با عينك «زلزله» آپارتمان بخريم
در قوانين مربوط به مسكنوساختمان در كشور، متاسفانه هيچ ضابطه يا مصوبهاي درباره اينكه «چگونه و چه آپارتماني بخريم تا از شر و مصايب زلزله در امان باشيم» وجود ندارد.
اما متخصصان سازه و كارشناسان زلزله مطالعاتي در اين باره انجام دادهاند و از روي تجربه توصيههايي میکنند به كساني كه قصد دارند صاحب خانه مقاوم در برابر زلزله شوند. اين توصيهها به شرح زير است:
1. از بين سه نوع ساختمان با اسكلت بتني، فلزي و پيچومهرهاي اولويت با خريد ساختمانهاي پيچومهرهاي است. نوع اسكلت ساختمان به راحتي از روي ستونها و ديوارها و اظهارات سازنده ساختمان قابل تشخيص است. البته اسكلت بتني از همه دو نوع اسكلت ديگر مقاومتر است اما در ايران بتن خوب نادر است و همچنين طرز استفاده از بتن و بتنريزي در محل ساختوساز به قدري ابتدايي و نادرست انجام ميشود كه بتنهاي بكاررفته در اغلب ساختمانها به جاي آنكه نقش استحكام بخشي را ايفا كند فقط به ملات پرشونده تبديل شده و عملا مقاومتي از خود نشان نميدهند.
2. سعي شود در محلههايي از تهران كه گسلهاي اصلي درست از زير آنها رد شده است، از خريد آپارتمان در ساختمانهاي بلندمرتبه خودداري شود. برجها و آسمانخراشها به شرطي كه منطبق با اصول فنيمهندسي ساخته شده باشند گاهي اوقات از يك خانه يك طبقه امنتر هستند اما باز هم متاسفانه، در كشورمان اولين هدف از برجسازي، سودجويي از ساخت تعداد زيادي واحدمسكوني روي قطعهمشخص و محدودي از زمين است تا از اين طريق سود بيشتري نصيب سازنده شود.
3. از خريد آپارتمان در ساختماني كه به ساختمانهاي مجاورش چسبيده و لم داده است، جدا خودداري كنيد. ساختمان بايد از چپ و راست به هيچ يك از ساختمانهاي همجوارش نچسبيده باشد و به اصطلاح مهندسي «درز انقطاع» را رعايت كرده باشد به اين معني كه حداقل 20 تا 30 سانتيمتر مربع بين ساختمانها فاصله باشد. ساختمانهاي بهم چسبيده در هنگام زلزله، ارتعاش و نوسان اوليه زلزله را تشديد ميكنند و شدت زمينلرزه در داخل اين ساختمانها در اثر ضربه به هم، چندبرابر ميشود.
ليست گسلهاي متوسط تهران
گسل شاهآباد (بناميه) Shahabad(Banamieh)Fault
گسل نارمک Narmak Fault
گسل خاورى- باخترى ايوبى Ayubi East-West Fault
گسل عباس آباد Abbasabad Fault
گسل هاى پارک جنگلى شهرداد Shahrdad park Faults
راندگى باغ فيض Bagh-e-Feys Thrust
راندگى داوديه Davudieh Thrust
گسل قصر فيروزه Qasr-e-Firuzeh Fault)