دامنه کاربرد سقف های پیش تنیده (۲)
انتهای زنده
در انتهای زنده، پس از قالب برداری، کابل ها با توجه به تعداد آنها توسط جکهای تکی (mono) و یا چند تایی (multi) کشیده شده و توسط گوه در داخل حفره مخروطی شکل صفحه مهاری (انکوریج) ثابت میشوند تا از بازگشت آنها جلوگیری شود.
انتهای زنده
تجهیزات پیش تنید گی (تکیه گاهی)
صفحه مهاری یا گیره (انکوریج)
جنس تکیهگاه همانند شیپوری از آلیاژ خاصی می باشد و در فشارهای بالا مقاومت زیادی دارد و در انواع مختلف 1 تا 32 سوراخه در شکلهای تخت یا گرد ساخته می شود.
صفحه مهاری یا گیره (انکوریج)
گوه
این قطعه یکی از مهمترین ادوات پیش تنیدگی محسوب می شود زیرا کیفیت آن در تداوم نیروی پیش تنیدگی بسیار تعیین کننده است. در هنگام فرایند کشش، گوه ها در داخل سوراخ های تکیه گاه قرار میگیرند و مانع از برگشت کابلها به حالت اولیه میشوند. با توجه به نوع صفحه مهاری (انکوریج)، از گوه های دو یا سه قطعه ای استفاده میشود.
گوه
قطعه شیپوری
از ابزار و ادوات پیش تنیدگی می باشد و در زمان کشش، نقش تکیه گاه را برای جک دارد. همچنین از آلیاژ مخصوصی ساخته شده که می تواند در فشارهای بالا مقاومت کرده و باعث انتقال نیرو به بتن می باشد. از این قطعه در سیستم چسبیده (bonded) استفاده میشود و ظرفیت آن از ۵ الی ۳۲ رشته کابل متغیر است؛ که بسته به شرایط پروژه قابل تغییر است.
قطعه شیپوری
فوم
این محصول بین قطعه شیپوری و قالب نصب میشود. بعد از بتن ریزی و باز کردن قالبها، فوم ها از درون بتن خارج شده و از فضای به وجود آمده جهت نصب صفحه مهاری (انکوریج) و گوه ها و سپس انجام عملیات کشش توسط جک، استفاده میشود. از فوم در سیستم پیش تنیدگی گیردار (Bonded) استفاده میشود.
فوم
حفره ساز یا پاکت فورمر
یک قطعه پلاستیـکی است که به صفحه مهاری (انکوریج) تک رشـته متصل می شود و به قالب میچسـبد. حفره ساز را همانند فوم، پس از بتن ریزی و باز کردن قالبها، از جای خود خارج کرده و پس از نصب گوهها بر روی کابلها، عملیات کشش توسط جک انجام میشود. از حفره ساز در سیستم پیش تنیدگی آزاد (Unbonded) استفاده میشود.
حفره ساز یا پاکت فورمر
آرماتور فنری
در سیستم پیش تنیدگی گیردار (Bonded)، هنگام انجام عملیات کشش توسط جک، نیروی بسیار زیادی به بتن محل تکیه گاه وارد میشود. به همین دلیل جهت جلوگیری از ترکیدن بتن محل تکیهگاه و تقویت آن، از این آرماتورهای تقویتی که به صورت فنری تهیه و دور شیپوری قرار میگیرد، استفاده میشود. لازم به ذکر است بسته به تعداد رشته شیپوری از طول، قطر و گام مختلف تهیه می شود.
ترکیدن بتن در محل تکیهگاه، میتواند در اثر عدم تقویت مناسب بتن در تکیهگاه، کیفیت نامطلوب بتن و … رخ دهد. در شکل زیر، نمونه هایی از ترکیدگی بتن در محل تکیه گاه را مشاهده میفرمایید.
غلاف
از غلاف در سیستم گیردار (Bonded) استفاده میشود که کابلها از داخل آن عبور داده میشوند. جنس غلاف از ورق های گالوانیزه بوده و در شکلهای گرد و تخت وجود دارد. غلاف ضمن محافظت از کابلها، نقش بسزایی در هماهنگ کردن و قرار گرفتن کابلها در ارتفاع و مسیر مورد نظر دارد.
غلاف
وصله غلاف
با توجه به محدود بودن طول غلاف ها، برای رسیدن به طول های بالاتر نیاز به وصله غلاف داریم. وصله غلاف از جنس همان غلاف و یا پلاستیک است؛ اما قطر داخلی آن بیشتر از غلاف مورد استفاده میباشد تا غلاف در داخل آن وارد شود. پس از قرار دادن وصله میان دو غلاف، با چسب پهن مخصوص، اتصال وصله به غلافها محکم میشود.
وصله غلاف
فاصله نگه دار یا اسپیسر
این قطعه با توجه به ارتفاع غلاف یا کابل ها از قالب کف، ارتفاع های مختلف دارد و کابل ها را چه به صورت انفرادی و چه همراه غلاف، طبق ارتفاعی که در نقشه وجود دارد، تا قبل از بتن ریزی نگهداری می کند. این قطعه بسته به ارتفاع از جنس پلاستیکی و یا فلزی ساخته می شوند.
اسپیسر
درپوش صفحه مهاری (گریس کپ)
قطعهای پلاستیکی بوده که داخل آن با گریس پر شده است. بعد از انجام عملیات کشش و برش کابل های کشیده شده، این درپوش بر روی صفحه مهاری (انکوریج) تک رشته (در سیستم گیردار یا Bonded ) قرار میگیرد و و از کابل، گوه و صفحه مهاری در برابر خوردگی محافظت می کند.
درپوش صفحه مهاری
با فشار درپوش روی صفحه مهاری، گریس موجود در درپوش از شیار میان گوه وارد حفره صفحه مهاری شده و حفاظت در برابر خوردگی را انجام میدهد.
درپوش صفحه مهاری
رابط شیلنگ هواکش
قطعهای پلاستیکی که شیلنگ هواکش به آن متصل میشود و در انتهای غلاف و همچنین در کابلهای با طول بالا در وسط غلاف نیز نصب می شود. بعد از بتن ریزی، گروت از طریق شیلنگ گروت وارد غلاف شده و از طریق شیلنگ هواکش ها خارج می شود.
رابط شیلنگ هواکش
جک و پمپ هیدرولیک
در سیستم های پس کشیده و پیش کشیده برای کشش فولاد پیش تنیده از جک و پمپ استفاده می شود. در قطعات پس کشیده، صفحات مهاری (انکوریج) در انتهای فولاد پیش تنیدگی (کابل، وایر و…) به روی بتن سخت شده قرار می گیرند و توسط جک با استفاده از عکس العمل ایجاد شده، فولاد را تحت کشش قرار دهند. در سیستم های پیش کشیده، جک ها روی قالب یا دیواره دور قالب قرار گرفته و به آنها تکیه می کنند. به علت سادگی در نحوهی استفاده، جک های هیدرولیکی کاربرد بیشتری نسبت به جک های دستی یا جک های برقی دارند. معمولاً از جک های دستی زمانی استفاده میشود که مقدار کمی نیروی پیش تنیدگی مورد نیاز است .
جک و پمپ هیدرولیک
جک ها بصورت تکی (mono) و یا چند تایی (multi) هستند و معمولاً از یک یا دو پیستون تشکیل شده که به یک پمپ هیدرولیکی و شیر کنترل کننده متصل شده اند. بازوها دارای ظرفیت های متفاوتی در محدوده 3 الی 1000 تن هستند .
جک و پمپ هیدرولیک
میلگرد پیش تنیدگی (PC Bar):
تفاوت میلگرد پیش تنیدگی و میگرد معمولی در میزان مقاومت نهایی آنها بوده که دلیل این تفاوت نیز در نوع آلیاژ بکار رفته و شیوه ساخت میلگرد پیش تنیدگی میباشد. میلگردهای پیش تنیدگی مطابق استاندارد آمریکایی ASTM A722 در رده 150 با مقاومت نهایی 10350 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع تولید می شوند. این میلگردها در دو نوع تیپ I و تیپ II بصورت ساده و آجدار موجود هستند. میلگردهای تیپ I در قطرهای 19، 22، 25، 29، 32 و 35 میلیمتری استفاده میشوند. میلگردهای تیپ II نیز در قطرهای 15، 20، 26، 32، 36، 40 و 65 میلیمتری با شکل آجهای مختلف مورد استفاده هستند. به دلیل تنوع زیاد اندازه در میلگردهای پیش تنیدگی از درج جدول استاندارد مربوطه صرف نظر میکنیم.
میلگرد پیش تنیدگی (PC Bar)
میلگردهای پیش تنیدگی نیز مشابه کابلها و مفتولهای پیش تنیدگی بوسیله جکهای هیدرولیکی کشیده شده و با مهره یا گوه به صفحات مهاری انتهایی مهار می شوند.
میلگرد پیش تنیدگی (PC Bar)
از این میلگردها عموما برای تحکیم و تثبیت جداره خاکبرداری و یا زمین های سست شیب دار، سقف معادن ذغال سنگ، تونل سازی، پلسازی و … استفاده میشود.
موارد کاربرد میلگرد پیش تنیده
مفتول پیش تنیدگی (PC Wire):
مفتولهای پیش تنیدگی مطابق استاندارد آمریکایی ASTM A421 در ردههای 235، 240 و 250 با مقاومت نهایی 16200، 16550 و 17250 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع، در دو نوع BA و WA تولید می شوند که تفاوت آنها در نوع مهار انتهایی آنها میباشد. در نوع اول برای نگهداری مفتولها از مهارهای انتهایی دکمهای و در نوع دوم از مهارهای انتهایی به همراه گوه استفاده می شود. مفتولها نیز مشابه کابل در دو دسته تنش زدایی شده و با وادادگی کم تحت عملیات اصلاحی قرار می گیرند. مفتولهای پیش تنیدگی عموماً در قطرهای 88/4، 98/4، 35/6 و 01/7 میلیمتر تولید می شوند و با توجه به کاربرد، بصورت تکی و یا چند رشته ای از آنها استفاده می شود .
مفتول پیش تنیدگی (PC Wire)
از این مفتولها به صورت پیش تنیده (پیش کشیده) یا پس تنیده (پس کشیده) در سازه های بتنی با اشکال مختلف، سازه های خرپایی، دکلهای تلویزیون، شاه تیر پل های بتنی، تیر های جرثقیل سقفی، کف های بتنی پیش ساخته و صنعتی، و قطعات پیش ساخته بتنی از جمله تراورس های بتنی، پانلهای دیواری و سقفی، تیرچه های سقفی، تیرهای برق و شمع های گرد بتنی، لوله های آب پیش تنیده و … استفاده میشود.
موارد کاربرد مفتول پیش تنیده
مفتول های پیش تنیدگی از نظر شکل ظاهری، به سه شکل میلگرد صاف (Plain)، دندانه دار (Indented) و آجدار مارپیچ (Spiral ribs) تولید میشوند
انواع مفتول پیش تنیده