پوشش های مقاوم حریق
پوشش های مقاوم حریق
عایق سازی اجزا
عمدتا ستون ها و تیرهای اصلی جهت عایق سازی قابهای سازه ای مورد تقویت قرار می گیرند. سطوح دیوارها، سقف و کف از دیگر موارد در مقاوم سازی غیرعامل در مقابل حریق می باشند که در موارد خاصی مورد عایق سازی قرار می گیرند.
انواع پوشش های مقاوم حریق موجود در دنیا
- مواد پاششی
پوشش های ضد حریق با خواص معدنی به دو نوع تر و خشک تقسیم می شوند. این پوشش ها که دارای سنگدانه های منبسط شده نظیر پرلیت و ورمیکولیت؛ چسباننده های هیدرولیک نظیر گچ و سیمان و یک عامل کفزا می باشند.
این مواد به روش پاششی اجرا می شوند.
1-1 مواد با پایه اختلاط خشک، اصطلاحا به موادی اطلاق می شوند که به صورت اولیه با آب مخلوط نمی شوند بلکه به جای آن مواد تحت هوای کم فشار انتقال داده می شوند و سپس در خروجی نازل با آبی که به صورت جداگانه به داخل نازل فرستاده می شود مخلوط می شوند . اختلاط تر نشان دهنده این است که محصول قبلا در محل با آب اختلاط یافته و تبدیل به یک مخلوط روان گردیده و سپس تحت فشار به وسیله تجهیزات ویژه پاشش بروی سطح پاشیده می شود. با استفاده از این مواد در ضخامت 5-2 سانتی متر دیگر نیازی به خاک گچ و گچ سفید کاری نمی باشد و همچنین رنگبری کمتری دارند.
رنگهای منبسط شونده:
این پوشش ها معمولاً دارای چهار نوع ترکیب می باشند. یک ترکیب پلی هیدریک به منظور تولید کربن، یک عامل آب زدایی، عامل اسفنجی کننده یا تولید گاز و یک رزین که چسباننده رنگ می باشد. این پوشش ها بر پایه آب یا حلال می باشند و با ضخامت حداکثر 6 میلی متر اجرا می شوند و در درجه حرارت های 270 تا 300 درجه سانتی گراد به علت وقوع یک سری واکنش های شیمیایی، گازهای خنک کننده ای آزاد نموده و با پف کردن تا حدود 20 برابر ضخامت اولیه شان بزرگتر شده و با حرارت مقابله نموده و سازه را تا 2 ساعت در برابر حریق حفاظت می نمایند. در ضمن یک لایه عایق زغالی(char) تولید می کنند. از این پوشش ها به منظور حفاظت از سازه های فلزی و سطوح داخلی ساختمان استفاده می شود.
مزایا:
- ضخامت بسیار پایین
- ظاهر دکوراتیو و زیبا
معایب:
- در اثر تابش آفتاب و تحت تاثیر اشعه ماورائ بنفش و یا مواد شیمیایی تغییراتی در آن ایجاد می شود.
- به علت جدید بودن این مواد رنگ ها دارای گارانتی نهایتا 20 ساله می باشند.
- احتمال انجام نشدن این مکانیزم در دراز مدت همواره وجود دارد.
- برخی از انواع این رنگ ها در هنگام حریق گاز های سمی ایجاد می کند که کاربرد آن ها در محیط های بسته غیر ممکن است .
پنلها
این مواد فضای کمی اشغال می کنند، از مقاومت بالایی برخوردار هستند و امکان Finishing زیبا را به اجرا می دهند.
جنس این مواد از کلسیم سیلیکات می باشد و در مقابل رطوبت مقاوم هستند.
معایب:
- این مواد بر روی تیر ها قابلیت اجرا ندارند.
- قابلیت Seal کردن در Joint ها را ندارند و لذا در این موارد عایق سازی را انجام نمی دهند.
- در اجرای این مواد ترمیم و ساپورت گیری راحت نیست.
تحمل دمایی مواد توضیح داده شده بر حسب زمان:
1. رنگ ها در بهترین حالت تا 3 ساعت تحمل دمای 1100 درجه را دارا می باشند.
2. مواد پاششی در بهترین حالت تا 4 ساعت تحمل دمای 1100 درجه را دارا می باشند.
پنل ها در بهترین حالت تا 4 ساعت تحمل دمای 1100 درجه را دارا می باشند
طرح تقویت FRP:
نوار تقویت ستون های بتنی در مواردی بکار گرفته می شود که نیاز به تقویت ستون های ساختمان برای تحمل بار بیشتر باشد. این نوارها که نوارهای FRP نامیده می شوند به همراه رزینی که بکار می رود تحمل دمای ماکزیمم 80 درجه سانتیگراد را دارا می باشد. عایق سازی این نوارها قسمتی دیگر از مقاوم سازی در مقابل حریق می باشد.(از آنجا که نوارهای FRP دمای احتراق به مراتب پایین تری از فلز آهن را دارا می باشند، میزان بکارگیری مواد عایق در این عایق سازی به مراتب بیشتر از گونه های دیگر عایق سازی می باشد.
پلاستر سیمان چیست؟
اگر به دیتیل برخی دیوارها توجه کنیم با پلاستر سیمان مواجه می شویم. اما مفهوم پلاستر سیمان در ساختمان چیست؟
پلاستر سیمان ملاتی از مخلوط یک تا یک و نیم کیسه سیمان با سه گاری (فرغون) ماسه شسته تمیز (مقدار ۴۰۰ تا ۶۰۰۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب) و آب بدست می آید که پس از کروم بندی دیوار ها بشکل پاشش یا پرتاب برروی دیوار های سفال یا آجری و یا سطوح مش بندی شده اجرا میشود.
تقریبا هر ۲۴ فرغون ملات یک متر مکعب تلقی میشود.
ویژگی این پلاستر پایه سیمانی علاوه بر پوشاندن خلل و فرج و ایجاد استحکام مناسب بعنوان پوشش مطلوب و قابل قبول (بجای پلاستر پایه گچی) در محیط های مرطوب نیز محسوب شده که با تغییر در نوع سیمان آن و یا افزودن افزودنیهای مجاز و لازم میتوان در خواص مورد نیاز آن دستکاری نمود. بطور مثال خواص ضد رطوبت آنرا بالا برد.
انواع پلاستر بطور کلی به سه دسته زیر تقسیم میشود:
الف- پلاستر پایه گچی.
ب- پلاستر پایه آهکی.
ج- پلاستر پایه سیمانی.