بازیافت مصالح ساختمانی
بازیافت مصالح ساختمانی:
امروز دیدگاه زیست محیطی نخاله های ساختمانی در تمام دنیا مورد توجه بسیار قرارگرفته است، بازیابی نخاله های ساختمانی می تواند احتیاج به انرژی و منابع طبیعی و نیز مقدار زمین مورد نیاز برای استخراج منابع و احتیاج به زمین برای دفن بهداشتی را کاهش دهد. منافع بازیافت بستگی به جنس مواد و روش بازیافت دارد مواد حاصل از فعالیتهای ساخت و ساز را می توان به اجزای زیر طبقهبندی نمود:
خاک
در عملیات گودبرداری و حفاری مقادیر متنابهی مواد طبیعی مانند خاک نباتی، رس، شن، سنگ و سنگریزه حاصل میشود. خصوصیات مواد موجود در خاک از ناحیه ای به ناحیه دیگر متفاوت است. اصطلاح خاک از دید مهندسی به مواد جداگانه طبیعی تحکیم نشده و بدون شکل حاوی خاک نباتی و مواد آلی برای رشد گیاهان گویند.
بتن
بتن ماده ای با ارزش برای پردازش و تولید خرده سنگ ثانویه محسوب میشود. در مواد زائد ناشی از تخریب و ساخت و ساز، بتن به دو شکل یافت میشود: بتن مسطح که در ساخت ستون ها و...و بتن غیر مسطح که در جاده سازی، فنداسیون و ... مورد استفاده واقع میشود. بتن مسطح نیاز به عملیاتی خاص برای خارج ساختن آرماتور به عنوان بخشی از فرآیند بازیافت دارد. صرفه اقتصادی این عملیات بستگی به ارزش محصولات و هزینه پردازش دارد. از این رو اغلب موارد بتن مسطح را به زمینهای دفن ارسال میکنند. بتن غیر مسطح ناشی تخریب، معمولاً با موارد طبیعی مخلوط میشود و بازیافت آن از لحاظ اقتصادی بستگی به مقادیر مواد غیر قابل بازیافت موجود در آن دارد.
آجر
آجر از مصالح معمول مورد استفاده در ساختمان است و در اثر تخریب مقدار زیادی از آن به دست می آید که می توان از آن برای ساختمانهای جدید، پوشش زمین و سایر مقاصد استفاده کرد.
سنگ
سنگ در نتیجه حفاری زمین حاصل میشود و برای پرکردن زمین بسیار ارزشمند است. سنگ های حاصل از تخریب ساختمانهای قدیمی را می توان مجدداً پرداخت.
فلزات
از فولاد سبک در سیستم تهویه، کانال های تهویه، مجرای آب، از مس در سیستم های توزیع آب و برق، از آلومینیوم در روکش ها و از چدن در مجاری فاضلاب رو استفاده میگردد.
شیشه، گچ و سایر مواد
شیشه و گچ معمولاً در طی تخریب آسیب دیده و کمتر بازیافت میشوند.
در ایران بازیافت نخاله های ساختمانی فقط در هنگام تخریب و به صورت جداسازی مصالح ساختمانی و استفاده مجدد آنها در ساختمان یا فروش آنها توسط مالک از دیرباز انجام می شده است. اخیراً کارخانه تولید ماسه از خاک های گود برداری در محل دفن خاک و نخاله تهران احداث شده است که تاثیر بسزای در ا فرآیند بازیافت داشته است ولی بازیافت بتن مسطح و سازه های بتنی هنوز در ایران رواج ندارد.