بانو فرشید موسوی
بانو فرشید موسوی، متولد ۱۳۴۱ در ساری، معمار و استاد ایرانی علوم معماری مدرسه طراحی دانشگاه هاروارد آمریکا است. وی در دانشگاههای کلمبیا و پرینستون به عنوان مشاور فعالیت میکند. پروفسور فرشید موسوی از جمله کارشناسان سرشناس معماری در جهان به حساب میآید.
وی تا سیزده سالگی در ایران (ساری) بودهاست و سپس برای ادامه تحصیل به انگلستان میرود. وی دانش آموخته دانشگاه کینگز لندن ، دانشگاه داندی و مدرسه معماری بارتلت میباشد.
با توجه به اینکه موسوی استادی متعهد و بسیار برجسته است در دانشگاه های UCLA، کلمبیا، پرینستون و چند مدرسه معماری دیگر در اروپا به عنوان ناظر فعالیت می کند.
خانم موسوی به مدت ۸ سال در اتحادیه معماری لندن مشغول به تدریس بود و در این مدت ریاست موسسه معماری فرهنگستان هنرهای زیبا در وین را نیز بر عهده داشت. علاوه بر سرپرستی این فرهنگستان فرشید موسوی بین سال های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ در این موسسه به تدریس نیز مشغول بود.
شرکتی که فرشید موسوی در لندن تاسیس کرده و به نام دفتر معماری خارجی (FOA) مشغول به فعالیت است به عنوان یکی از برجسته ترین و خلاق ترین شرکت های معماری در طراحی های شهری و چشم اندازها در سراسر جهان به حساب می آید. این شرکت تا به حال پروژه های بین المللی زیادی در نقاط مختلف جهان اجرا کرده است که اکثر آنها نامزد کسب جایزه های بین المللی در طراحی بوده اند.
از این طراح ها می توان به گذرگاه دریایی یوکوهاما در ژاپن، پارک بزرگ بارسلونا همراه با تالارهای کنفرانس محوطه سرباز، هتل بلومون در گروننیگن هلند، ساختمان پلیس بزرگ بارسلونا همراه با تالارهای کنفراس محوطه سرباز، هتل بلومون در گروننیگن هلند، ساختمان پلیس در لاویلا یویاسا اسپانیا و غرفه نمایشگاه صادرات بین المللی اسپانیا اشاره کرد.
از طرح های در دست احداث FOA هم می توان از ساختمان تئاتر ترودیا (در اسپانیا) مرکز فن آوری لوگو ونو و مرکز اسکان اجتماعی مادرید نام برد.
FOA در کشورهای دیگر هم طرح هایی در دست ساخت دارد. ساختمان اصلی ناشران در پاجو کره جنوبی، مرکز جدید موسیقی BBC در لندن، دانشگاه هنر و طراحی در انگلستان و دفاتر کار مختلف با مقیاس بزرگ در هلند از طرح های هستند که توسط FOA در حال اجرا و ساخت می باشند.
اکثر فعالیت های این شرکت و طرح های در دست اقدام FOA در تعداد زیادی کاتالوگ به چاپ رسیده اند و به این وسیله این فعالیت ها به مردم معرفی می شوند.
فرشید موسوی علاوه بر اینکه عضو ثابت کمیته طراحی بین المللی (IDC) در لندن است یکی از اعضای گروه مشاورین معماری و طراحی پارلمان انگلستان نیز به شمار می آید.
او همچنین از داوران جایزه معماری آقاخان است.
مقامها
سال ۲۰۰۵:
– جایزه چارلز نیکس
– اولین جایزه نمایشگاه بین المللی آیچی پاویلیون اسپانیا در مسابقات ژاپن
سال ۲۰۰۴:
– جایزه نقشه کشی معماری برای پارک نوارتیس و پارکینگ بزرگ بازل در مراسم سالانه ونیز
سال ۲۰۰۳:
– جایزه اریک میرالز برای معماری «بندر بین المللی یوکوهاما» در مادرید
– جایزه «معماری کاناگاوا» برای معماری «بندر بین المللی یوکوهاما» در ژاپن
– اولین جایزه مسابقات طراحی مرکز موسیقی BBC در لندن
سال ۲۰۰۲:
– نامزد کسب عنوان برتر مسابقات طراحی WTC در نیویورک
سال ۲۰۰۱:
– انتخاب به عنوان برترین معمار در مسابقه بین المللی طراحی بانک Entry South در لندن
سال ۲۰۰۰:
– انتخاب به عنوان برترین معمار طراحی سالن های کنفرانس و پارک South-Eastern در بارسلونا
سال ۱۹۹۹:
– کسب عنوان برترین طراح داخلی برای طراحی بهترین محل بازی سرپوشیده
سال ۱۹۹۸:
– کسب مقام دوم در مسابقات بین المللی بازسازی ساختمان های کنار آب در تنه ریف اسپانیا
سال ۱۹۹۷:
– کسب عنوان دوم مسابقات طراحی میونگ دانگ در کره جنوبی
سال ۱۹۹۷:
– برنده طرح سینما آزادی تهران . ایران
سال ۱۹۹۵:
– برنده جایزه طراحی بندر بین المللی یوکوهاما
دریافت جایزه چارلز نیکس در سال ۲۰۰۵
دریافت جایزه نقشه کشی معماری برای پارک نوارتیس و پارکینگ بزرگ بازل در مراسم سالانه ونیز در سال ۲۰۰۴
برنده طرح سینما آزادی تهران
آثار پرفسور فرشید موسوی
-
- سالن های همایش،کنفرانس و پارک ساحلی بارسلونا، اسپانیا (جنوب غربی)
- مجری ساخت: شهردای بارسلونا
- تاریخ اتمام: سال 2004
- مساحت کل: 000/45 مترمربع
- بودجه تخصیص یافته: 5/7 میلیون یورو
- سالن های همایش،کنفرانس و پارک ساحلی بارسلونا، اسپانیا (جنوب غربی)
.jpg)


.jpg)

|







مصاحبه ی فرشید موسوی
خوشبختم از آشنايي با دو معمار ايراني از تبريز
من در حال حاضر مشغله زيادي دارم، اما خوشحال خواهم شد كه به مصاحبه شما كمكي نمايم. سؤالاتتان را از طريق ايميل برايم ارسال كنيد و من نيز تلاش خواهم نمود كه به بهترين نحو ممكن به آنها پاسخ دهم.
با بهترين آرزوها
فرشيد.
خانم موسوي لطفا كمي راجع به بيوگرافي و تحصيلات خود برايمان بگوييد:
من در شيراز متولد شدم چرا كه مادرم اهل آنجا بود اما تا 13 سالگي در ساري زندگي كردم به جهت اينكه پدرم اهل آنجا بود، تا 13 سالگي در ساري تحصيل كردم و پس از آن به انگلستان نقل مكان كرديم.
در ابتدا معماري را در دانشگاه داندي (Dundee) اسكاتلند و سپس در دانشگاه لندن در شهر لندن تحصيل نمودم سپس براي تحصيلات تكميلي (Post Graduate) به دانشگاه هاروارد(Harvard University) در بوستون آمريكا رفتم.
لطفا كمي درباره ايده ها، نظرات و سبك معمارانه خود توضيح دهيد:
اين سوال بسيار وسيع و گسترده است و مي بايد طوري طبقه بندي شود كه قادر باشم در مصاحبه اي از طريق ايميل به آن به طور مؤثري جواب بدهم.
اما درباره سبك: شايد به سبك به عنوان "روشي براي نمود" (The Way of Performance) علاقمندم تا يك "فراوري يا بازده" (Output)، اگرچه اين دو مفهوم به شكل نزديكي با هم در ارتباط هستند.
نظر شما درباره معماري ايران در عصر حاضر چيست؟
من ابدا نمي توانم درباره معماري امروز ايران نظري دهم، چرا كه در 13 سالگي و در حالي كه در آن وقت معمار هم نبودم، ايران را ترك گفته ام.
نظر شما در مورد روند تدريس معماري در ايران چيست؟ آيا كارا و مؤثر است؟
اگر منظور شما آموزش معماري در ايران است، باز هم هيچ آگاهي نسبت به آن ندارم و نميدانم معماري چگونه در ايران تدريس مي شود.
اگر سيستم آموزش معماري ايران اصلاح شود، مسأله معماري ايران حل خواهد شد؟
اگر در ايران دروس دانشگاهي و تمرينات عملي نزديك و به هم پيوسته باشند، اين آموزش اصلاح يافته باعث بهبود تمرينات عملي در ايران خواهد شد. هر چند من مطمئن نيستم كه اين مورد و مسأله معماري ايران باشد.
در موارد ديگر، بهبود آموزش هميشه به معني بالابردن استانداردهاي آموزشي براي دانش آموختگان بعدي مي باشد كه اين رويه در مسير صحيح تري مي باشد.
آيا خود شما مايل به تدريس در ايران هستيد؟
مسلما بله. اين پيشنهاد برايم دل انگيز و فريبنده نمود، هر چند كه در حال حاضر زندگي من در انگلستان است.
حال نظر شما درباره تاريخ گرايي و معماري تاريخي در ايران چيست؟
تاريخ قسمتي از فرهنگ است و ايران صاحب تاريخي غني در معماري است و اين تاريخ قسمتي از تاريخ معماري جهان نيز هست و از اين رو مي بايست گرامي داشته شده و نگهداري و حمايت شود.
ما مي بايست كه به اين گذشته بباليم. اما نظر شخصي من اين است كه ما نيز مي بايد متعهد به توليد معماري با همان كيفيت باشيم اما از طريق خلاقيت، هم عصري و مطابقت با نيازهاي حال حاضر.
بديهي است كه كپي كردن از تاريخ برابر با توليد معماري با همان روح و حال و هوايي نيست كه پيشينيان ما، آنها را به مثابه نمونه هايي اصلي در زمان، توليد كردند.
و همچنین بانو فرشد موسوی جز پنج زنی است که وجهه معماری را در دنیا دستخوش تغییر قرار داده است.