معرفی و نحوه اجرای سقف کوبیاکس
معرفی و نحوه اجرای سقف کوبیاکس:
اساس طراحی تکنولوژی Cobiax مبتنی است بر سقف سازه ای با ویژگی «سقف دال ۲ طرفه» مشابه سقف های بتنی دال ۲ طرفه مرسوم با این تفاوت که هسته بتن مرکزی در محل هایی که کاربرد سازه ای ندارد با گوی های توخالی جایگزین می گردد. (جنس این گوی ها پلی اتیلن بازیافت یا پلی پروپیلن می باشد) .
بدین صورت که این گوی ها در حدفاصل مش های میلگردی بالا و پایین قرار می گیرند. با توجه به اینکه در دال های بتنی ۲ طرفه مشکل تحمل نیروی برشی وجود ندارد، مشکل طراحی این نوع سقف بر مبنای حذف قسمتی از بتن میانی و ایفای عملکرد دال ۲ طرفه می باشد.
در فنآوری Cobiax با حذف بار مرده غیرسازه ای خاصیت باربری ۲ محوره همچنان حفظ می گردد. همچنین با شکل گیری غشای بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکل گیری شبکه تیرچه های داخلی در ۲ امتداد در اثر قراردهی گوی ها در سرتا سر فضای میانی دال بتنی می توان باربری مناسبی را برای این دال متصور شد.
در سیستم Cobiax اعضای دال سقف شامل بتن، آرماتور، توپی های توخالی پلاستیکی، و قفسه مسلح می باشد. توپی های توخالی در هسته مرکزی قفسه مسلح قرار گرفته و یک قفسه مدولار مسلح ایجاد می کند. این کیج مسلح مابین ۲ لایه آرماتور زیرین و رویین دال قرار گرفته و با حذف بتن غیرباربر از درون دال موجب سبک سازی آن می شود. در این سازه سیستم مقاوم در برابر نیروهای جانبی سازه شامل ترکیب دال و ستون (تقریباً قاب ساده) و دیوار برشی بتنی با شکل پذیری متوسط می باشد.
این سیستم عملاً مثل وافل دوطرفه عمل میکند و با کم کردن بار مرده سقف و اینکه معمولا قطر سقف در این سیستم بیشتراست، با افزایش ارتفاع، ممان اینرسی با توان 3 افزایش پیدا می کند و می توان دهانه های بزرگتری را ایجاد کرد، عملا سقف مثل خرپاهای دوطرفه عمل میکند.
این حباب ها همان یونولیت هایی هستند که درسقف تیرچه استفاده می شود… با این فرق که علاوه بر این که خیلی سبک تر هست (که باعث دهانه زیاد میشه) به جای آرماتور حرارتی، مش آرماتور روی سطح بالایی می کشند.
اجزای این سیستم عبارتند از:
1 - مدول قفسه ای (گوی های پلاستیکی به همراه خرپای فولادی)
2 - دال بتن آرمه
انواع مدول قفسه ای:
مدول های قفسه ای در دو نوع slim-line , Eco-line بوده که به دو صورت اجرا در محل با قالب بندی سنتی و صنعتی (پیش ساخته) اجرا می گردند. مدول های نیمه پیش ساخته جهت انتقال به محل سایت مناسب می باشند که در این صورت مزایایی از قبیل سرعت ساخت و ساز و همچنین صرفه جویی اقتصادی را دارا خواهند بود.
کیج ماژول های کوبیاکس شامل قفسه های نگه دارنده (cage) وقطعات پلاستیکی به شکل کروی و یا تخت ازجنس پلی پروپیلن و پلی اتیلن بازیافتی با دانسیته بالامی باشند. هرکیج ماژول شامل 5تا 7عدد گوی کوبیاکس میباشد که حدودا 6کیلوگرم وزن دارد و به راحتی توسط نیروی انسانی قابل حمل است. کیج ها ازمفتول های شماره 5 یا 6ساخته شده اند که وظیفه آنها تنها نگهداری گوی های پلاستیکی سقف میباشد و به هیچ عنوان آرماتور برشی محسوب نمیشوند. این قفسه ها با طول حدود2/5 متر منجر به ثابت نگه داشتن، سهولت حمل و نقل، کاهش پرت گویهای پلاستیکی و اجرای سریعتر سقف می گردند.
انواع گیج ماژول
انواع کیج ماژول
مدول Eco-Line
مدول Slim-Line
مزایای فنی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
- باربری ۲ محوره
- بهینه سازی المان های عمودی مانند ستون ها و دیوارهای برشی (ستون های لاغرتر، کاهش ۴۰ درصدی حجمی و عددی ستون ها)
- بهینه سازی دال و فونداسیون (کاهش بارهای وارد بر پی، دال های تا ۳۰ درصد سبک تر
- بهینه سازی المان های سخت کننده (کاهش بارهای افقی)
- کاهش ارتفاع کلی سازه (بهینه سازی ارتفاع سقف)
کنترل خیز بهتر
- مقاومت بهتر در برابر نیروهای زلزله (کاهش اثر آسیب های لرزه ای، کاهش ارتفاع و سبک شدن سازه)
- حذف تمام تیرهای اصلی
مزایای معماری سیستم کوبیاکس عبارتند از:
- انعطاف پذیری در پلان معماری (کاهش عددی ستون ها)
- قابلیت پذیرش کاربری های گوناگون
- سهولت تغییر کاربری افقی و عمودی
- امکان اجرای کنسول تا ۷ متر
- امکان ایجاد بازشو در هر شکل و اندازه در سقف
- افزایش فضای مفید (قابلیت اجرای دهانه تا ۱۸ متر بدون اجرای ستون)
مزایای اقتصادی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
- کاهش مصرف بتن
- کاهش المان های سازه ای
- کاهش مصرف آرماتور
- کاهش زمان ساخت
- کاهش هزینه های اجرای تأسیسات (حذف تیرها و مشکلات ناشی از آویز تیرها)
- کاهش ارتفاع کلی سازه به دلیل بهینه سازی ارتفاع سقف
قابلیت های دیگر کوبیاکس:
- کوبياکس قابليت انطباق با هر گونه معماری را داراست. نحوه چيدمان گوی های توخالی، اندازه و شکل دال بتنی بر اساس مقتضيات پروژه تعيين می گردند.
- کوبياکس را می توان همراه با تکنيک های ساختمانی از قبيل پس کشيدگی و یا سازه های مرب در دهانه بلندتر از 18 متر مورد استفاده قرار داد.
- اجرای تاسيسات الکترونيکی و مکانيکی مشابه روش های سنتی و با قابليت اجرا در ضخامت دال را دارا ميباشد.
- همچنين قابليت اجرا درجا را دارد.
سیستم گرمایش از کف
تاسیسات مکانیکی
تاسیسات الکتریکی
تاسیسات مکانیکی
روش اجرا و دستورالعمل های اجرای سیستم کوبیاکس:
قالب بندی:
- تميز بودن و عدم انحنا در قالب،درزبندی مناسب جهت جلوگيری خروج شيره بتن ، اغشته نمودن قالب (روغن کاری) قبل از بکارگيری جهت عدم چسبندگي بتن به قالب (تمهيدات
لازم جهت جلوگيری از آلودگي آرماتور سفره تحتاني با روغن).
- استفاده از فاصله نگهدار اسپيسر ( در قالبهای کوچک حداقل دو عدد اسپيسر استفاده شود) .
- استفاده از دوربين تراز ياب ترجيحا ليزری جهت علامت گذاری پايه ها (شمع ) برای کنترل و ايجاد خيز منفی مطابق طرح
- استفاده از پايه اطمينان در فواصل مشخص طبق نقشه و حداقل در فواصل 0.25 دهانه از ستونها و يا ديوارها (حداکثر فاصله پايه های اطمينان 3 متر ميباشد)
- توجه به زمانهای پايه برداری (دکفراژ ) که در برگه چک ليست زمان و ترتيب دکفراژ توسط مهندس ناظر شرکت اعلام خواهد شد (در هر حال از برداشتن پايه های اطمينان تا قبل از بتن ريزی دو سقف فوقاني خودداری شود) و حداقل زمان برداشتن پايه اطمينان رسيدن بتن به مقاومت 28 روزه طراحی میباشد.
- قالب برداری در کنسول ها به تدريج از لبه آزاد به سمت تکيه گاه صورت ميگيرد. قالب برداری در دهانه بين دو تکيه گاه از وسط به سمت تکيه گاهها صورت ميگيرد .
- در هنگاميکه دهانه در دو مرحله بتن ريزی مي شود تا ريختن قسمت بعدی دهانه پايه ها جهت تامين نيروی ثقلي دال بايد زير دال حفظ گردد.
نصب شمعهای موقت
فواصل مناسب پایه اطمینان