آشنایی با خانه های تاریخی ایران-قسمت اول-خانه صولت
خانه صولت مربوط به دوره قاجار است و در ابرکوه، خیابان باهنر محله دروازه میدان واقع شده و این اثر به شماره ۱۸۳۹ مورخ ۲۴ بهمن ۱۳۷۵ در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مساحت خانه حدود ۱۰۰۰ متر مربع است که ۱۵۰ متر آن شامل حیاط مرکزی است و پیرامون آن عمارتی در دو طبقه و گاه سه طبقه با احتساب زیرزمین قرار گرفته است. از خصوصیات بارز بنا می توان از ستون های گچ بری شده زیبا، پرکار و پر نقش و نگار که به صورت برجسته با نقوش اسلیمی گل و بوته و صفه هایی که گوشواره وار دور تا دور حیاط را در بر گرفته، نام برد.
این خانه با سردری بلند و با شکوه دارای گچ بری ها و مقرنس کاریهای بسیار زیباست. با عبور از سردر به راهرویی می رسیم که به ورودی اصلی منتهی می شود. بر بالای این ورودی برج بلند مراقبت قرار دارد.
موزه مردم شناسی ابرکوه درخانه صولت بر پا شده است. مجموع آثار موجود در این موزه به بیش از ۵۲۵ شی ء با ارزش تاریخی می رسد.
آثار موزه مردم شناسی ابرکوه شامل: تفنگ، تپانچه، سندهای قدیمی، سکه های رایج ایران، سکه حضرت امام رضا (ع)، مهر و اشیای کاوش های باستان شناسی مسجد جامع، طاووس الحرمین و قلعه بهمن، اشیای تزیینی، نسخ خطی، وسایل کشاورزی، وسایل حمام و روشنایی، جعبه آوازهای قدیمی، کوزه های شاموتی، کوزه های دستشویی سفره، آبکشی (لعاب دار و لوله دار)، حکم احمد شاه قاجار به یکی از سرداران ابرکوهی و تعداد زیادی از اشیای موزه مردم شناسی و همچنین تعدادی سنگ های قدیمی است.
قدیمی ترین اثر این موزه به اوایل اسلام تعلق دارد. سایر این موزه مربوط به دوران مختلف اسلامی، بخصوص ایلخانی، صفویه و قاجار است
بازدید از خانه صولت ابرکوه که معماران آن اوج هنر گچبری و مقرنس کاری را به تصویر کشیده اند، از جمله مواردی است که بر جذابيت سفر به شهرستان تاريخي ابركوه مي افزايد.
خانه تاریخی صولت با سردری بلند و با شکوه که دارای گچبری ها و مقرنس کاری های بسیار زیباست، این روزها مشتاقانه منتظر حضور بازدید کنندگان نورزی است.
با گذر از دالان های پر پیچ و خم وارد این خانه هزار متری می شویم و در میان حیاط ۱۵۰ متری آن باید چشم را به هر سو گرداند تا ذره ذره هنر معماران کهن این خانه زیبا را دید
ستون های تزیینی گچبری شده زیبا و پرنقش و نگار، تنها گوشه ای از جلوه های چشم نواز این خانه است که به صورت برجسته با نقوش اسلیمی گل و بوته و صفه هایی به صورت گوشواره مانند، دورتا دور حیاط را در برگرفته است.
قدمت خانه صولت به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه می رسد و خانه صولت به شماره ۱۸۳۹ در تاریخ ۲۴ بهمن ماه سال ۱۳۷۵ در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه صولت از جمله بناهای تاریخی و فرهنگی شهرستان ابرکوه است که در بافت قدیم واقع شده و کافی است که نامی از آن را در شهر ابرکوه جستجو کنید تا به محله قدیمی دروازه میدان که بسیاری از خانه های قدیمی و ارزشمند شهرستان را در خود جای داده است، راهنمایی شود
به واسطه اینکه اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این خانه قرار دارد، می توانید در گذر از شهرستان تاریخی ابرکوه خانه صولت را در ردیف اول بازدیدهای خود قرار دهید و در بدو سفر، اطلاعات کاملی را از جاذبه های گردشگری شهرستان به دست آورید.
با یک تیر چند نشان بزنید
در سفر به ابرکوه و بازدید از خانه صولت می توان با فرصت کمی که در اختیار دارید با یک تیر چند نشان کنید و از موزه زیبای مردم شناسی هم که در قسمتی از این خانه زیبا قرار دارد دیدن کنید.
فاصله خانه صولت تا چندین خانه زیبای دیگر که برخی از آن ها شهرت کشوری نیز دارد چندین قدم است.
کافی است گام های خود را به آن سوی خیابان بکشانید و میهمان کوچه های تاریخی و دیگر خانه های قدیمی این محله شوید.