فراخوان مسابقه “طراحی معماری موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس”
سازمان موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، زیر نظر ستاد کل نیروهای مسلح در نظر دارد طراحی اولیه معماری موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را از طریق برگزاری یک مسابقه بین المللی به انجام برساند.
موضوع مسابقه:
پروژه ای که طراحی معماری آن به مسابقه گذاشته می شود، «موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» نام دارد. این موزه مؤسسه ای دائمی ، عمومی و ملی است و هدف از تأسیس و راه اندازی آن ایجاد زمینه های لازم، برای شناخت عمیق تر از دوره ی انقلاب اسلامی ایران و دوره دفاع مقدس (جنگ هشت ساله عراق با ایران)، زمینه های تاریخی، نقش پررنگ رهبری و مردم ایران، رویدادها، حقایق، ارزش ها و دستاوردهای این دو دوره مهم از تاریخ معاصر ایران است.
این موزه در حکم نهاد رسمی و مرکز جامع برای تدوین و عرضه «روایت» دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و نیز پژوهش درباره آن دوران است. به این منظور در این موزه آثار و شواهد عینی و ذهنی باقیمانده از این ادوار گردآوری، نگهداری، سازمان دهی، تدوین و بازآفرینی، عرضه و نمایش داده خواهد شد و امکانات و تسهیلات پژوهش درباره موضوع های ذکرشده برای پژوهشگران فراهم خواهد گردید.
به لحاظ کارکرد، موزه انقلاب اسلامی ایران و دفاع مقدس مجموعه ای فرهنگی ـ پژوهشی است.این مجموعه می بایست، مکانی پویا و سرزنده بوده و طیف وسیعی از علاقمندان و گردشگران را مخاطب قرارداده و کارکردی چندگانه و ترکیبی داشته باشد. از این رو در این مجموعه باید علاوه بر ساختمان موزه و تالارهای نمایشگاهی، امکان اقامت، تفریح و تفرج متناسب با شخصیت مجموعه نیز در آن در نظر گرفته شود.
هدف از برگزاری مسابقه:
دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس از جمله مهمترین و شاخصترین ادوار تاریخ معاصر ایران است. ویژگیهای منحصر به فرد، شرایط ویژه و دستاوردهای انکارناپذیر این دوران ایجاب میکند که موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، موزهای در مقیاس ملی باشد؛از این رو شایسته است که برگزاری مسابقه طراحی معماری موزه نیز متناسب با مقیاس سرزمینی و ملی این موزه صورت پذیرد.
بر این اساس مسئولیت برگزاری مسابقهی طراحی معماری موزهی یاد شده بر عهده «سازمان موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» قرار داده شده است. این سازمان یکی از سازمانهای تابع ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ـ زیر نظر فرماندهی کل قوا ـ بوده و علاوه بر مسئولیت ذکرشده، وظیفه برنامهریزی، سازماندهی و انجام اقدامات لازم برای مطالعه، طراحی، اجرا و راهاندازی و بهرهبرداری از این موزه را نیز بر عهده دارد.
مطابق برنامه جامع تأسیس موزه، از سال ۱۳۸۶ش سازمان موزهی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس اقدام به انجام مطالعات لازم برای شناخت مفاهیم این دوران و نیز اقدامات لازم برای تأسیس آن در بخشهای آموزشی، مهندسی و تهیهی سامانههای نرمافزاری نموده است. (رجوع به پیوست دو). بر این اساس در سطح کلان هدف موزهی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس فراهمآوردن زمینه مناسب برای فهم بهتر و عمیقتر از دورة انقلاب اسلامی ایران و تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران و نیز دوران دفاع مقدس میباشد. فهم این مساله در سایه توجه به موضوعهای کلان زیر قابل تحصیل خواهد بود:
– نقش مستمر و بیبدیل ولایت فقیه در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
– نقش مهم و حضور گسترده همه اقشار مردم ایران، به صورت مستقیم و غیر مستقیم در دوران انقلاب و جنگ؛ همچنین شناخت نقش والای شهدا و جانبازان و آزادگان و تمامی افراد مؤثر در این ادوار
– دفاع همهجانبه و گسترده با دستان خالی و مظلومیت، رشادت و شهامتهای مردم ایران
– شناخت احزاب معاند سیاسی، استعمارگران و دشمنان انقلاب و نقش آنها در جنگافروزی و حمایتهای جانبدارانه و تحکیم ارادهی مردم در دفاع از نظام جمهوری اسلامی ایران در برابر ادعاهای پیشین و کنونی بیگانگان و بازداشتن ایشان از اقدامات جنگطلبانه و مهاجمانه
– شناخت دستاوردهای مادی و معنوی دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس همچون میراثی گرانبها
در شرایط کنونی برگزاری این مسابقه به منزله یکی از گامهای اساسی برای راهاندازی از موزهی مذکور خواهد بود. با برگزاری این مسابقه فرصتی فراهم خواهد گردید تا همه صاحبنظران علاقمند، در سطح ملی و فراملی، بتوانند ایدههای خلاقانه خود را در طراحی موزهی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس عرضه نمایند. از این خلال بانیان پروژه خواهند توانست در فرصتی برابر همه ایدههای عرضهشده را سنجیده و با توجه به خواستهها و اهداف مطرحشده مناسبترین طرحها را برگزینند.
چگونگی برگزاری مسابقه:
مسابقه طراحی موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ایران در یک مرحله و به صورت آزاد و در سطح ملی و بین المللی برگزار خواهد شد. داوطلبان شرکت در مسابقه می بایست پس از ثبت نام، در مهلت تعیین شده طرح های خود را تهیه و در موعد معین آن را به دبیرخانه مسابقه ارسال نمایند. طرح های عرضه شده طبق ضوابط مسابقه، داوری خواهد شد و نتایج آن طبق تقویم به اطلاع شرکت کنندگان خواهد رسید.
شرایط داوطلبان شرکت در مسابقه:
شرکت در مسابقه برای عموم علاقمندان ملی و بینالمللی به شرط دارابودن شرایط ذکرشده در این بند آزاد خواهد بود. از آنجا که داوطلبان شرکت در مسابقه ـ اعم از شخصیتهای حقیقی و حقوقی ـ از لحاظ سابقه تحصیلی و حرفهای، توانایی لازم برای طراحی مجموعهای با درجه اهمیت و مقیاس موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را داشته باشند، لازم است داوطلبان برای شرکت در مسابقه در قالب گروه ثبتنام نمایند. هر گروه میبایست دست کم سه نفر عضو داشته باشد و یکی از اعضای گروه به عنوان «سرگروه» معرفی گردد. لازم است سرگروه دانشآموخته رشته معماری، با دست کم پنج سال سابقه کار بوده و تنها عضو یک گروه باشد؛ در حالی که اعضای غیرسرگروه میتوانند حداکثر در سه گروه دیگر نیز شرکت نمایند.
پیشنهاد میگردد گروههای شرکت کننده، ترکیبی از تخصصهای مختلف مانند معماری، طراحی شهری، طراحی منظر، کارشناس انرژی، موزهداری و فنآوریهای ویژه موزه و مهندسی سازه باشد. به عبارت دیگر ترجیح هیأت داوران مسابقه بر شرکت گروههایی در مسابقه است که ترکیبی از تخصصهای مختلف باشند. با وجود این، تشکیل گروههایی که فقط متشکل از تخصص معماری باشند نیز بلا مانع است.
ثبت نام در مسابقه:
ثبت نام در مسابقه، تنها از طریق وب سایت این مسابقه، به نشانی www.irhdm.ir انجام خواهد شد. داوطلبان می بایست برای ثبت نام، در بخش ثبت نام مسابقه، مشخصات خود را ثبت نمایند. به منظور اطلاع رسانی و انجام مکاتبات، لازم است در هر گروه یک نفر به عنوان سرگروه معرفی شده و مشخصات وی در قسمت مشخص شده، ثبت شود. همانطور که پیش تر نیز اشاره شد، سرگروه می بایست دارای حداقل پنج سال سابقه کار حرفه ای بوده وتنها در یک گروه ثبت نام نماید. تمامی افراد گروه نیز می بایست هنگام ثبت نام فایل کارنامه حرفه ای (رزومه) خود را در سایت مسابقه بارگذاری نمایند. بدیهی است گروه هایی که اقدام به بارگذاری مدارک خواسته شده در سایت مسابقه نکرده باشند، از شرکت در مسابقه محروم خواهند شد.
قوانین مسابقه:
شرکتکنندگان در مسابقه میبایست قوانین ذکرشده در بندهای مختلف این گزارش را رعایت نمایند:
ثبت نام در مسابقه در قالب گروهی متشکل از سه الی پنج نفر متخصص در زمینه های مرتبط با موضوع طراحی معماری موزهی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس امکانپذیر میباشد . هر گروه میبایست ،یکی از اعضا را به عنوان «سرگروه» معرفی نماید. لازم است سرگروه دانشآموخته رشته معماری با دست کم پنج سال سابقه کار حرفهای بوده وتنها عضو یک گروه باشد. در حالی که اعضای غیرسرگروه میتوانند حداکثر عضو سه گروه باشند. (بند ۱ـ۴)
لازم است شرکتکنندگان تمامی مدارک طراحی خود را مطابق بند ۷ کتابچه مسابقه، آماده نموده و به همراه فرم پرشدهی «فهرست مدارک تحویل دادهشده» که از سایت مسابقه قابل دریافت است ، به دبیرخانهی مسابقه تحویل دهند. بدیهی است آثاری که تمامی مدارک درخواستی را ارائه ننمایند، داوری نخواهند شد.
در صورت عدم رعایت قوانین مربوط به حقوق معنوی و محرز شدن وجود تقلیدهای عینی و کلان از طرحهای دیگر (کپی) در طرحهای برگزیده، هیأت برگزارکننده ـ مطابق نشریه «راهنمای برگزاری مسابقات معماری و شهرسازی در ایران» (نشریه ش ۲۴۰) سازمان مدیریت و برنامهریزی ـ میتواند علاوه بر درخواست بازگشت جایزه از برگزیدگان، به دریافت خسارت نیز اقدام نماید.
هیأت برگزار کننده برای عقد قرارداد انجام مراحل بعدی طراحی یکی از طرحهای برگزیده یا اجرای آن تعهدی ندارد.
زبان مسابقه:
مسابقه موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به چهار زبان فارسی، انگلیسی، عربی و فرانسه برگزار خواهد شد.
پایگاه اطلاع رسانی مسابقه و تمامی اسناد عرضه شده در آن، به هر چهار زبان در دسترس داوطلبان شرکت در مسابقه خواهد بود. علاوه بر این داوطلبان و شرکت کنندگان می توانند پرسش های خود را به هر یک از چهار زبان ذکر شده در پایگاه اطلاع رسانی مسابقه مطرح کنند.
هیئت داوران:
– هادی ندیمی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
– مهدی چمران؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
– مهدی حجت؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
– سید محمد بهشتی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه میراث فرهنگی
– حسین علایی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
– مجید اشتری فر؛ مدرس سابق دانشگاه امام حسین (ع)
– ساسان سوادکوهی فر؛ عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع)
جوایز مسابقه:
انتخاب طرحهای برتر و رتبهبندی آنها زیر نظر هیأت داوران مسابقه انجام خواهد شد. از میان طرحهای رسیده به دبیرخانه مسابقه حداکثر پنج طرح برگزیده و رتبهبندی خواهد شد و جوایزی به آنها تعلق خواهد گرفت. این جوایز به ترتیب رتبه به شرح زیر است:
– طرح برگزیده اول ۱۰۰۰ میلیون ریال
– طرح برگزیده دوم ۸۰۰ میلیون ریال
– طرح برگزیده سوم ۶۰۰ میلیون ریال
– طرح برگزیده چهارم ۴۰۰ میلیون ریال
– طرح برگزیده پنجم ۲۰۰ میلیون ریال
هیات محترم داوران علاوه بر ۵ طرح برگزیده، ۱۰ طرح را نیز با عنوان قابل تقدیر معرفی خواهند نمود که به این طرحها لوح تقدیر و نشان مسابقه تعلق خواهد گرفت
تقویم مسابقه:
تاریخ شروع مسابقه: از ۱۷ شهریور ۱۳۹۴
آخرین مهلت ثبت نام: متعاقبا اعلام خواهد شد
آخرین مهلت ارسال آثار: متعاقبا اعلام خواهد شد
تاریخ اعلان برگزیدگان مسابقه: متعاقبا اعلام خواهد شد
دبیرخانه:
ضلع جنوبی حرم مطهر حضرت امام خمینی (ره)، جنب عوارضی اتوبان تهران- قم، پروژه موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، دبیرخانه مسابقه معماری، کدپستی: ۶۳۷۱۹ – ۱۸۱۵۱
تلفکس: ۷۲ – ۷۱ – ۵۵۲۱۲۶۷۰
آدرس سازمان موزه: اتوبان شهید صیاد شیرازی، میدان سبلان، ابتدای خیابان شهید قدوسی، پادگان شهید نظران، سازمان موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
تلفکس: ۸۸۴۵۵۳۵۶
ایمیل: info@irhdm.ir
سایت مرتبط: www.irhdm.ir