انواع عایقهای ساختمانی و کاربرد آنها
انواع عایقهای ساختمانی و کاربرد آنها
عایقهای ساختمانی نقش قابلتوجهی در صرفهجویی انرژی و همچنین افزایش آسایش و آرامش افراد ساکن در یک واحد مسکونی ایفا میکنند.
استفاده از عایقهای ساختمانی سالها است که بهعنوان یکی از ضروریترین اجزای ساختمانها مورد توجه قرار گرفته است.
همچنین براساس مقررات ملي ساختمان، تمامي ساختمانهايي كه ساخته ميشوند بايد به اندازه كافي عایقكاري شوند. ميزان عایق مورد نياز نيز در همين مقررات تعيين شده است. عایقها بسته به نوع و کاربردی که دارند، به انواع عایقهای صوتی، حرارتی، رطوبتی و... تقسیمبندی میشوند که در طول زمان تکامل یافته و روز به روز انواع جدیدتری از آنها روانه بازار میشود.عایقهای حرارتی و برودتی بهطور متوسط در فصل زمستان 5 درصد در حفظ انرژی گرمایی و در تابستان حدود 10 درصد در انرژی سرمایشی صرفهجویی میکنند.
کاربرد عایقها و اهمیت آنها با توجه به شناختی که در این مورد میان اغلب ساکنان واحدهای مسکونی شناخته شده است. فاكتوری مهم در انتخاب عايقها، ميزان مقاومت حرارتي آنها است. هر قدر اين مقاومت بالاتر باشد عایق حرارت را کمتر از خود عبور میدهد و صرفهجویی که به همراه دارد افزایش مییابد، پس به جای ضخامت عایقها، باید مقاومت حرارتی آنها با هم مقایسه شوند. عايقهاي گوناگون با مقاومتهاي حرارتي برابر، از نظر ميزان صرفهجويي در انرژي همانند هستند و تنها اختلاف آنها در قيمت و محل كاربرد است.
میزان صرفهجویی انرژی با عایقهای ساختمانی
اما در مورد محلهای عایق کاری باید بدانید که سقفها، دیوارهای خارجی، کف واحد مسکونی و همچنین لولههای آبگرم مرسومترین و اصلیترین مکانهایی هستند که عایق کاری روی آنها پیاده سازی میشود.
به این ترتیب، عایق کاری سقفها مصرف انرژي براي گرمايش و سرمايش ساختمان را 35 درصد تا 45 درصد كاهش میدهد.
همچنین عایق کاری ديوارهاي خارجي مصرف انرژي براي گرمايش و سرمايش ساختمان را حدود 15 درصد و عایق کاری كف مصرف انرژي را در زمستان 5 درصد كاهش میدهد.
براي عايق كاري لولههاي آبگرم میتوان از عايقهاي پتويي يا عايقهايي كه بهطور ويژه براي لولهها ساخته شده و به راحتی قابل نصب هستند استفاده كرد.
اما عایقهای ساختمانی بر خلاف تصور، انواع و اقسام متنوع و فراوانی دارد که میتوان از آنها در موارد مناسب خود استفاده کرد.
برخی از این عایقها مانند ایزوگامها و عایقهای بام اشکال قدیمیتر و سنتیتر عایق کاری هستند، اما برخی دیگر مانند نانو عایقها اشکال مدرن تری هستند که در نتیجه پیشرفت تکنولوژی و با گذشت زمان به بازار مصرف عرضه شدهاند.
در این میان، برخی از انواع عایقها نسبت به سایرین استفاده متداولتری دارند و بیشتر از آنها استقبال میشود.
انواع عایقهای ساختمانی و کاربرد آنها
برخی از مهمترین عایقهای رایج ساختمانی
عبارتند از:
عایقهای قطعهای: این عایقها به دو نوع عایقهای پشم شیشه و پشم سنگ تقسیم میشوند.
پشم شیشه از ذوب شيشه و تبديل آن به الياف ريز توليد میشود. اين الياف به صورت رول يا پانل در آمده و براي مصرف به بازار عرضه میشوند. پشم شيشه در مقابل آتش مقاوم است. اين عایق انواع و كاربردهاي گوناگوني دارد و نصب آن مطابق دستورالعمل سازنده انجام ميشود. پشم شيشه به راحتي بريده شده
و نصب میشود. همچنین ماده اوليه براي توليد پشم سنگ، مشهورترين سنگ آذرين يعني دياباز يا بازالت است. اين ماده بازمانده فعاليتهاي آتشفشاني است كه در ايران فراوان يافت میشود. پشم سنگ از پشم شيشه متراكمتر بوده و داراي مقاومت گرمايي بيشتري است. پشم سنگ علاوه بر عایق حرارتی، عایق صوتي خوبي نيز هست. توليد، عرضه و نصب اين عایق مانند پشم شيشه بوده و در برابر آتش بسيار مقاوم است.
عایقهای پتویی: شکل دیگری از انواع عایقهای ساختمانی است ويژگيهاي اين عایقها شبيه عایقهای قطعهای است. پشت اين عایقها معمولا با ورقه آلومينيومي پوشانده میشود.
نانو عایق چیست؟
عایق حرارتی نانو ماده جدیدی از فناوری نانو است که محافظ و عایق حرارتی مناسبی در مقابل هر سه نوع انتقال گرما شامل تشعشع، جابهجایی و همرفتی است.
با این خصوصیت که میتوان از آن به راحتی در ساختمانهای در دست بهرهبرداری نیز استفاده کرد و هیچگونه تغییر ظاهری در ترکیب ساختمان ایجاد نمیکند.
نانو عایق به عنوان جديدترين محصول عایق حرارتي توليد شده در جهان بوده كه با استفاده از تكنولوژي نانو توليد میشود و داراي كمترين ميزان انتقال حرارت در ميان تمام عایقهاي موجود بوده و خصوصيت ويژه اين محصول مايع بودن آن است كه امكان استفاده از آن را توسط هر نوع وسيله رنگآميزي فراهم میكند. انواع توليدات اين تكنولوژي با خاصيت چسبندگي بالا امكان پوشش تمام سطوح را فراهم کرده و باعث جلوگيري از خوردگي زير عایق كه مهمترين مشكل لولههاي عایق شده است را فراهم میکند.
نانو عایق تنها عایقی است كه به راحتي همانند رنگ بر روي سطوح فلزي و غيرفلزي توسط پيستوله، برس و رولهاي نقاشي میتوان استفاده كرد، بنابراین با صرف هزينه نسبتا كمي و بدون هيچگونه تغييري در فضاي ساختمان میتوان از هدر رفتن انرژي جلوگيري کرد.
اين عایق انواع مختلفي دارد كه نوع GP آن براي سطوح غيرفلزي و نوع PT آن براي سطوح فلزي كاربرد فراوان دارد.