فوندانسیون روی سنگ
فوندانسیون روی سنگ
زمینهای سنگی
چنانچه زمین از سنگ یک پارچه و یا تخته سنگهای بزرگ تشکیل شده باشد زمین بسیار مناسبی برای ساختمان خواهد بود. زمینهای سنگی قادرند فشارهای زیادی را تحمل نمایند.
معمولاً تا 1.3 مقاومت سنگ را در محاسبات منظور می کنند. باید توجه و دقت نمود که هر نوع زمین سنگی برای ایجاد ساختمان بر روی آن مناسب نیست. زیرا بعضی از سنگها، گرچه ظاهراً محکم و مناسبند ولی موقعی که در مجاورت آب قرار می گیرند به علت تغییراتی، نظیر اضافه حجمی که پیدا می کنند، برای ساختمان بسیار نا مناسب و خطرناکند، زمینهای گچی را می توان، به عنوان نمونه، جزء اینگونه زمینهای سنگی نام برد.
پی کنی در زمینهای سنگی:
پی کنی در اینگونه زمینهای مشکل و انجام آن با وسایل دستی از قبیل بیل و کلنگ امکان پذیر نیست. پی کنی در زمینهای سنگی با ماشین آلات مکانیکی و مته های کمپرسوری انجام می گیرد که در نتیجه هزینه آن سنگین خواهد بود.
عمق پی در زمینهای سنگی در مناطق سردسیری حداقل 75 سانتیمتر است لکن در مناطق گرمسیری می توان حداقل عمق را تا 50 سانتیمتر تقلیل داد.
شاید فکر کنیم زمین سنگی امکان دارد زمین سنگی فوق العاده مقاوم باشد، در این صورت ساختمان نیاز به پی نخواهد داشت. چنین فکری اساسا اشتباه است، زیرا عدم پی در ساختمان باعث ناپایدار شدن بنا گردیده و با کمترین نیروی جانبی به ویژه زلزله های خفیف شروع به حرکت خواهد کرد. لکن وجود پی باعث تنگ افتادن ساختمان در زمین شده و از حرکت بنا جلوگیری می کند.
زمين های سنگی بيشتر در دامنه كوهها وجود دارد و از تخته سنگهای بزرگ تشكيل شده و برای ساختمان بسيار مناسب است.
زاویه گود بردای در زمین های سنگی و صخره ای:
گود برداری در زمین های سنگی و صخره ای تا عمق مورد نظر عمودی می باشد، زیرا در اثر سختی بیش از حد این زمینها، خطری از نظر ریزش و رانش وجود نخواهد داشت.
نحوه گسيختگی پی بر سنگ سالم تابع نوع سنگ است.
1- سنگ ترد: مشابه برش موضعی
2- سنگ تغيير شکل پذير: مشابه برش کلی