انواع ترکها دریک تیر بتنی با رفتار الاستیک
انواع ترکها دریک تیر بتنی با رفتار الاستیک:
۱- ترکهای برشی جان: این ترکها در ناحیه ای از تیر رخ میدهد که تنش برشی تقریبا خالص وجود داشته باشد. نواحی نزدیک به تکیه گاههای دو سر ساده؛ نواحی مستعدی برای وقوع این نوع ترکهاست. زاویه این ترکها ۴۵ درجه بوده و درعمق جان مقطع تشکیل شده و ازپایین یا بالا قابل مشاهده نیست.
۲- ترکهای خمشی– برشی: این نوع ترکها در ناحیه ای از تیر رخ میدهد که هردو تنشهای برشی وخمشی قابل توجه باشند. در یک تیر دوسر ساده با دور شدن از تکیه گاه و قبل از رسیدن به وسط تیر؛ امکان وقوع چنین ترکهایی وجوددارد. این نوع ترک ابتدا از زیرتیر بصورت قائم وتحت تاثیرتنش کششی خالص که از خمش ناشی میشود؛ اغاز شده و با رسیدن به موقعیت فولادهای خمشی، بتدریج تحت تاثیر عمل توام برش وخمش؛ تورب پیدا میکند، تا انکه درمحدوده تارخنثی تحت تاثیر تنش برشی خالص، زاویه ۴۵ درجه با افق تشکیل میدهد.
۳- ترکهای خمشی: این ترکها درناحیه ای از تیر که برش ناچیز بوده و فقط تنش خمشی وجود دارد، اتفاق می افتد. این ترکها بصورت تقریباقائم بالا رفته و تا محور خنثی نفوذ میکند. بدیهی است که فولادهای خمشی تعبیه شده در مقطع؛ اثر این ترکها را جبران کرده و یک مقطع بتن ارمه را بصورت پایدار، باقی نگه می دارد.
نحوه محاسبه درز انقطاع
1- در سازه هاي 8 طبقه و كمتر با اهميت متوسط و كم ، عرض درز انقطاع از رابطه زير بدست مي آيد:
0.005H
که H ارتفاع سازه از روي تراز پايه مي باشد.
2- در سازه های بیشتر از 8 طبقه و یا در سازه هاي با اهميت خيلي زياد و زياد، عرض درز انقطاع از رابطه زير بدست مي آيد:
0.7 × Cd× Δetabs
که Cdضریب بزرگنمایی از جدول (3-4)
و Δetabs تغییر مکان جانبی طبقه تحت زلزله طرح می باشد.
نکات مهم برای نظارت بر اجرای ساختمان ها
مرحله اجرای فوندانسیون
- در مرحله اول عملیات، پس از گودبرداری و تسطیح زمین، مکان تقریبی نوارهای پی با گچ ریزی مشخص و سپس بتن مِگر (بتن نظافت) در آن محدوده ریخته شود، جهت اطمینان از هر طرف ۱۰ الی ۲۰ سانت بتن بیشتری ریخته شود تا قالبهای فلزی در مراحل بعد به آسانی روی زمین فیکس شوند.
- بعد از ریختن بتن مگر، بهترین روش برای درآوردن ابعاد دقیق پی روی زمین، استفاده همزمان از دوربین، ریسمان و اسپری می باشد. بدین صورت که ابتدا همه نقاط پیرامونی نوارها و بازشوها با کمک دوربین مشخص شوند و سپس با استفاده از ریسمان و اسپری رنگی، محدوده نوارها به دقت روی زمین مشخص گردند.
- در صورتی که در نقشه های سازه ای، درز انقطاع در پشت پی نیز پیش بینی شده است در هنگام تعیین جای نوارهای پی روی زمین، درز انقطاع در نظر گرفته شود.
- در صورتی که برای عبور لوله های آب و فاضلاب از عرض پی، نیاز به داکت عرضی می باشد. این داکتها با فومی که به اندازه لوله های مربوطه است اجرا شود. پس از بتن ریزی، فوم به راحتی تخریب شده و عبور لوله ها از نوارهای پی، امکان پذیر است.
- پس از قالب بندی و قبل از شروع آرماتوربندی حتما به گروه اجرایی توصیه شود به جای استفاده از سنگ و آجر از اسپیسرهای پلاستیکی استاندارد در زیر شبکه تحتانی پی استفاده گردد تا مقدار کاور (پوشش بتن) طبق نقشه های سازه ای رعایت شود.
- آرماتور انتظار ستونها در فوندانسیون، طوری تعبیه شود که محل قطع و وصله همه آرماتورهای طولی ستون، در یک نقطه نباشد. (سازه بتنی)
- مواردی از قبیل کار گذاشتن پلیت های چاله آسانسور و آرماتور انتظار پله، قبل از بتن ریزی انجام گردد.
- قبل از بتن ریزی فوندانسیون، جهت انجام بازدید توسط کارشناسان شهرداری، هماهنگی های لازم توسط مالک یا مجری با شهرداری انجام شود.
- خاموت ریشه ستونها (در داخل فوندانسیون) طبق نقشه سازه ای اجرا گردد.