فن آوریهای نوین ساختمانی
فن آوریهای نوین ساختمانی
به طورکلی برای تعیین مناسب بودن یک فن آوری باید موارد زیررا درنظربگیریم:
1-سرعت
2-مقاومت دربرابر زلزله:
کشورما زلزله خیزاست بنابراین واردنمودن فناوری از مناطقی که درآن زلزله وجود ندارد کارصحیحی نمی باشد.مثلاً فناوری بتن پس کشیده وپیش تنیده ازانگلیس وارد شده است که زلزله خیزنیست و هنوزهم درمورد عملکرد آن هنگام زلزله شبهه وجود دارد.
3-صرفه جویی درانرژی
4-زیبایی
5-هزینه:
مثلاً متریال فلوکریت که هم درپارکینگ ها وهم درکف ها استفاده می شود هم زیبا وهم ارزان است.اگرانبوه سازی مطرح باشد فناوری نوین ساختمانی انتخاب شده باید ارزانتر تمام شود.البته درپروژه های کوچک تا 20٪ افزایش هزینه قابل قبول است.
6-نصب(صنعتی سازی) : یعنی ساخت درکارخانه و نصب درکارگاه
7-پرت مصالح : برطبق مبحث 12 ایمنی مربوط به حفاظت محیط زیست نیزمی شود و ما متعهد به رعایت ایمنی هستیم. (بیش از24 پارامتر وجود دارد مانند کاربری، شرایط اقلیتی و......)
لارج پانل (large panel)
قطعات بزرگ بتنی که درکارخانه ساخته شده ودرکارگاه نصب می شود شامل فونداسیون، ستون، تیر، سقف، پله ،دیوار،محل اتصال یا صفحه کارگذاشته شده و سپس جوش می شود یا در آنجا آرماتورانتظارتعبیه شده که قطعه پیش ساخته بر روی آرماتور انتظار جاگذاری شده و سپس بتن ریزی می شود و یا باکام و زبانه متصل می شوند (کام وزبانه به دلیل زلزله درایران مناسب نیست).
درپروژه های بزرگ وشهرک سازی مناسب است.
نکته :
باید ازکشور مناسب خریداری شود مثلاً قبلاً از روسیه خریداری می شد که به هیچ عنوان توجیه اقتصادی نداشت ولی مثلاً از ایتالیا یا سوئد که زلزله خیزند خریداری شود مناسب است.
ساندویچ پانل (sandwich panel)
دو صفحه فلزی که داخل آن مواد پلی اورتان پرمی شود (تزریق می شود) وکاربرد آن بیشتردرجاهای صنعتی وموقت است.
مانند : کانکس، سردخانه، دیوارهای سوله، سقف سوله، درمانگاههای صحرایی،...... پرت مصالح ندارند،عایق حرارتی بسیارمناسب،سرعت ساخت بالامثلاً پس از زلزله می توان سریع شهرک اسکان موقت را با این متریال بنا نمود.نصبی هستند یعنی عملیات بنایی ندارند.گران هستند (2تا3 برابر)، عایق صدا هستند وضخامتشان حدود چند سانتی متراست ولی در خانه های معمولی استفاده نمی شوند چون زیبایی ندارند.
کامپوزیت پانل (composite panel)
منظورهمان ورق آلومینیوم یا نمای آلومینیوم می باشد.
دارای ضخامت چند میلی متر(دو ورق آلومینیوم با مواد تزریقی داخل آن درنما کاربرد دارد)
دربرابرآتش مقاوم نیستند:
ورقهای موجود دربازارکه ارزان هستند (15متری) چینی بوده و دربرابرآتش مقاوم نیستند بنابراین زیاد درنما استفاده نکنید ودرجاهایی مانند پمپ بنزین که مسئله آتش سوزی بسیارمهم است استفاده نشود.
نوع آلمانی آن Alco Bond(متری 250) دربرابر آتش مقاوم است.نمای زیبایی دارند ولی اگر جنس نامرغوب باشد رنگشان می پرد. درکارهای تجاری استفاده می شود نه مسکونی.
نکات اجرایی کامپوزیت پانل درنما:
حتماً باید پشت آن آهن کشی شود وسپس پیچ شوند وبه دنبال آن آهن کشی باید به سازه ساختمان متصل باشد.
اگرساختمان فلزی باشد:آهن کشی به ستونها جوش می شود.
اگربتنی باشد:باید ازقبل داخل بتن صفحه (plate) بگذاریم وحق نداریم کاوربتن را بتراشیم وبه آرماتورطولی جوش دهیم چون هنگام جوش کاری سطح مقطع آن کم می شود.
دیوارسه بعدی(3D Wall):
2 شبکه آرماتورنازک موازی (مش) که وسط آنها پلی استایرن (یونولیت) قراردارد.این سازه نیم پیش ساخته است یعنی قطعات ساخته شده، حمل می شود ودرکارگاه شات کریت می شود.
شات کریت باید طی دومرحله انجام شود (لایه اول تا سطح روی میلگرد وسپس لایه بعدی). شات کریت پمپ مخصوص می خواهد ونیاز به کارگرماهر داشتهکارهرکسی نیست.
نکته: اگرکارگرحرفه ای باشد طی یک مرحله نیزمی توان شات نمود.
پرت مصالح پایین است.
عایق حرارتی عالی است.
سرعت بالای اجرا (30-40٪)
ساختمان سبک ترساخته می شود و تا 2 طبقه نیاز به سازه ندارد.(شرایط و ضوابط طراحی در نشریه 0385 سازمان مدیریت) ، البته طبق ادعای خود طراحان سازه تا 4 طبقه نیاز به اسکلت نمی باشد ولی درایران تا 2 طبقه اجازه می دهند.
نکته سازه ای:
اجرای دیوارهای 3Dwall به سازه سختی مضاعف وارد می کند.این سختی را مهندس محاسب باید درمحاسبات خود در نظربگیرد.
مفهوم سختی:
فرض کنید دراسکلت،بادبند یا دیواربرشی:
فرض کنید درنقشه اجرایی تیرآهنی با شماره مشخص تعیین شده ولی دراجرا مجری سرخود تیرآهن راباشماره بالاتردرنظر می گیرد و درظاهرسازه را محکمتر می کند درحالی که این عمل باعث می شود تیرآهن باربیشتری ببرد و به اتصالات فشاربیش از آنچه درمحاسبات درنظرگرفته شده وارد کند وگسیخته شود.
معادل همین مشکل درنصب 3Dwallبه وجود می آید.
این سختی را مهندس محاسب باید درمحاسبات خود درنظربگیرد ولی اگردرنظرنگرفته باشد حتماً باید هنگام اجرا،دیوارازسقف وستون فاصله داشته باشد(چندcm درزداشته باشد) ونچسبد تا سختی مضاعف توسط دیواربه سازه وارد نشود.
با فاصله ای که بین دیواروسقف وستون ایجاد می شود دیوارازنظرپایداری جانبی مشکل پیدا می کند چون دیوارممکن است بیفتد که باید با بولت وآرماتورآن را به سقف متصل نمود ولی خود دیوارنباید به سقف بچسبد.
لوله ها چه برقی و چه تأسیساتی داخل قرارمی گیرند یعنی با سشوارحرارتی یونولیت را سوزانده ومسیرلوله را خط می اندازند ولوله هاراجاگذاری می کنند وسپس بتن پاشی انجام می شود وبدین شکل لوله ها توکارمی شوند.
هزینه 3Dwall)) بیست الی سی درصد گرانتراست.
با روش 3Dwall بالای درها وپنجره ها نیازبه نعل درگاه نمی باشد.
درطراحی با 3Dwall طرح توسط مهندس طراح داده شده وسازه توسط شرکت های مربوط تأمین می شود.
جنس پلی استایرن بسیارمهم است که باید کندسوز باشد که این امربا شناسنامه همراه محصول مشخص می شود ویا پژوهشکده مرکزتحقیقات ساختمان و مسکن می تواند مشخص کند وبا فندک وکبریت و......مشخص نمی شود.این نکته بسیارمهم می باشد زیراضعف این دیوارها دربرابرآتش است وپلی استایرن باید ازجای معتبرخریداری شود.
از شرکت های دولتی شرکت sap پلی استایرن عالی دارد ولی خدمات بعدی آن نامناسب است وبهتراست پلی استایرن را ازآن تهیه نموده وعملیات بعدی را با اکیپ دیگری انجام دهیم.
نکته: پلی استایرن چینی کندسوز نیست.
ضخامت دیوارهای 3Dwall بسته به سازه ای بودن یا داخلی بودن 12-4cm است.
تکنولوژی سوئد برای این دیوارها مناسب است چون زلزله خیزاست.
توصیه: بهتراست اگراز 3Dwallاستفاده می نماییم، نما را سنگ نزنیم وازنماهای شیمیایی که شبیه کنیتکس است استفاده شود چون سنگ در زلزله مشکل ایجاد می کند حتی اگربه صورت خشک سازی اجرا شود.
شات کریت مناسب انجام شود (فاکتورهای مهم: قابل شستشو-ضدترک-یک طرفه و....)
دیوارخشک (Dry wall) مانند کناف
دیوارهای گچی هستندکه کنارهم قرارمی گیرند این دیوارها درون قابهای فلزی قرارداده شده وبه آن مهار می شوند.
به این قاب ها (اِستاد رَنِری) نیز می گویند زیرا دارای عناصرافقی وعمودی به نام stud و runner می باشند.
LSF
پروفیلهایی هستند فلزی که به شکل سرد خم شده اند وباپیچ ومهره درکارگاه متصل می شوند.
بسیارسبک، سرعت بالا،تا 4 طبقه مناسبند.
بار پارکینگ را جواب نمی دهند وقابلیت تحمل آن را ندارند مگراینکه پارکینگ زیرزمین باشد تا بار دینامیکی به زمین منتقل شود.
EVG(سیستم منسوخ)
برعکس 3Dwall، 2 صفحه پلی استایرن که وسط آنها آرماتورقرارمی گیرد.و بتن بین دو صفحه تزریق می شود.
این سیستم شکست خورده است زیرا دربرابرآتش بسیارضعیف است ونیز به علت اینکه ملات به آن نمی چسبد نازک کاری روی آن مشکل است.
نکته :
برای تمامی اتصالات پیچ ومهره ای درهرنوع فن آوری از پیچ های استاندارد (گران می باشند) باید استفاده شود، استفاده از پیچ های کیلویی موجود در بازارکه اکثراً چینی هستند جدا خودداری شود.