اجرای نمای سیمانی (قسمت اول)
اجرای نمای سیمانی (قسمت اول)
اندود سیمان پرتلند (استاکو):
اندود برای قرن ها به عنوان یک آستر نهایی دیوار داخلی، خارجی و سقف مورد استفاده قرار گرفته است. این نوع نما،صاف و قابل رنگ آمیزی بوده و اندودکاری، سطوح آن را در برابر نفوذ آب و هوا مقاوم می نماید، عایق بندی صوتی را بهبود داده و سطوح نما را در برابر آتش سوزی مقاوم تر می کند.
مواد متشکله اندود، مشابه مخلوط ملات بنائی و شامل مصالح سیمانی، ماسه و آب است. در برخی از اندودها، الیاف نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
اندود سیمان پرتلند می تواند برای سطوح داخلی و سطوح خارجی مورد استفاده قرار گیرد. غالب کاربرد اندود سیمان پرتلند به عنوان آستر نهایی دیوار خارجی می باشد. اندود سیمان پرتلند خارجی به نام استاکو نامیده می شود.
نماي سیمانی بر روی دیوارهای پشتیبان زیر به کار می رود:
- دیوارهای متشکل از قطعات فولادی سرد نورد
- دیوارهای بنایی
- دیوارهای بتنی
با توجه به آنکه مصالح اصلی نمای سیمان پرتلند می باشد، اجرای آن نیازمند شرایط دمایی مناسب است. توصیه می شود، نمای سیمانی زمانی اجرا شود که دمای محیط حداقل 5 درجه سانتی گراد یا بیشتر باشد.
طرح اختلاط لایه های نمای سیمانی:
نمای سیمانی معمولا به صورت دو لایه به نام های لایه پایه و لایه آستر نهایی، روي دیوار اجرا می شود. در برخی از شرایط، لایه پایه نیز در دو لایه به نام های لایه پایه اول و لایه پایه دوم اجرا می گردد. اجزای تشکیل دهنده لایه پایه، سیمان پرتلند، آهک، ماسه و آب می باشد.
سیمان پرتلند تمام مواد تشکیل دهنده مخلوط را به هم متصل می سازد و در انتها به سطحی صلب و قوی تبدیل می شود. آهک به مخلوط خاصیت پلاستیکی و چسبندگی می دهد. خاصیت پلاستیکی باعث می شود که مخلوط بتواند به سادگی پهن شود و خاصیت چسبندگی باعث می گردد که مخلوط پایدار باشد و بر روی سطح افقی در هنگام استفاده شکم ندهد.
توصیه می شود، سیمان پرتلند و آهک برای لایه پایه در یک کیسه توسط کارخانه مخلوط شده و آماده باشد و محتویات کیسه ها در سایت با اضافه نمودن ماسه و آب و با استفاده از یک مخلوط کن، مخلوط شوند. مشابه لایه پایه، لایه نهایی نیز در کیسه هایی به صورت آماده توسط کارخانه ارائه می شود. رنگ، بخش جدایی ناپذیر مخلوط لایه نهایی می باشد. لایه نهایی نیازی به اضافه کردن ماسه ندارد. بنابراین برای آماده مصرف نمودن لایه پایانی فقط باید آب اضافه نمود. ضروری می باشد آستر نهایی بی وقفه اجرا شده و وقفه ها تنها در درزهای کنترلی و درزهای انبساط اتفاق بیفتد. دو نوع مخلوط براي لایه نهایی شامل مخلوط سیمانی پرتلند و مخلوط پلیمری اکریلیک وجود دارد.
استفاده از لایه نهایی پلیمری اکریلیک معمول تر است چراکه انعطاف پذیر تر بوده، ترك خوردگی در سطح نمای سیمانی را کاهش می دهد و رنگ های پایدار و نسبتا ماندگارتری را فراهم می سازد. از سوی دیگر، یک لایه نهایی سیمان پرتلند نسبت به لایه نهایی پلیمري نفوذپذیری بیشتری در مقابل هوا دارد (بخار به راحتی از لایه عبور می کند) به گونه ای که رطوبت محبوس درون یا پشت نمای سیمانی سریع تر از بین می رود.
نمای سیمانی بر روی دیوارهای متشکل از قطعات فولادی سرد نورد شده (LSF):
ساختار اجرای نما روی دیوارهای فولادی سرد نورد شده در شکل زیر نمایش داده شده است. این دیوارها دارای یک پوشش تخته گچی یا تخته سیمانی بوده و روی آن عایق رطوبتی و یک لایه دارای مش فولادی اجرا می شود. علاوه بر عایق رطوبتی، خود لایه نهایی نمای سیمانی نیز تا حدي از نفوذ آب جلوگیری می کند. دو لایه ایزوگام یا یک لایه قیرگونی آسفالتی به عنوان عایق رطوبتی مناسب است.
ساختار اجرای نمای سیمانی روی دیوار LSF
مش فلزی معمولاً به صورت توری گالوانیزه، دارای شاخک (خاردار) می باشد (الگوی الماسی) . توری از ورقه های فلزی ساخته شده است که در فاصله های معینی برش خورده و کشیده می شود. به همین جهت، توری به عنوان توری فلزی منبسط شده معروف است. ورقه های توری در نهایت درصورت نیاز به صورت hot-dip گالوانیزه می شوند. توری فلزی دارای یک زبانه مکانیکی است که نمای سیمانی به آن متصل می گردد. توری در حدود 6 میلی متر از دیوار زیرین فاصله دارد. بنابراین هنگامی که لایه نمای سیمانی اجرا می شود، توری در آن مدفون شده و یک بخش جدایی ناپذیر از نمای سیمانی می گردد. در یک دیوار LSF توری باید با استفاده از پیچ های خودکار به استادها مهار شود تا نمای سیمانی از نظر سازه ای با استادها درگیر شود.
نصب توری فلزی خاردار (الگوی الماسی) برروی قیرگونی
جرای نمای سیمانی روی دیوار LSF :
شکل زیر نمای خارجی ساختمانی که به منظور اجرای نمای سیمانی داربست بندی شده است را نشان می دهد. نمای سیمانی اجرا شده بر روی دیوارهای LSF لایه ها دارای ضخامت تقریبی 10 میلی متر بوده و به همراه یک لایه نهایی با ضخامت تقریبی 3 میلی متر، ضخامت کلی در حدود 23 میلی متر برای یک نمای سیمانی کامل ایجاد می نمایند.
نمای یک ساختمان 5 طبقه پوشانده شده با استفاده از داربست به منظور اجرای نمای سیمانی
توصیه می شود لایه ها به صورت پاششی با دستگاه شات کریت تر اجرا شود .
پاشش لایه پایه نمای سیمانی برروی توری فلزی
دستگاه شات کریت تر توصیه شده برای نمای سیمانی
برای لایه پایه اول، مصالح پاشیده شده بر روی توری ماله کشی می شود تا توری به صورت کامل در لایه مذکور مدفون شود .
بعد از ماله کشی، مصالح، خراش داده می شوند (به همین دلیل لایه خراشیده نیز نامیده می شود) .
سطح خراشیده سبب تماس بهتر با لایه پایه دوم می شود. این خراش ها برروی دیوار (سطح قائم)، باید بصورت افقی باشد.
مخلوط لایه پایه دوم نیز با استفاده از پاشش با روشی مشابه لایه خراشیده اجرا می شود. مصالح پاشیده شده باید با استفاده از یک ماله چوبی یا فلزی بصورت یک صفحه هموار در آید که این کار باعث متراکم تر شدن مصالح نیز می گردد .
با استفاده از یک ماله فلزی، سطح برای لایه نهایی آماده سازی می شود .
صاف کردن لایه پایه دوم
فاصله زمانی بین لایه های خراشیده و پایه دوم بستگی به دمای محیط و شرایط رطوبت دارد. مهم است که لایه خراشیده به مقاومت و صلبیت کافی برای نگه داشتن وزن لایه پایه دوم رسیده باشد. در عین حال، لایه خراشیده نباید تا اندازه ای بگیرد و خشک شود که اتصال آن به لایه بعدی به خطر بیفتد.