقه و سازمان نظام مهندسي ضمن رعايت ساير ضوابط و مقررات الزامي است.
2- گزارشات مراحل مختلف کار توسط ناظر هماهنگ کننده به شهرداري منطقه و سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ارائه خواهد شد.
3- صدور گواهي پايان کار ساختماني منوط به ارائه گزارش اتمام عمليات ساختماني و تکميل شناسنامه فني و ملکي و نقشههاي چون ساخت بوسيله مجري که توسط ناظر هماهنگ کننده تائيد و به مهر و امضاء سازمان نظام مهندسي ساختمان استان تهران رسيده باشد، خواهد بود.
تبصره 1): ارائه خدمات مهندسي کليه پروژهها با زيربناي ناخالص بيش از 3000مترمربع که براي آنها قبل از تاريخ 1/10/86 تشکيل پرونده شده است، کماکان وفق روال قبلي صورت پذيرد.
تبصره 2): ساختمانهاي آموزشي دولتي و حوزههاي علميه و مراکز نظامي و انتظامي مشمول مفاد بخشنامههاي موضوعي خود بوده از شمول اين بخشنامه مستثني ميباشند.
تبصره 3): مجري و ناظرين تحت امر سازمان نظام مهندسي علاوه بر مالک، مسئول رعايت ضوابط و مقررات شهرسازي از نظر کاربري ملک، تراکم، تعداد طبقات و زيربناي مجاز مندرج در پروانه و نيز رعايت مقررات ملي ساختمان هستند و در صورت تخلف طبق مقررات مربوطه پاسخگو خواهند بود.
تبصره 4): در کليه موارد مذکور کنترل صلاحيت و ظرفيت مهندسين مشترکاً توسط شهرداري و سازمان نظام مهندسي انجام خواهد شد.
شايان ذکر است اين حوزه در راستاي تسهيل اجراي توافقنامه چند جانبه و دستورالعمل فوق با تشکيل "شوراي هماهنگي امور مهندسان ساختمان" در ادارهکل معماري و ساختمان آمادگي پذيرش هرگونه پيشنهاد و رفع ابهام را خواهد داشت.(41546/86/811-1/10/86)
روند مراحل كنترل و بررسي آيتمهاي ضروري در فرآيند صدور پروانه (صرفاً در بخش كنترل فني):
فهرست موضوعات مرتبط:
1- قوانین خاص مرتبط با صدور پروانه
2- انواع درخواست ها
3- مراحل كنترل
- بررسی اطلاعات پرونده و طرح ها و حقوق مکتسب
- عدم امکان صدور پروانه(اعلام دلايل)
- صدور دستور نقشه
- بررسی نقشه های معماری
- چک لیست کنترل
4- اعلام عوارض
5- سایر مدارک فنی و مهندسی
6- استعلامات
1. قوانین مرتبط با صدور پروانه
1- قانون شهرداری
2- قانون زمین شهری و آیین نامه اجرایی آن
3- قانون تملک آپارتمان ها
4- قانون اصلاح قانون ثبت اسناد – مواد 147 و 148
5- قانون حفظ باغات و اراضی کشاورزی
6- قانون نحوه تعیین وضعیت املاک واقع در طرح های دولتی و شهرداری
7- قانون توزیع عادلانه آب
8- قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش
9- مقررات استفاده از اراضی طرح جامع
الف- مقررات استفاده از اراضی محدوده 5 ساله خدماتی
ب - مقررات استفاده از اراضی داخل محدوده 25 ساله خدماتی
ج - مقررات استفاده از اراضی واقع در حریم شهرتهران
- ج1 )کمربند فضای سبز
- ج2) اراضی مزروعی
- ج3) دهات واقع در حریم
10- قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و
کمیسیون ماده 5 از قانون فوق
11- قانون منع فروش املاک فاقد کاربری و یا کاربری غیر مسکونی
برای امرمسکن و تعاونی های مسکن
12- قوانین( مرتبط) مصوب مجلس شورای اسلامی
13- قوانین بودجه سال های مختلف
14- آراء هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
15- آراء قطعی شعب دیوان عدالت اداری
16- مصوبات شوراي اسلامي شهر تهران