نعل درگاه
نعل درگاه:
به تیر یکپارچه ای از جنس بتن، آهن، چوب یا آجر که در بالای درگاه نصب یا ساخته می شود «نعل درگاه» می گویند.
حداقل ارتفاع نعل درگاه 15 سانتی متر است و حداقل باید 35 سانتی متر از هر طرف (یا 1/10 دهانه ، هر کدام بیشتر بود) روی دیوارهای جانبی (تکیه گاه ها) قرار گیرد.
انواع نعل درگاه ها:
1. نعل درگاه با تیرآهن
2. نعل درگاه بتنی
3. نعل درگاه چوبی
نعل درگاه با تیرآهن:
این نعل درگاه، که به دلیل سهولت در اجرا در ساختمان های با اسکلت های مختلف به کار می رود، معمولاً از دو تیرآهن به هم پیوسته تشکیل می شود. نمره ی تیرآهن، با توجه به طول دهانه و بارهای وارد بر آن محاسبه می شود.
نعل درگاه بتنی:
نعل درگاه بتنی یک تیر مقاوم بتنی است که برای ساختن آن از بتن همراه با میل گرد استفاده می شود. بتن، به تنهایی، نیروهای فشاری را خوب تحمل می کند ولی تحمل نیروهای کششی را ندارد. بنابراین، آن را با میل گرد، که در مقابل کشش مقاوم است، به کار می برند.
نكته: به نعل درگاه بتنی، «تیر بتنی»یا «پوتر» هم می گویند.
نکته: در مواقعی که ستون ها یا پایه های نعل درگاه نیز بتنی باشد، برای اتصال، میل گردهای پایه را به داخل میل گردهای نعل درگاه ادامه می دهند یا انتهای میل گردهای نعل درگاه را خم کرده و داخل میل گردهای پایه می کنند. در این صورت بتن ریزی نعل درگاه و ستون هم زمان انجام می شود.
نعل درگاه چوبی :
این نوع نعل درگاه از تیرهای مقاوم چوبی با مقطع گرد یا چهارتراش ساخته می شود. بدین ترتیب که حداقل دو تیر چوبی را به صورت موازی، در طرفین و روی تکیه گاه ها به گونه ای قرار می دهیم که تیرها به اندازه ی 35 سانتی متر از طرفین بر روی تکیه گاه ها مستقر شوند.
تیرهای چوبی را باید قبل از مصرف به سموم ضد موریانه آغشته کرد تا موریانه و حشرات موذی نتوانند در آن نفوذ کنند و باعث خوردگی و پوک شدن آن شوند.
نکته ای که در نعل درگاه های چوبی قابل توجه است، این است که اگر دهانه ی نعل درگاه کوتاه یا نیروی وارده بر آن کم باشد، دیوار چینی بر روی آن به طریقه ی معمولی انجام می شود.