ضوابط ساخت و ساز (۲)
در راستای جریان آزاد اطلاع رسانی به عموم علاقه مندان بر آن شدیم که مجموعه ضوابط شهرداری را در 10 بخش به سمع و نظر مخاطبین سایت ibmp برسانیم و چنانچه سوالی پیش آمد با گذاردن سوال خود در بخش درخواست خدمات حتما جواب خود را دریافت می نمائید.
بخش دوم
نحوه کاهش سطح اشغال و استفاده از ارتفاع:
به منظور ایجاد تسهیلات بیشتر در طراحی ساختمانها و همچنین ایجاد فضای باز بیشتر و استفاده مطلوبتر از تراکمهای ساختمانی مجاز در صورت کاهش سطح اشغال، استفاده از تراکم مجاز طرحهای تفصیلی در ارتفاع، بدون پرداخت عوارض ناشی از ازدیاد ارتفاع بر خیابانهای 12 متر و بیشتر بلامانع است. ضمناً احداث زیرزمین با حداکثر سطح مجاز (ملاک عمل فعلی) به منظور تامین پارکینگ تاسیسات انباری و فضاهای مشاع و عمومی بلامانع خواهد بود.
اعمال تسهیلات فوق در مورد املاکی که در معرض تعریض معابر با عرض بیشتر از 12 متر قرار میگیرند، چنانچه مساحت باقیمانده آنها کمتراز60٪ مساحت کل ملک باشد نیز بلامانع است. (1823/114- 21/2/74 و 2136/114- 5/4/74)
تقلیل سطح اشغال با افزایش ارتفاع:
در مواردی که مالکین برای استفاده از طبقات بیشتر ساختمان را در سطحی کمتر از حد مجاز احداث مینمایند، چون با افزایش تعداد طبقات الزاماً باید فضای آزاد بیشتری برای استفاده ساکنین منظور نمایند و اساساً موافقت با افزایش تعداد طبقات بعلت پیشبینی فضای باز بیشتر بوده، نمیتوان از فضای باز مازاد بر حد مجاز استفادههای غیر مجاز مانند اختصاص به محل پارکینگ و غیره نمود. (این بند طبق صورتجلسه 166 بند 4 ش.هـ و 183 بند 7 ش.هـ اصلاح شده است) (بند 6 صورتجلسه 178 ش.هـ-29/3/53)
ارتفاع و طبقه مجاز در تراکم 120 درصد:
در اراضی با تراکم 120٪ احداث سه طبقه بنای مسکونی روی زیرزمین و یا دوطبقه روی پیلوت و زیرزمین ضمن رعایت سایر ضوابط و مقررات بلامانع میباشد. (18568/ش- 10/10/64)
نوسازی املاک بناي موجود بیشتر از تراكم طرح تفصیلی:
براساس بند 2 صورتجلسه 218 کمیسیون ماده پنج مورخ 15/10/71 مقرر گردید در مواردی که بنای موجود طبق ضوابط و مقررات جاری احداث گردیده در این گونه موارد درصورتی که مالکین قصد تخریب و نوسازی دارند، پروانه ساختمانی براساس تراکم بنای موجود (منطبق با پروانه یا پایان کار) با سطح اشغال مجاز (زمان صدور پروانه جدید) و رعایت سایر ضوابط و مقررات صادر گردد. براساس بند 9 مصوبه شورایعالی شهرسازی و معماری در هنگام تمدید و یا تجدید پروانه ساختمانی جهت پلاکهایی که در مدت اعتبار پروانه عملیات ساختمانی در آنها شروع نشده باشد. صرفاً ضوابط مصوبه ملاک عمل خواهد بود.
لذا موضوع در کمیسیون مطرح و مغایرتی مشاهده نگردید و کماکان مصوبه بند 2 صورتجلسه شماره 218 کمیسیون ماده پنج ملاک عمل و لازمالاجراء میباشد.
1- تجدید ساختمان موجود اعم از این که در قسمتی و یا تمام آن استفاده تجارتی به عمل آید تا حد تراکم ساختمانی مجاز پیشبینی شده در طرح تفصیلی امکانپذیر میباشد ولی اگر تراکم ساختمان موجود کمتر از تراکم ساختمانی پیشنهادی طرح تفصیلی باشد، صدور اجازه تجدید بنا در همان حد ساختمان موجود مقدور است.
2- اگر در باقیمانده ملک ساختمانی موجود نباشد، احداث ساختمان جدید امکانپذیر نیست و درصورت وجود ساختمان قدیمی، تجدیدبنا در حد تراکم و وضعیت حالیه ساختمان و حداکثر تا تراکم مجاز طرح تفصیلی مربوطه بلامانع است.
3- در پلاکی که تجدید ساختمان مغازههای موجود آن درخواست شده، به جز آنچه موجود است، اعم از تجارتی و غیر آن، صدور اجازه ایجاد هرگونه اضافات چه در سطح و چه در ارتفاع مجاز نمیباشد مگر آن که مالک مغازهها را تخریب و مطابق ضوابط نقشه تفصیلی مربوطه اقدام به احداث ساختمان نماید. (صورتجلسه شماره 8/51- 15/9/51 شورایعالی شهرتهران)
زمینهای شیبدار و نحوه احداث بنا:
برای زمینهايی که در شیب زیاد، حدود بیست درصد، قرارداد، باید به یکی از دو ترتیب زیر عمل شود.
الف- با درنظر گرفتن شیب طبیعی زمین تراس بندی و واحدهای مسکونی درحد مجاز به همین ترتیب احداث شود.
ب- مالک طرح قابل قبولی ارائه نماید که به شیب طبیعی زمین لطمه وارد نیاید و ضمن حفظ زیبايی و هماهنگی، تراکم مجاز نیز رعایت شود. (بند 2 صورتجلسه 292 ش.هـ- 8/10/55)
تعریف زیرزمین، در اراضی شیبدار:
زیرزمین از نظر ضوابط و مقررات شهرسازی طبقهای از ساختمان است که بیشتر از نیمی از ارتفاع آن پايینتر از طراز کف گذر و ارتفاع بالای سقف آن (کف طبقه همکف) حداکثر 20/1 متر از کف گذر، یا گذر اصلی بالاتر نباشد.
بدین ترتیب زیرزمینهايی که دارای شرایط فوق بوده ولی به علت شیب طبیعی زمین از حیاط و یا نسبت به گذر فرعی مشرف به حیاط نورگیری بیشتر از حد مجاز داشته و نوع استفاده آن مجاز باشد خلاف محسوب نمیگردد. (160734/811 - 18/10/68)
عدم احداث ساختمانهای مجزا:
هدف از تعیین حداقل مساحت قطعات تفکیکی این بوده که این زمینها مجدداً به قطعات تفکیک شده اجازه احداث ساختمانهای مجزا صادر نگردد، مگر به صورت آپارتمان که بعداً زمین آن قابل تفکیک نباشد.
همین ضوابط در مورد قطعاتی که طبق مقررات قابل تفکیک هستند نیز مرعی میباشد. (بند 3 صورتجلسه 279ش.هـ- 7/7/55)
نحوه احداث بنا در املاک دارای واحد تجاری:
مقرر گردید: اگر در پلاکی که در حوزه استفاده از اراضی مسکونی قرار گرفته مغازهای موجود و مالک تقاضای احداث ساختمان مسکونی در فضای باز ساختمان با حفظ مغازههای موجود داشته باشد، انجام درخواست وی در صورتی که هیچگونه تغییری در مغازه ایجاد نشود و بعلاوه مساحت زیربنای مساحت زیربنای مغازه جزء درصد تراکم محاسبه شود، بلامانع است. (بند7 صورتجلسه 84 ش.هـ - 22/3/81)
عدم احتساب سرسرای انتظار و اطلاعات ساختمان در تراکم:
باتوجه به نیاز مجتمعهای مسکونی آپارتمانی به ورودی مناسب و سرسرای انتظار و اطلاعات ساختمان، سطح زیربنای فضاهای فوقالذکر که در طبقه همکف منظور میگردد، در تراکم منظور نگردیده و صرفاً جزء زیربنای ساختمان محاسبه میگردد. بدیهی است موارد مذکور جزء مشاعات ساختمان بوده و غیرقابل تفکیک خواهد بود. (73018271/80- 24/9/73)
سطوح جزء تراکم:
تمام سطوح ساختمان اعم از زیرزمین و روی آن اگر به استفاده مجاز منطقه (مسکونی، تجارتی و غیره) اختصاص یابد جز تراکم محسوب شود به غير آن که نیمی از زیرزمین از کف معبر و یا شیب طبیعی زمین پايینتر است نمیتوان آن را جز تراکم محسوب ننمود مگر آن که در پروانه زیرزمین برای استفاده انبار طبقات، پارکینگ و یا تاسیسات منظور شود. (بند 1 صورتجلسه 283 ش.هـ - 1/8/55)
ارائه تسهيلات به شهروندان و بهبود فضاهاي عمومي:
به منظور ارتقاء كيفي ساخت و ساز شهري و در راستاي تسهيلات براي شهروندان و بهبود فضاهاي عمومي در ساختمانهاي مسكوني و پيرو بند 10 صورتجلسه 360 كميسيون ماده پنج موارد زير ،جهت ايجاد وحدت رويه اعلام تا از تاريخ ابلاغ ، مورد عمل قرار گيرد .
1- احداث پيلوت جهت استفاده وتامين پاركينگ مورد نياز، هال ورودي (لابي) بازي بچه ها ،اطاق نگهباني (حداكثر بمساحت دوازده متر مربع ) و محلي براي جلسات هيئت مديره در مجتمع هاي شش واحدي و بيشتر (به مساحت حداكثر 30 متر مربع) بلامانع است و در صورت عدم احداث زيرزمين احداث موتورخانه و تاسيسات (حداكثر به مساحت سي متر مربع ) و انباري (به تعداد واحدهاي مسكوني هر يك به مساحت حداكثر 6 متر مربع) مجاز ميباشد .
2- احداث زيرزمين يا زيرزمينها، جهت استفاده پاركينگ، موتورخانه و تاسيسات، انباري، سرويس بهداشتي، سرايداري جهت مجتمعهاي شش واحدي و بيشتر حداكثر به مساحت 40 متر مربع بلامانع است .
3- كليه مشاعات از قبيل راهرو، راه پله، آسانسور، هال ورودي (لابي) و نورگيرها (با ابعاد و مساحت منطبق بر ضوابط) فضاي ورزشي، (منحصرأ جهت استفاده ساكنين)، ضخامت ديوارها و ستونها (حداكثر در حد ده درصد تراكم ملاك عمل) جزء زيربناي مفيد و تراكم مبنا محسوب نمي گردد .
4- جهت امكان استفاده از تسهيلات فوق احداث بنا در تراكم پايه (120% و كمتر) حداكثر سه طبقه روي زيرزمين و يا سه طبقه روي پيلوت و زيرزمين، و در تراكم 180% (صرفاً املاك مشمول مصوبه اصلاحي جايگزين صورتجلسه 329 مورخ 18/1/82 شورايعالي شهرسازي و معماري) چهار طبقه روي زيرزمين و يا چهار طبقه روي پيلوت و زيرزمين بلامانع است .
5- مستحدثات مندرج در بندهاي 1و2 ،مشمول عوارض زيربنا طبق مفاد بخشنامه شماره 8352/10 مورخ 18/2/69 بوده و عوارض ديگري به آنها تعلق نمي گيرد .
6- رعايت ابعاد راه پله،راهرو و آسانسور بر اساس مبحث سوم و پانزدهم مقررات ملي ساختمان كه طي بخشنامه هاي شماره 81009501/80 مورخ 11/6/81 و 76020165/80 مورخ 21/12/76 ابلاغ گرديده است الزامي است .
7- رعايت سطح اشغال ، حداكثر 60% مساحت قطعه طبق سند در كليه طبقات مسكوني الزامي است .
8- كليه بخشنامه ها و دستورالعملهاي مغاير مفاد اين بخشنامه ملغي اعلام ميگردد .(82011913/80 – 13/7/82) و (بند 5 با توجه به مصوبه جلسه شصت و ششم شوراي اسلامي شهر تهران مورخ 9/10/86 اصلاح شده است.)
وضعیت داخلی ساختمانها:
1- کلیه اتاقهای قابل سکونت باید دارای نور مستقیم کافی و هوای آزاد بوده و سطح هر اتاق مسکونی دست کم 5/7 مترمربع باشد، مشروط بر این که حجم اتاق در هیچ حال کمتر از 5/22 مترمكعب نباشد
2- سطح پنجرههای هر اتاق مسکونی باید دست کم مساوی یک هشتم سطح آن باشد.
3- ارتفاع اشکوب اول از کف تا زیر سقف دست کم سه متر بوده و ارتفاع اشکوبهای دیگر از کف تا زیر سقف نباید از 80/2 متر کمتر باشد.
تبصره – ارتفاع گاراژ شامل این ماده نخواهد بود.
4- قسمتهای مسکونی ساختمان و زیرزمین باید به طور کلی در مقابل رطوبت عایقسازی شده باشد.
5- گرمابه و سرويس بهداشتي در داخل ساختمان باید مستقیماً از خارج نور و هوا گرفته و از لحاظ وسائل بهداشت از قبیل سیفون و هواکش کامل باشد به علاوه هواکش هر سرويس بهداشتي یا هواکش گرمابه باید هرکدام مستقل باشد.
6- حداقل ابعاد سرويس بهداشتي و گرمابه و دوش به طریق زیر خواهد بود.
الف- سطح سرويس بهداشتي 20/1 × 1 متر ارتفاع 30/2 متر.
ب- سطح گرمابه 5/1× 2 متر ارتفاع 30/2 متر.
ج- سطح دوش 20/1 × 1 متر ارتفاع 30/2 متر.
تبصره – اندازه سربینه جزء گرمابه نبوده و جداگانه منظور خواهد شد.
7- سقف گرمابه و سرويس بهداشتي باید طوری فرش و عایق شده باشد که قابل شستوشو بوده و آب در کف آنها باقی نماند.
8- آشپزخانه باید دارای نور و هوای کافی بوده و کف آن عایق و قابل شستوشو باشد پاشیر و محل ظرفشويی و کلیه لولههای فاضلاب باید دارای سیفون باشند.
9- چاههای سرويس بهداشتي و گرمابه و آشپزخانه باید دارای هواکش مستقل و بهعلاوه باید چاه سرويس بهداشتي و گرمابه از چاه آشپزخانه مستقل باشد.
10- دودکش باید با مصالح بنايی ساخته شده و دست کم 70 سانتیمتر از روی بام بالاتر باشد و در مورد بامهای شیروانی سر دودکش نباید از تیغه فوقانی شیروانی پايینتر باشد فاصله دودکش نیز نباید از نمای ساختمان کمتر از یکمتر باشد.
11- هیچکدام از دودکشهای یک ساختمان نباید به یکدیگر مربوط باشند.
12- مقطع داخل هر دودکش باید دست کم 20 × 20 سانتیمتر بوده و زاویه آن نیز با سطح افق دست کم 60 درجه باشد.
13- هر دودکش باید دست کم از تیرهای چوبی ساختمان 25 سانتیمتر فاصله داشته باشد.
14- سرسرا و محل پلکان و راهروها باید به حد کفایت روشن و دارای هوای مستقیم باشد.
15- ارتفاع پلههای اصلی ساختمان نباید از 20 سانتیمتر تجاوز نماید و عرض هر پله باید دست کم بیست و هفت سانتیمتر و طول آن دست کم یک متر باشد.
16- ارتفاع کف هر پله تا زیر سقف نباید از 20/2 متر کمتر باشد.
17- عرض پاگرد پلههای اصلی هر ساختمان باید دست کم یک متر باشد.
18- کلیه قسمتهای ساختمان که تشکیل پرتگاه میدهند باید به وسیله جان پناه یا نرده محافظت گردند، ارتفاع جان پناه یا نرده نامبرده نباید از 80 سانتیمتر کمتر باشد.
19- مغازههايی که مخصوص فروش خواربار فاسد شدنی است باید طوری ساخته شود که همیشه هوای آزاد در آنها گردش نماید.
20- کف مغازههای خواربار فروشی باید طوری فرش و عایقسازی شده باشد که قابل شستوشو بوده و آب در کف آن باقی نماند و به وسیله سیفون به چاهی مربوط باشد.
21- کلیه انبارهای مغازههای خواربارفروشی نیز مشمول شرایط شماره 19 خواهد بود.
22- دیوارهای داخلی مغازههای گوشتفروشی باید علاوه بر آنچه که در شمارههای 19 و 20 گفته شده همچنین دیوارهای انبار این مغازهها به وسیله کاشیهای چسب بهم تا ارتفاع 5/2 متر از کف زمین پوشیده باشد. فاصله هر اتاق مسکونی تا دیوار مقابل لااقل مساوی باشد با ارتفاع ساختمان و پهنای دو متر مشروط براینکه طول دید نامبرده در هیچ حال از ده متر کمتر نباشد فاصله نمای دیگر ساختمان تا دیوار مقابل لااقل دو متر خواهد بود.
23- مالکین موظف هستند که از دو باب مغازه به بالا برای هر ده باب مغازه یک سرويس بهداشتي برای استفاده مستأجرین بسازند.
تبصره – مالکین هر چند باب مغازه مجاور هم میتوانند مشترکاً برای هر ده باب مغازه یک سرويس بهداشتي بسازند.
تسهیلات مربوط به حیاط خلوت و راه پله:
جهت تسهیل در امور مراجعین و افزایش سطح مفید و قابل استفاده بنای احداثی در املاک و بهرهوری بیشتر از ساختمانهای احداثی که صرفاً به صورت مسکونی میباشد مقررات ذیل ملاک عمل است.
(بندهای 1 و 2 بخشنامه شماره 10232/10 مورخ 15/4/67 مبنی بر عدم محاسبه سطوح راه پله و سطوح حیاط خلوت و همچنین 10٪ مساحت دیوارها (در پلاکهای با مساحت کمتر از 330 مترمربع) در ساختمانهای مسکونی لغو و کان لم یکن اعلام میگردد.
بدیهی است ضوابط مربوط به نورگیری آشپزخانه بیش از 3٪ مساحت زمین و نورگیری اتاقهای اصلی بیش از 6٪ مساحت زمین و کلاً حیاط خلوتها با مساحت 25 مترمربع و بیشتر و برخوردار از ابعاد مقرر، کماکان جزء تراکم محاسبه نمیگردند.) (810010162/80- 30/5/81)
بند 3- ارتفاع تمام شده پیلوت تا 40/2 متر به شرط استفاده جهت پارکینگ بلامانع است و درصورتی که زیرزمین احداث نگردد ارتفاع اولیه تا 60/2 متر به شرط اینکه سطح فونداسیون تا 60 سانتیمتر پايينتر از گذر باشد، بلامانع است.
بند 4- در صورتی که پروانه ساختمانی، جهت احداث پیلوت و زیرزمین تواماً صادر شود، ارتفاع تمام شده پیلوت تا 40/2 متر بلامانع بوده و در این حالت به جهت لولهکشیهای مورد لزوم ارتفاع اولیه زیرزمین به شرط استفاده براساس پروانه تا 3 متر و ارتفاع تمام شده 60/2 متر بلامانع است.
تبصره:
ارتفاع تمام شده اتاق تاسیسات در زیرزمین تا 3 متر بلامانع است.
بند 5- فاصله داخل به داخل ستونها جهت پارک دو اتومبیل حداقل 50/4 متر با مانوراصلی 5 متر (محور تا محور ستون) بلامانع است.
بند 6- احداث بنا جهت سرایداری (به صورت مشاع و غیرقابل تفکیک) به مساحت 40 مترمربع در صورت دارا بودن شرایط بهداشتی فقط در زیرزمین و بدون احتساب در تراکم در ساختمانهائی که تعداد واحدهای مسکونی آن 6 واحد بیشتر میباشد بلامانع است.
بند 7- به منظور تعبیه نور زیرزمین در پلاکهائی که پیلوت و زیرزمین تواماً احداث خواهد شد ایجاد شیب معکوس جهت نورگیری زیرزمین تا حد مجاز (90 سانتیمتر) بلامانع میباشد. (10232/10- 15/4/67 و بند یک صورتجلسه 200 ك.م.5)
ضوابط حیاط خلوتها:
1- حیاط خلوتهايی که برای تأمین نور اتاقهای اصلی ساختمان، مانند نشيمن، نهارخوري، خواب و غيره پيشبيني ميگردد، ميبايستي داراي حداقل مساحت 12 مترمربع با حداقل 3 متر عرض بوده و براي زمينهاي كمتر از 200 مترمربع 6% مساحت زمين كافي است.
2- حياط خلوتهايي كه براي تامين نور آشپزخانه و يا انبار، به مساحت بيشتر از 6 مترمربع پيشبيني ميشود با حداقل عرض 2 متر بوده و براي زمينهاي كمتر از 200 مترمربع 3% مساحت زمين كافي است.
3- مساحت و ابعاد حياط خلوتهايي كه در فوق آمده، براي ساختمانهاي معمولي با ارتفاع 5 طبقه ميباشد.
4- در صورت پيشبيني حياط خلوت در شمال پلاكهاي شمالي، حداقل عرض لازم 3 متر خواهد بود، براي زمينهاي كمتر از 200 مترمربع، حداقل عرض 2 متر ميباشد.
5- در مواردي كه اتاقهاي اصلي از دو واحد مسكوني مستقل، از يك حياط خلوت نور ميگيرند، فاصله پنجره آنها از هم، نبايد كمتر از 6 متر باشد.
6- در مواردي كه آشپزخانه و اتاق از دو واحد مسكوني مستقل و يا آشپزخانه آنها از يك حياط خلوت نور ميگيرند، فاصله پنجرههاي مقابل آنها از هم نبايستي كمتر از 4 متر باشد.
7- مفاد بند 5 و 6 جهت ساختمانهاي تا 6 طبقه از كف ملاك عمل بوده و جهت ساختمانهاي بيش از 6 طبقه بايستي نورگيري اتاقها، به صورت منطقي پيشبيني شده، به نحوي كه مورد قبول شوراي معماري منطقه باشد. (كتابچه ضوابط سال1367)
محاسبه سطوح راهپله و حياط خلوت در ساختمانهاي مسكوني:
بدينوسيله بندهاي1و 2 بخشنامه شماره 10232/10 مورخ 1/4/67 مبني بر عدم محاسبه سطوح راهپله و سطوح