انواع ملات
انواع ملات
1-ملات کاهگل: اگرمناسب کار شود یکی از بهترین عایق های حرارتی است.
2- ملات گچ: به دو صورت زنده یا کشته اجرا می گردد.
3- ملات گچ وخاک: جهت تسطیح سطوح وملات مصرفی برای دیوار چینی استفاده می شود.
نسبت خاک به گچ: 1 واحد گچ +1 واحد خاک
1 واحد گچ +2 واحد خاک
نسبت 1 به 1 بهتراست چون هرچه خاک بیشترباشد ترک های ملات بیشترمی شود.حتی برای ایجاد یک اندود مرغوب میزان گچ مصرفی را مقداری از خاک بیشتر می گیرند.
4-ملات ماسه سیمان: بسته به مورد مصرف آن دارای نسبت 1 به 6 تا 1 به 3 می باشد
مثال: دیوار چینی سنگی: 1 واحد سیمان + 5 واحد ماسه
دیوار چینی سفالی: 1 واحد سیمان + 3 واحد ماسه
نکته: به هیچ عنوان برای زود گیرکردن ملات ماسه سیمان از گچ استفاده نشود زیرا گچ زودگیرترازسیمان بوده و آب ملات را گرفته واستفاده می کند ودر نهایت ملات پوک می شود.
5- ملات ماسه آهک:ملات بسیارمحکمی است ولی کمتراستفاده می شود.
اندودکاری
نکات:
1-اندودهای ضخیم در یکدست (یک مرحله) اجرا نگردد.
این امربه خاطرفعل و انفعالات داخلی اندود است زیرا واکنش لایه های اندود یک واکنش گرمازاست که باعث تبخیر آب اندود می شود این آب نیاز به خروج به فضای آزاد دارد که لایه های روی لایه های زیرین این اجازه را به آن نداده و درنتیجه چسبندگی لازم بین لایه ها ایجاد نشده وملات پس ازمدتی ترک می خورد و می ریزد.ضخامت درهرمرحله برای گچ و خاک 3 cm و برای سیمان کاری 3-4cm
2- ازخشک کردنلایه های اندود با حرارت مصنوعی و یا دربرابر وزش باد خودداری گردد. چون با این عمل فقط روی اندود خشک می شود وحالت پوکی و ریزش (پودر) در لایه رویی ایجاد می شود.(مخصوصاٌ در سیمان کاری).
نکته: در زمستان گچ کارها بخاری روشن می کنند، این عمل به خاطراین است که ملات گچ یخ نزند و در واقع گرمای اضافی برای ملات ایجاد نمی کنند بلکه فقط از یخ زدن آن جلوگیری می کنند.در هنگام اجرای قشرجدید برروی قشرزیرین دراندودهای سیمانی، می بایست سطح اندود زیرین قبل از اجرا آب پاشی گردد تا آب لایه جدید توسط لایه قدیم جذب نگردد.
3- در هنگام اندودکاری سطوحی که دارای 2 جنس متفاوت مصالح می باشند،مانند آهن+سفال، می بایست برروی فصل مشترک دو جنس مختلف از توری سیمی ویا رابیتس استفاده نمود.
با این عمل نیز به هرحال تا حدی ترک می خورد.
یک راه حل مناسب: استفاده ازگچ گیپتون زیرا خیلی دیر ترک می خورد.
یک راه حل تجربی: بعداز ترک اندود، به شعاع 10-5 cm اطراف ترک را بتراشید وسپس سیمان سفید بکشید ودرنهایت روی آن را گچ کاری کنید.
یک تجربه بسیارجالب دراستفاده ازگچ گیپتون
هنگام گودبرداری، با برداشتن گود سازه ساختمان مجاورنمایای می شود.درنقاط اتصال سازه همسایه (تیرستون و.....) می توان از گچ گیپتون استفاده نمود. ازآنجا که این گچ بسیار دیر ترک می خورد،اگر شروع به ترک خوردن نمود احتمال ریزش ساختمان مجاور وجود دارد و می توان ازآن به عنوان زنگ خطر (Alarm) استفاده نمود و حداقل مانع خسارات جانی گردید.
یا می توان درمحل اتصالات سازه ای،لامپ فلورسنت را با گچ و....... متصل نمود،زیرا تغییرمکان سازه باعث ترکیدن لامپ می شود.
نکته: ساختمان بتنی به یکباره هنگام فروریزش می شکند ولی ساختمان فولادی ابتدا ایجاد سرو صدای اولیه نموده و سپس فرو می ریزد.
از مصرف ملات مانده از قبل و استفاده مجرد آن برای اندودکاری خودداری گردد.
مثلاٌ ملات ماسه سیمان از قبل مانده که حتی با ریختن دوغاب نیز نمی توان ازآن مجدداٌ در اندودکاری استفاده نمود ولی در دیوارچینی موردی ندارد.
برای جلوگیری از بروز لکه های نم وعرق می بایست ازاجرای اندود جدید برروی اندودقبلی که نم دارمی باشد خودداری گردد وباید فرصت لازم برای خشک شدن لایه زیرین داده شود.
اندودهای سیمانی
1-تخته ماله ای: حداقل دردولایه و با استفاده از تخته ماله اجرا می گردد ودرصد اختلاط آن 1 به 3 است.
90٪ اندود کاریهای سیمانی حال حاضر تخته ماله ای است وحتی خیلی جاها به صورت آستر اجرا می گردد.
2- اندود سیمانی چکشی:
مانند تخته ماله ای است که پس از صاف کردن روی اندود با استفاده ازچکشهای مخصوص شیارهایی برروی آن ایجاد می گردد.این عمل پس از گیرش اولیه انجام می شود.
این اندود اگر درست اجرا شود به همراه پودررنگ نمایی بسیارزیباست ولی به نمای شسته نمی رسد.
3-نمای شسته:
ابتدا از اندود سیمانی به عنوان آستراستفاده شده وسپس برروی آستر طی یک یا دومرحله از سیمان سفید به همراه ریز دانه های سنگی پوشانده شده وپس از گیرش نهایی روی نما توسط فرچه وآب شسته می شود.
دقت شود ریزدانه های سنگی ازیک کارخانه و دریک تاریخ به صورت یکجا خریداری شود تا نمایی یک دست ایجاد شود، حتی سیمان سفید را نیزدر یک تاریخ بخرید. برای اجرای این نما،نماکارحرفه ای مورد نیازمی باشد.
4-نمای تگری:
مانند تخته ماله ای است که برروی اندود تخته ماله ای توسط دستگاهی خاص پودرسیمان سفیدو پودرسنگ برروی لایه پاشیده می شود (شیشه کنیتکس)
کاشیکاری:
صحبت ابتدایی:قبل از اجرای هرنوع کاشیکاری (ترجیحاٌ درمرحله طراحی پلان معماری)، چه درکف، چه دیوارها بهتراست ابتدا طرح معماری، نوع کاشی، اندازه، شکل و..... برآورده شود وسپس با وضع موجود مقایسه وبررسی شودوسپس به اجرای کاشیکاری اقدام شود.
اگرازابتدا ابعاد ونوع کاشیهای مصرفی را تعیین نماییم، پرت مصالح کم می شود، طرح زیباترمی گردد ومی توان ابعاد فضاها را طوری درنظر گرفت که کاشی نیمه نداشته باشیم هرچند که درنهایت در اجرا نیزمی توان طوری کاشی ها را چید که کاشیهای ناقص در معرض دید نباشد.
نکات مربوطه:
1-قبل ازاقدام به کاشیکاری می بایست وضعیت دیوارها به لحاظ ترازوشاغولی بودن کنترل گردد و درصورت نیاز با اندود اصلاح شود.
2- روی سطوحی که باید کاشیکاری انجام گردد نباید اندود گچ یا گچ وخاک اجرا گردد.
3- در کاشیکاری سرویسها می بایست درمحل عایق کاری دیوارها از توری سیمی یا رابیتس استفاده نمود تا ملات به آن بچسبد.
4- عایقکاری پشت کاشیکاری ها به صورت کاملاٌ صاف اجرا شده ونباید چروک خورده باشد.
این جدول درمورد سایرمصالح لعاب دارمانند توالت فرنگی و......نیزصادق است.
فرق کاشی درجه 1و2 در لکه است پس می توان از درجه 2 استفاده نمود وکاشیهای لکه دار را در جاهایی چید که درمعرض دید نباشد.