آشنایی با ترموود برای انتخاب محصولی مناسب
آشنایی با ترموود برای انتخاب محصولی مناسب :
ترموود محصول نهایی حاصل از فرآیند ترمو می باشد از حدود سال ۲۰۰۰ میلادی در مقیاس تجاری وارد بازار دنیا گردید در کاربرد های بیشماری مورد استفاده قرار می گیرد که زیبا، با دوام، کاربردی و سازگار با محیط زیست هستند. ویژگی های چوب اصلاح شده و حرارت دیده بهتر از خواص اصلی چوب واقعی است که باعث می شود ترمووود یک انتخاب عالی باشد. از این محصولات می توان در نمای خارجی نظیر دکینگ، نمای چوب و ... همچنین نمای داخلی نظیر ساخت کف، ساخت پانل، پارکت چوبی، سونا و ... استفاده کرد. این محصول به دلیل هدایت حرارتی پایین و عدم گسترش انواع باکتری در آن با انجام فرآیند ترمو می تواند در محیط های گرم و مرطوب مانند سونا مورد استفاده قرار گیرد .
اصلاح چوب با حرارت یا چوب ترمو:
پروسه ی فرآوری چوب با حرارت به دو دسته تقسیم می شود Thermo S و Thermo D که بر اساس دوام و کاربرد مورد نظر انتخاب می شوند.
فرآوری چوب ترموود به سه مرحله ی اصلی تقسیم می شود که در نمودار زیر به تصویر کشیده شده است:
فاز اول: دما به طور منظم و یکنواخت تا 100 درجه سانتی گراد در کوره افزایش می یابد و به واسطه ی این حرارت رطوبت موجود در چوب تقریبا به صفر خواهد رسید.
فاز دوم: دمای موجود در کوره به 185 تا 245 درجه سانتی گراد افزایش می یابد. در این مرحله مدت زمان رسیدن دمای کوره از 100 تا 245 آهسته تر از مرحله ی قبل می باشد (به نمودار توجه کنید)، سپس چوب در کوره به مدت 2 الی 3 ساعت در این دما باقی خواهد ماند.
فاز سوم: مرحله ی آخر خنک کردن دمای محیط با سیستم اسپری کردن آب می باشد و به موجب این امر مجددا رطوبت چوب به میزان 4 تا 7 در صد افزایش می یابد.
مزایا چوب ترموو یا ترمووود :
مزایای چوب (ترمووود) :
دوام مناسب در برابر شرایط جوی
دوام مناسب در برابر پوسیدگی
ثبات ابعادی
معایب چوب (ترمووود) :
کاهش مقاومت های مکانیکی در چوب ترموو
عدم مقاومت اشعه ماورای بنفش افتاب
عدم مقاومت به حشرات چوبخواری نظیر چوبخواران دریایی در چوب ترموو(لازم به ذکر است چوب oht در مقایسه باچوب اسیب بسیار ناچیزی در حمله حشرات چوبخواری نظیر چوبخواران دریایی می بیند.)
ضوابط اجرایی برای نصب چوب ترمووود :
زیر سازی سیمانی :
1- ضخامت سیمانکاری مورد نیاز حداقل4 سانتی متر می باشد و درصورتی که ضخامت آن کمتراز مقدار ذکر شده باشد مقاومت دیوار برای نگهداری چوب زیرسازی مناسب نخواهد بود و اجرای چوب زیرسازی امکان پذیر نمی باشد.
2-رعایت راستای شاقولی و سطح صاف و هموار در تمامی سطوح سیمانکاری زیرسازی می بایست رعایت شود و در صورت عدم اجرای صحیح و مناسب راستای شاقولی و همواری آن،سطوح پایانی نمای چوب ترموود نیز مطابق با همان سطوح زیرکار ناشاقول و ناهموار دیده خواهدشد ،زیرا چوب زیرسازی حداکثر 5 تا 1 سانتیمتر میتواند سطح ناشاقولی را تراز نماید.
در زیر اطلاعات کلی میخ برای نصب چوب روی نمای ساختمان آورده میشود.
میخ ها بایستی فولادی و ضد زنگ مطابق با استاندارد های جهانی باشند.
سر میخ ها حتماً لازم نیست خیلی بزرگ باشند و به گونه ای طراحی شده باشند که به سطح چوب آسیب نرساند اما از طرف دیگر نبایستی سر آنها را طوری فشرده کرد که داخل چوب فرو روند.
ضخامت و نوک آنها نبایستی به گونه ای باشند هنگامی که از لبه تخته به اندازه 180 میلیمتر داخل رفته شکافی به چوب بدهد.
طول میخ ها بایستی مطابق با استاندارد های طول میخ (TRADA) باشد، به عنوان مثال برای چوب با ضخامت 20 میلیمتر نیاز به یک میخ با طول سه برابر ضخامت چوب داریم که یک نفوذ 40میلیمتری در داخل چوب زیر سازی بوجود آورد.
اگر برای میخکاری از چکش دستی استفاده کنیم به علت انعطاف فولاد ضد زنگ باید بدنه میخ 2.5 میلیمتر ضخامت داشته باشد تا خم نشود.
اجرای نمای کامپوزیت :
نمای کامپوزیت به پنج روش اجرا میشود :
۱. روش ثابت (Fixing)
۲. روش ریلی ((Hanging
۳. روش (H، L)
۴. روش فیکس ریلینگ
۵. هوک
روشهای اجرای نمای کامپوزیت
روش ثابت (fixing) :
در این سیستم که رایج ترین نوع نصب در ایران است شبکه ای از پروفیل های فلزی (که عمدتا از قوطی های 40×40 و 20×40 می باشند) طبق نقشه اجرا شده و ورقهای کامپوزیت پس از برش ، شیار ، خم و مونتاژ توسط نبشی آلومینیومی یا لبه برگشته خود ورق به صورت ثابت با پیچ یا پرچ بر روی زیر سازی آهن متصل میگردند.
روشهای اجرای نمای کامپوزیت
روش ریلی (Hanging):
در این روش، ورقها با استفاده از شیارهای تعبیه شده، بصورت ریلی بر روی پروفیلهای مخصوص آلومینیومی نصب میگردند. در این حالت بدلیل عدم استفاده از پیچ یا پرچ، سرعت کار بالا بوده، امکان جدا سازی و تعویض هر یک از قطعات بطور جداگانه وجود داشته و همچنین به دلیل کاربرد پروفیلهای ناودانی شکل آلومینیومی، دیگر نیازی به آب بندی نما وجود ندارد.
در این روش پس از اجرای کمربندیهای آهنی جهت شکل گرفتن ساختار زیر سازی، نبشیهای آهنی با مشخصه سوراخ لوبیایی روی کمربندیها مطابق با آکس بندی ارائه شده در نقشههای اجرایی، نصب میگردند. در مرحله بعد، ناودانیهای ریلی آلومینیومی با مقطع مشخص در آکس نبشیهای آهنی بوسیله براکتهای آلومینیومی با دو سوراخ لوبیایی به زیر سازی متصل میشوند. در این روش همانند روش ثابت آلومینیومی جهت جلوگیری از خوردگی بین آهن و آلومینیوم از لاستیک دی الکتریکال بین لامل آلومینیومی و نبشی آهنی استفاده میگردد.
مراحل اجرای زیر سازی در روش ریلی (Hanging):
انجام رول بولت و اتصال دستکهای قوطیهای ۸۰*۴۰ فلزی عمودی و افقی
جوش قوطیهای فلزی
نصب براکت فلزی
نصب نبشی آلومینیومی
نصب ناودانی ریلی
نصب ناودانی بولت
شیار و برش ورق
خم و مونتاژ ورق
نصب و تثبیت ورق
روشهای اجرای نمای کامپوزیت
روش (H، L):
در این سیستم که فقط در ایران از آن استفاده می شود ، ابتدا پروفیل های L وH با پیچ یا پرچ روی زیر سازی فلزی ثابت می شوند. بعد ورق ها طبق نقشه برش خورده و به صورت کشوئی درون پروفیل ها قرار می گیرند.
سیستم نصب H L یک روش غیر استاندارد می باشد که دارای معایب بسیاری است از جمله :
عدم امکان آب بندی نما به علت استفاده از پروفیل های H شکل
عدم امکان تعویض پانل آسیب دیده بصورت مجزا یا پانلی که در هر صورت نیاز به جدا سازی داشته باشد، و برای هرگونه دسترسی به یک قطعه باید کل نما باز شود
در صورتی که پانلها با ابعاد بزرگ اجرا شوند موجب تغییر شکل ورق (ایجاد موج )و در هنگام باد و بارندگی تولید سر و صدا خواهند کرد و امکان کنده شدن ورق ها به علت ضخامت کم نگهدارنده لبه پروفیل H با باد در پشت سازه وجود دارد .